Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Holandská vize očima Američana

34. Přihrávka – základ spolupráce

„Nic nerozhodí tým tak rychle, jako nepřesné přihrávky. Nic nevybuduje sebevědomí týmu tak rychle jako přesné přihrávky. Bez dobré týmové spolupráce není přihrávání možné … Čím více úspěšných přihrávek hráč vykoná, tím lépe pravděpodobně hraje, tím více pravděpodobně chce hrát. Umění přihrávat spočívá v umění dělat jednoduché věci rychle a dobře.“ Charles Hughes

 

Na přihrávce se podílejí dva hráči. Jeden co přihrává, druhý co přihrávku přijímá.

Přijímač

Jdi míči naproti

„Velké množství přihrávek je zachyceno obránci, kteří využijí útočníkovo čekání na míč. Útočník by měl jít míči naproti.“ To je jeden z velkých problémů mladých útočníků. Většinou čekají čelem k vlastní bráně na přihrávku s úmyslem otočit se a postupovat na branku soupeřovu. Zpětný pohyb k vlastní brance před pohybem brance soupeřově neberou jako smysluplný. Pouze čekají až se míč dostane k nim a pak vyráží dopředu. Soupeřovi obránci mohou sledovat přihrávku i soupeřovu branku, často jsou rychlejší a útočníka předskočí, získají míč a jsou připraveni zaútočit. Nejde zde o rychlost fyzickou, ale mentální. Johan Cruyff: „Rychlost je často zaměňována s myšlením. Jestliže vyběhnu dříve než ostatní, jevím se jako rychlejší.“

Vhodný okamžik

Jestliže se přijímač pohne příliš brzy musí zastavit a čekat, přehušťuje prostor nebo dostane přihrávku jinde než chtěl. Jestliže vyrazí pozdě, obránce může přihrávku zachytit. Je to chvíle, kde se uplatňují z TMK hlavně M a K. Přijímač musí být schopen odhadnout co hráč s míčem potřebuje a čeho je schopen. Oba musí spolupracovat a jejich načasování a jednání se musí setkat.

Dostaň se do dráhy přihrávky

Častou trenérskou instrukcí bývá „naběhni si pro přihrávku.“ To je jako když řeknete vašemu osobnímu řidiči „nyní odbočit“. Ale kam ? Hráči běhají sem a tam bez vědomí toho kam a proč mají nabíhat.

Na animaci si hráč nabíhá pro přihrávku. Rozhodne se běžet přes hřiště do pozice, která není moc výhodná. Pro spoluhráče je problém načasovat přesně přihrávku do běhu a navíc je tam tlak bránícího hráče.

 

 

 

 

 

Na další animaci je naběhnutí výhodnější. Může dobře přijmout přihrávku i využít spoluhráče ke zpětné přihrávce. Tato přihrávka je i pro přihrávajícího jednodušší, přijímající nemusí běžet takovou vzdálenost a možná bude mít i šanci se otočit a zkusit souboj 1v1 s bránícím hráčem. Pokud hráč naběhne diagonálně směrem od přihrávajícího za obránce, bude to ještě efektivnější.

 

Vytváření si prostoru uvolněním prostoru kam chci dostat přihrávku

I jen několik kroků v opačném směru rozhýbá obránce a dá mi trochu času na zpracování míče.

Přihrávač

Zvažuj kdy přihrát dopředu a kdy dozadu

Jestliže hráč může přihrát dopředu, měl by toho využít. Jestliže je hráč s míčem pod tlakem a nemůže přihrát dopředu, měl by využít zpětné přihrávky. Jedna z příčin špatné hry s podporou je, že hráči, kteří nemají šanci přihrát dopředu odmítají nebo nevyužívají zpětné přihrávky. Podporující hráči se pak jeví i cítí jako nepotřební. Čím dříve si hráč s míčem uvědomí, že dopředu není přihrávka možná a přihraje hráči, který může dopředu přihrát, tím lépe. Samozřejmě platí, že pokud hrát může a přihrává dopředu a přihrávku pokazí, je to také špatně.

Jak přihrávat, co přihrávkám svědčí

  • přesně: obecně by měla být přihrávka „do nohy“ a po zemi, na vyšší úrovni již vyžadujeme přihrávku do konkrétní nohy, která je dále od obránce.
  • jednoduše: většina přihrávek slouží k udržení míče. Neefektivní hráči se snaží překonat soupeřovu obranu svými přihrávkami až příliš často. Buď přeceňují svoje schopnosti nebo nejsou dostatečně trpělivý. Když je hráč netrpělivý a zbytečně riskuje, je to první krok k tomu udělat z fotbalu loterii. Hraj jednoduše – to je často opakovaný trenérský povel.
  • rychle: hráči musí být mozkem o 2 kroky napřed před prvním dotykem s míčem. V dávných fotbalových dobách hráči mohli praktikovat opačný přístup: zpracuj-rozmysli-rozmysli-přihraj. V současném rychlém moderním pojetí fotbalu se pořadí trochu přeházelo: rozmysli-rozmysli-zpracuj-přihraj.
  • načasování: komunikace uvnitř týmu musí být na dobré úrovni
  • maskování: přihrávka nesmí být čitelná, signalizovaná. Koukej se jinam než přihráváš.
  • risk: jistě jsou okamžiky a prostory kdy je riziko na místě. V útočné třetině může mít risk velkou návratnost a nemusí znamenat takovou hrozbu pro vlastní branku v případě neúspěchu. V obranné třetině si budeme počínat konzervativněji.
  • hloubka první: hráči by se měli nejdříve snažit přihrát dopředu, pokud to nejde, pomohu si zpětnou přihrávkou

Jak nepřihrávat, co přihrávkám nesvědčí

  • držení míče: vedení míče bez plánu většinou přivede hráče do potíží, podpora od spoluhráčů je zbytečná a můžeme očekávat problémy. Něco jiného je vedení míče s plánem, kdy hráči spolupracují na rozpohybování soupeřovi obrany a získávání prostoru.
  • křižné přihrávky, přihrávky na šířku hřiště: tyto přihrávky mohou přinést dobré výsledky, bývají však velmi často nebezpečné, jestliže jsou zachyceny. 2 i více hráčů je okamžitě vyřazeno ze hry a jsou ideální podmínky pro rychlý protiútok soupeře. Diagonální přihrávky preferujeme před těmito.
  • hra na náhodu: v některých fázích mají dlouhé nakopávané míče do velkého vápna svoje opodstatnění – do konce utkání zbývá 2 minuty a prohráváme. Když se to však stane herním stylem, je to špatně.
  • početní poměry: je udivující kolik týmů když kope přímý volný kop pošle 5 hráčů proti 10, a zahraje míč do prostoru této číselné převahy. Týmy jsou často tak závislé na jedné individualitě, že hrají míč na ní, bez ohledu na početní situaci
Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz