Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Zajímavosti

Alexander Vencel: Brankár, Brankár 2

Publikacemi, které se věnují problematice brankářského tréninku, se to u nás zrovna nehemží. Ale jak se říká, kdo hledá, najde ! Hledali jsme za Vás a našli jsme u našich slovenských přátel. Alexander Vencel ml. je autorem knih Brankár a Brankár 2. Jsou velmi zdařilé. Jsme proto velmi rádi, že se nám s autorem podařilo navázat spolupráci. Brankáři, budete u nás v dobrých rukou !!!

 

Autor

Alexander Vencel ml. se narodil v Bratislavě a svou profesionální kariéru začal ve Slovanu Bratislava. Působil též ve francouzských týmech RC Strasburg a Le Havre AC. Dotáhl to až do reprezentačních týmů ČSFR a Slovenska. Jako profesionální hráč strávil 20 let. Mezi největší úspěchy patří: mistr ČSFR a Slovenska, vítěz Slovenského poháru, vítěz Francouzského Ligového poháru. Svoje nepřeberné hráčské zkušenosti nyní předává jako trenér, v současné době pracuje ve Francii.
Autorovi s celým projektem pomáhal a lektoroval jeho otec Alexander Vencel st., taktéž bývalý reprezentant a současný trenér brankářů Slovanu Bratislava.

K obsahu

Jak jsme již předeslali, projekt zahrnuje první a druhý díl, které autor trefně přirovnává k prvnímu a druhému poločasu. V prvním poločase je popsána hra brankáře jako taková. Detailně jsou popisovány a analyzovány specifické brankářské činnosti po technické stránce. Všechno je doplněno množstvím fotografií s vysvětlujícím textem. Pro každou specifickou brankářskou činnost jsou uvedeny ukázky cvičení, které jsou velmi pěkně graficky zpracované. V závěru jsou uvedeny zajímavé statické výsledky analýzy 43 utkání ( Liga mistrů, Pohár UEFA, kvalifikace ME ) zaměřené na brankáře. Výstupy těchto analýz mohou být přínosné i z hlediska přípravy tréninkové jednotky. Na úplný závěr máme možnost se setkat s ukázkami skutečných tréninkových jednotek. Když máme zvládnutou teoreticky i prakticky hru brankáře, můžeme pokračovat druhým poločasem.

Druhý poločas se zabývá sportovní přípravou brankáře. Vychází z obecně platných pravidel a přístupů sportovní přípravy a celé to zasazuje do brankářského kontextu. Budeme se tedy věnovat kondiční přípravě( vytrvalost, síla, rychlost, koordinace, pohyblivost ), testování, psychické přípravě, evidenci, zdravotnickému okénku. Autor zde nezapomíná ani na užitečné poznámky týkající se amatérského či mládežnického fotbalu, což nám trochu chybělo v prvním díle.

Forma obou dílů je velmi podobná. Není to vyloženě učebnice, ale spíše jakýsi deník. Nejedná se o nějaký souvislý mnohastránkový výklad dané problematiky, ale spíše o heslovité poznámky vystihující vše potřebné. Autor se nepouští do přílišných podrobností. Z tohoto důvodu si dovedeme představit, že trenér má publikace po ruce i při vlastním tréninku a prakticky je využije. Z praktického hlediska je stěžejní, že jsou oba díly doplněny DVD, kde jsou uvedeny kvalitní ukázky dané problematiky. To je opravdu velmi přínosné.

Když zvládnete oba dva poločasy, budete mít dobré základy pro vedení tréninkového procesu brankářů. Všechna témata nejsou probrána vyčerpávajícím způsobem, což asi ani není dobře možné. V takovém případě jsou oba díly vhodným východiskem či odrazovým můstkem pro další studium.


 

Níže můžete vidět ochutnávku video ukázek cvičení, která se časem objeví v naší databázi cvičení.

Zde najdete Flash Player, ktery je treba nainstalovat, aby jste meli moznost sledovat video.

 

Zde najdete Flash Player, ktery je treba nainstalovat, aby jste meli moznost sledovat video.

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz