Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Plyometrie

Plyometrie - Neurofyziologické aspekty

Obsah
Plyometrie
Plyometrie a děti
Princip
Neurofyziologické aspekty
Trénink
Použití ve fotbale
-všechny strany

 

Neurofyziologické aspekty plyometrického tréninku

Svalové kontrakce, které produkují pohyb, se nazývají izotonické(neměnné svalové napětí, tunus). Mohou být:

  • koncentrické: ke svalové kontrakci dochází, když se sval při překonávání rezistence zkracuje
  • excentrické: ke svalové kontrakci dochází, když se sval při překonávání rezistence prodlužuje: např. m. quadriceps(stehenní čtyřhlaví sval) se prodlužuje, když se kontrahuje, aby snížil rychlost těla při běhu nebo doskoku.
Tělo má proprioceptory nebo receptory, které jsou citlivé na napětí a protažení.

Svalové vřeténko je jedním z receptorů a má významnou úlohu ve strečovém reflexu, což je mimovolní odpověď (kontrakce) na vnější stimul, který protáhne sval (např. škubnutí kolena). Když je vřeténko protaženo, vyšle signál do míchy, odkud se vrátí signál zpět do svalu a dojde ke kontrakci. Síla odpovědi svalového vřeténka je určena rychlostí streče. Důsledek pro praxi: čím je zatížení větší a čím je rychleji aplikováno na sval, tím větší bude kontrakce.

Další proprioceptor: Golgiho tělíska (OTO), uložena v blízkosti spojení svalu se šlachou, chrání před přetížením. Jsou-li podrážděna, signalizují svalu nutnost relaxace. Plyometrické cviky mohou manipulovat s prahem OTO a tak maximalizovat elastické vlastnosti svalu. Každé svalové vlákno je inervováno jedním motorickým neuronem. Místo, kde nerv inervuje svalové vlákno, se nazývá nervosvalové spojení (motorická nervová ploténka). Motorický neuron může inervovat více svalových vláken, která vytvářejí jeden celek - motorickou jednotku.

Průběh jednoho cyklu typického plyometrického cviku

Tento cyklus bývá nazýván cyklem protažení a zkrácení - CPZ:

  • excentrická fáze: dochází k předběžnému zatížení (předpětí) a protažení svalu, které stimuluje svalové vřeténko. To vyšle signál, který vyvolá svalovou kontrakci.
  • amortizace: vztahuje se k časovému intervalu mezi excentrickou kontrakcí a výslednou koncentrickou kontrakcí. Jednoduše řečeno je to čas, který uplyne od doskoku a odrazu. Je rozhodující a musí být krátká. Čím je amortizační fáze delší, tím větší je ztráta uložené elastické energie.
  • koncentrická fáze: kombinuje uskladněná elastická energie s volní koncentrickou svalovou kontrakcí, což vyvolá hybnou sílu potřebnou pro následný pohyb nebo skok.

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz