Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Zajímavosti

Fotbalová jedenáctka

Obsah
Fotbalová jedenáctka
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
-všechny strany

Spolu s časopisem TVSM jsme připravili českou verzi zajímavého materiálu, který na svých stránkách vystavuje FIFA. Skoro by se zdálo, že FIFA objevila "svatý grál" pro trenéry fotbalu. Byla sestavena sada 11 cvičení, která ochrání fotbalisty před zraněním a zlepší i jejich herní výkon. Posuďte sami.

Fotbal - podobně jako většina ostatních sportů - je spojen s určitým rizikem úrazu. Vědecké studie však dokazují. že výskyt fotbalových úrazů může být redukován vhodnými preventivními programy.

Preventivní program "Jedenáctka" (FIFA, 2007) byl vyvinut v lékařském výzkumném centru FIFA (F-MARC) ve spolupráci se skupinou mezinárodních expertů. Program je lákavý, jednoduchý a časově nenáročný. Obsahuje deset výzkumně ověřených cviků a podporuje fair play. Kromě jednoho míče nevyžaduje žádné náčiní nebo nářadí. Po krátkém seznámení stačí na jeho realizaci 10 až 15 min. Cviky se zaměřují na stabilizaci svalového jádra (core), excentrický trénink stehenních svalů, proprioceptivní trénink, dynamickou stabilitu a plyometrii dolních končetin. K předpokládaným benefitům programu patří zlepšený herní výkon a úrazová prevence.

"Jedenáctka" může být provedena v každé tréninkové jednotce po rozcvičení a strečinku všech hlavních svalových skupin. Pro zajištění efektu je podmínkou přesné vykonání každého cviku. Pořadí cviků by mělo být dodrženo. Před utkáním se doporučuje zkrácená verze "Jedenáctky" (cviky 4,5 a 8).
Tento preventivní program byl vyvinut a jeho účinnost byla ověřena na mládeži starší 14 let. Skupina novozélandských výzkumníků (Kilding, Tunstall, Kuzmic, 2008) se proto rozhodla ověřit vhodnost a efektivnost programu i na dětech ve věku 3-12 let.

Informace o výsledcích výzkumu

Při zkoumání vhodnosti a efektivnosti preventivního programu byla využita experimentální a kontrolní skupina mladých fotbalistů. Experimentální skupina se podrobovala po dobu 6 týdnů celému preventivnímu programu. V několika nespecifických testech (např. rychlý běh na 30 m, kombinovaná lokomoce - agility, výskok, trojskok, labilita postoje atd.), byly zaznamenány zlepšené výkony, o nichž se dá předpokládat, že by se mohly projevit i ve zlepšení herního výkonu. Autoři intervence jsou si vědomi, že prokázat přímý přenos získaných kvalit do herního výkonu je nereálné a zlepšené testové výsledky přisuzují pouze tělesnému, nikoli hernímu výkonu. V průběhu celé intervence probíhaly konzultace s lékaři a fyzioterapeuty. U dětí byly také průběžně zjišťovány jejich postoje k celému programu a jeho oblíbenost. Zpočátku účastníci konstatovali přínosy k jejich kondici, později se však objevily stížnosti na nudu, která se dostavovala při častém zařazování programu. Konstatovalo se, že je třeba se zabývat větší rozmanitostí cviků a zvýšenou zábavností programu. Po diskusích byl vyřazen z programu pro tento věk cvik "hamstringy" (cvik: 3). U ostatních cviků byly potvrzeny navrhované dávky opakování cviků.


Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
vinni |12-12-2008 16:44:35
souhlas s Honzíkem
honzik  - pochvala |06-12-2008 19:52:52
Super cvičení!Je pravda, že cvičení jsou známá, ale je dobré když si je
můžu přehrát na videu s správným provedením.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz