Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Zajímavosti

Hry malých forem ve Skotsku - Výsledky

Obsah
Hry malých forem ve Skotsku
Úvod
Výsledky
Dlouhodobý rozvoj hráče
Další důkazy ve prospěch malých forem
Závěr
-všechny strany

Výsledky

Zde uvádíme klíčové výstupy studie týkající se rozdílů při různých herních formátech: 4v4, 7v7 a 11v11. Vlevo jsou výsledky týmů nižší úrovně a vpravo vyšší úrovně. Nelze to však brát jako dostatečné porovnání těchto dvou výkonnostních úrovní.

Počet doteků s míčem

Grafy jasně dokladují, že ve hrách malých forem se hráči setkávají s míčem daleko častěji. Ve hře 4v4 se s míčem setkají až 5x častěji než ve formátu 11v11. Hra 7v7 má 2x více doteků než 11v11.

 

Analýza průměrného počtu doteků je konzistentní s předchozími výsledky. Formát 7v7 poskytuje 2-3x více doteků s míčem. Rozdíly mezi posty jsou minimální, nicméně u vyšší úrovně si můžeme všimnout většího počtu doteků v záložní řadě. Hra 4v4 nebyla analyzována, protože posty zde ještě nehrají takovou roli.

 

I další grafy odpovídají svým předchůdcům a hovoří ve prospěch her malých forem. Není zde výrazný rozdíl mezi kluby různé výkonnosti.

 

Ačkoliv zde není výrazný rozdíl mezi různými formáty hry, je vidět tendence kratšího času v menších formátech. U vyšší úrovně to není zcela zřejmé, takže by to mohlo být předmětem podrobnější studie.

Útočná hra

Výsledky dokladují, že hry malých forem podporují útočnou hru. Až 3x více soubojů 1v1 ve formátu 4v4 než ve formátu 11v11, 2x více ve formátu 7v7. Stejně jsou na tom další ukazatele jako střelba, přístupy do útočné třetiny či pokutového území.

Všimněme si rozdílu mezi mužstvy různých úrovní. Největší rozdíl je v počtu osobních soubojů a přístupů do útočné třetiny. Kluby nižší úrovně mají tyto hodnoty asi o 30% vyšší, ale přitom mají nižší počet střeleckých pokusů.

 

Je evidentní, že více gólů padá ve hrách malých forem. Ve formátu 4v4 padá gól každou 1,2 či 1,5 minutu ( bez brankáře ), ve formátu 7v7 stoupne tato hodnota na 3,6, při velkém fotbale 11v11 dosahujeme hodnoty 8 či 20.
Výsledky korelují přímo s otázkou rozvoje dovedností brankáře. Je naprosto zřejmé, že hry malých forem poskytnou i brankáři více doteků s míče, více zákroků a dalších brankářských činností.

Přihrávka

Výsledky demonstrují úspěšnost přihrávek. Je jasně vidět, že i zde všechno hovoří pro hry malých forem.

 

Výsledky jasně ukazují, že hry malých forem jsou více útočně zaměřené. Při hře 11v11 většina přihrávek směřuje zpět dozadu.

 

Co znamená dlouhá, střední a krátká přihrávka:

  • 4v4: krátká < 5m, střední 5-15m, dlouhá > 15m
  • 7v7: krátká < 10m, střední 10-20m, dlouhá > 20m
  • 11v11: krátká < 10m, střední 10-20m, dlouhá > 25m

Počet krátkých a středních přihrávek jednoznačně vyznívá pro hry malých forem.

 

A znovu. Výsledky demonstrují větší počet přihrávek prvním dotekem.

 

Tyto výsledky samozřejmě souvisí s celkovým počtem doteků.

Brankář

Je jasně vidět, že i pro brankáře platí větší počet doteků, zákroků atd. při hrách malých forem.

Hra

Výsledky zřetelně ukazují, že při formátu 11v11 je míč mimo hru mnohem častěji.

  • 4v4: 7-8% času mimo hru
  • 7v7: 12-14% času mimo hru
  • 11v11: 32-34% času mimo hru

 

Výsledky studie jasně ukazují, bez ohledu na výkonnostní úroveň hráčů a týmů, že hrací plocha je celoplošně více využita při hrách malých forem.


Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz