Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Výživa

Strava - Výživa fotbalistů

Obsah
Strava
Racionální strava
Složky stravy a jejich význam
Úprava potravin
Hlavní zásady stravovacího harmonogramu
Výživa fotbalistů
Výživa mladých sportovců
-všechny strany

Výživa fotbalistů

Vycházíme z obecných výše uvedených poznatků.

Zastoupení energetických složek

  • sacharidy tvoří 60 – 65 % celkového denního příjmu, s převahou polysacharidů ( složené cukry )
  • tuky tvoří max. 25 % celkového energetického příjmu s poměrem živočišných a rostlinných 2 : 5
  • bílkoviny tvoří okolo 10 - 15 % celkového energetického příjmu s poměrem živočišných a rostlinných 1 : 1, možno s mírnou převahou živočišných

Příjem tekutin je individuální, min. 2 l vody v průběhu dne. V souvislosti se zátěží se doporučuje konzumovat sportovní nápoje hypotonického charakteru (nízká koncentrace, větší podíl vody). Doporučuje se omezení konzumace alkoholu s preferencí nízkoalkoholových nápojů (víno, pivo) max. 200 ml denně, v dostatečném odstupu od tréninku a zápasu.

 

Předzávodní období

Následuje po odpočinkovém období, následkem toho se často u hráčů vyskytuje nadváha.
Trénink probíhá dvoufázově. Stravovací zvyklosti by se neměly lišit od výše zmiňovaných doporučení.

Závodní období

Trénink probíhá jednofázově (odpoledne) + 1 – 2 zápasy týdně a 1 odpočinkový den. Stravovací zvyklosti se neliší od zmíněných doporučení, čas jednotlivých jídel je přizpůsoben době tréninku či zápasu. Ve dni před zápasem se doporučuje zvýšit množství sacharidů na 65 - 70 %, snížit tuky na 20 % a bílkoviny na 12 - 15 %. Den po zápase není třeba speciálních doplňků.

Pozávodní období

Pauza, která je doplněna redukcí či změnou pohybové aktivity a menší kontrolou stravování, může být příčinou zvýšené tělesné hmotnosti. Celkový energetický příjem je třeba řídit v závislosti na stupni pohybové aktivity. Je třeba zvážit zařazení alternativních sportů.

 


Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz