Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Výživa

Tipy a rady pro rodiče 2 - Hydratace:speciální faktory u dětí

Potřeba hydratace se u dětí a dospělých výrazně neliší. U kojenců a dětí však dochází rychleji n...ež u dospělých k dehydrataci z důvodu menší tělesné hmotnosti a rychlejší výměny vody a elektrolytů. Děti mají také menší schopnost pocení než dospělí, a mohou se tedy rychleji přehřát.
 
Podle obecných zásad Amerického ústavu lékařství (U.S. Institute of Medicine) týkajících se hydratace potřebuje zdravé 4 – 8 leté dítě přibližně 7,5 šálků tekutiny denně. Děti ve věku 9 až 13 let a 14 – 18 leté dívky potřebují asi 10 šálků. Chlapci ve věku 14 až 18 let potřebují přibližně 14 šálků. Většina dětí i dospělých uspokojuje přibližně 80 % svých potřeb tekutin pomocí nápojů a asi 20 % tekutin získávají z potravin. Děti i dospělé vede zpravidla k uspokojení potřeby hydratace pocit žízně. Potřebu hydratace u dítěte pomáhají uspokojit jakékoli nápoje, například voda, mléko, džus či jiné tekutiny.
 
Fyzická aktivita u dítěte může výrazně zvýšit potřebu většího množství tekutin. Jelikož u dětí nedochází k účinnému ochlazování těla, měli by jejich rodiče a pečovatelé dbát na pravidelný přísun tekutin a dětem, které si hrají venku, plánovat pravidelné přestávky na pití, a to zejména v horkém počasí. Kojenci a batolata jsou v horkém počasí rovněž více ohroženi.
 
Jelikož těžká dehydratace je životu nebezpečná, je rovněž důležité sledovat symptomy dehydratace a rychle pomoci dětem ochladit se a okamžitě doplnit přísun tekutin.
 
Dehydratace se dělí na mírnou, středně těžkou a těžkou, podle toho, kolik tekutin tělu ubylo nebo nebylo organismu dodáno. Středně těžká dehydratace může při vykonávání různých činností zvyšovat pocit zvýšené námahy a způsobovat únavu, bolesti hlavy a pocity zmatenosti. Dospělí by měli bedlivě sledovat, zda u dětí nedochází k dehydrataci a pomáhat jim se chladit. Těžká dehydratace představuje vážné ohrožení života. Pokud se u dítěte objeví některé symptomy těžké dehydratace, je třeba okamžitě přivolat lékařskou pomoc.
 
Symptomy těžké dehydratace jsou následující:
- nedostatek slz
- sucho v ústech a na jazyku
- zapadlé oči
- popelavá kůže
- vpadlé skvrny na hlavě kojence
- nižší frekvence močení
 
Tipy, jak udržet aktivní děti hydratované:
- Nezapomínejte na nutnost hydratace u malých dětí, které si hrají venku, zejména v horkém počasí.
- Před odchodem ven dejte dětem napít a často je volejte na pitné přestávky.
- Nápoje podávejte chlazené, abyste podpořili větší přísun tekutin.
- Nezapomeňte, že řada potravin má vysoký obsah vody, a zvyšují tak celkové množství přijatých tekutin. Vysoký obsah vody má ovoce, některé druhy zeleniny či polévky.
- Dětem do školy a na různé aktivity přibalte do batohu nebo do svačinové krabice láhev s vodou.
- Podávejte nápoje, které vašemu dítěti chutnají.
 
Na základě studií se zjistilo, že aktivní děti konzumují větší množství tekutin a jsou lépe hydratované, jsou-li tekutiny ochucené. Nápoje slazené kalorickými sladidly nebo sladidly s nízkým či žádným obsahem kalorií mohou značně přispět ke zvýšení hydratace, neboť mají sladkou chuť, která povzbuzuje dítě k vyšší spotřebě tekutin. Při konzumaci nápojů slazených cukrem a dalšími kalorickými sladidly je důležité mít na paměti, že se počítají všechny kalorie, včetně těch, které jsou obsaženy v kalorických nápojích. Většina odborníků na výživu, zejména Americká dietetická asociace (American Dietetic Association), se shoduje v tom, že součástí aktivního zdravého životního stylu, do něhož patří rozumně vyvážená strava a pravidelná fyzická aktivita, mohou být všechny potraviny a nápoje.
 
Hlavní je pomoci dětem naučit se vychutnávat si potraviny a nápoje sladké chuti v rámci celkově rozumně vyvážené stravy, která uspokojí jejich nutriční potřeby a zajistí přísun kalorií ze všech zdrojů, včetně nápojů, v souladu s energetickými potřebami organismu. Velikost porcí úměrná dětem a přísun nápojů slazených sladidly s nízkým nebo nulovým obsahem kalorií, mezi něž patří například aspartam nebo sukralóza, pomáhají dodat sladkou chuť s takovým množstvím kalorií, které odpovídá potřebám jednotlivce.
 
Zdroj: www.coerver.cz ( s jeho souhlasem ) 
Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz