Výživa
Strava - Hlavní zásady stravovacího harmonogramu
Obsah |
---|
Strava |
Racionální strava |
Složky stravy a jejich význam |
Úprava potravin |
Hlavní zásady stravovacího harmonogramu |
Výživa fotbalistů |
Výživa mladých sportovců |
-všechny strany |
Hlavní zásady stravovacího harmonogramu
Během celého dne
- počet dávek během dne = minimálně 5 - 6, asi každé 2,5 - 3 hodiny
- celkový denní příjem (100 %) - rozložení během dne
- snídaně = 25 % - složené sacharidy (cereálie, tmavé, celozrnné pečivo, suchary, ovoce)
- dopolední svačina = 5 - 10 % - složené sacharidy (celozrnné pečivo, suchary, műsli, ovoce)
- oběd = 30 % - složené sacharidy (těstoviny, rýže, brambory, tmavé, celozrnné pečivo, pizza)
- odpolední svačina = 5 - 10 % - složené sacharidy + bílkoviny (jogurt, pudink …)
- večeře = 20 - 25 % - bílkoviny + zelenina (drůbež, ryby, luštěniny …)
- 2. večeře = 5 - 10 % - bílkoviny (mléko, tvaroh, jogurt, koktejl …)
V souvislosti s pohybovými aktivitami
- před zátěží
- 2 - 3 hodiny před zátěží jíst poslední větší jídlo, lehce stravitelné, na bázi složených sacharidů
- 0,5 - 1 hod před zátěží jíst banán, jablko, sušené ovoce, pomeranč, přesnídávka, müsli tyčinka, sacharidový nápoj ...
- po zátěži
- ihned - müsli tyčinka, banán, hypotonický (méně koncentrovaný) nápoj, sacharidový nápoj
- za 1,5 - 2 hod po zátěži jídlo na základě složených sacharidů (polévka - vývar se zavářkou, těstoviny, rýže, brambory, pečivo ...)
Strana 5 z 7