Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Výživa

Nápoje - Iontové nápoje

Obsah
Nápoje
Druhy nápojů
Iontové nápoje
Domácí nápady
Pitný režim
Pot
-všechny strany

Iontové nápoje

Proč je užívat

Za horkých letních dnů mnohokrát slyšíme kolik lidí podlehlo následkům veder a hlavně stále stejné fráze o dodržování pitného režimu. Věřte, nejsou to prázdná slova. Během fyzického výkonu (a ve velkých vedrech obzvláště) ztrácí naše tělo někdy až těžko uvěřitelné množství vody. A co hůře, nejen vody, nýbrž i značné množství iontů, čímž se celý organismus může dostat do silné nerovnováhy, což může mít za následek i kolaps. Představte si vaše tělo jako motor, který ženete do vysokých otáček. Pokud jej nebudete dostatečně promazávat a chladit, tak se vám buď přehřeje, nebo zadře. A to se stane i s vaším těle. V lepším případě (např. pokud se nevěnujete vytrvalostním sportům, ale třeba bodybuildingu, budete dostávat křeče do patřičných svalů a sníží se váš jak silový, tak vytrvalostní výkon). Tomu se dá poměrně snadno zabránit. A to sice užíváním vhodných iontových nápojů.

IONTOVÉ NÁPOJE jsou v těle důležité pro:

  • doplnění ztraceného množství tekutin
  • doplnění minerálů a iontů, které odcházejí z těla společně s tekutinami
  • dodání potřebného množství energie (někdy)
  • udržení konstantní hladiny výkonu
  • zabránění negativních projevů (např. křeče)
  • zabránění kolapsu organismu

Jaké známe ?

Tak jako všechny produkty i iontové nápoje můžeme rozdělit do několika skupin. Dělíme je podle toho, jaký mají obsah osmoticky aktivních látek (tedy především iontů). To se taky někdy nazývá tonicita. Tyto koncentrace potom porovnáváme s krevní plazmou (přesněji s tonicitou krevní plazmy). Pokud mají stejný obsah osmotických látek jako plazma, a tedy stejnou tonicitu, nazýváme je nápoje IZOTONICKÉ. Mají-li nižší tonicitu, říkáme jim nápoje HYPOTONICKÉ. No a ve třetím případě (s vyšší tonicitou) se jedná o nápoje HYPERTONICKÉ. Tak, jako se liší jejich složení a koncentrace, tak se liší i jejich použití.

Hypotonické nápoje

Hypotonické iontové nápoje jsou nejpoužívanější, a to především při aktivitách, kdy z vás doslova lije voda (běh, cyklistika). Přesněji řečeno pot, který je ale velmi málo koncentrovaný a jeho majoritní složkou je tedy voda. Možná vám přijde divné, proč nepoužívat nápoje izotonické, o kterých se všude tak horečnatě mluví. Je to z toho důvodu, že nápoje jsou porovnávány s krví, a vy opravdu krev nepotíte (i když občas k tomu není daleko, že…). Vy potřebujete do těla dostat to, co z vás „teče“. A právě onomu řídkému potu nejlépe odpovídá hypotonický nápoj. Jedná se tedy především spíše o doplnění tekutin, než o nějakou zásadní manipulaci s ionty.

Izotonické nápoje

Naleznou uplatnění spíše tam, kde sice dochází k velkému pocení, ale výkon netrvá tak dlouho (obvykle ne déle než hodinu), ale pot je podstatně koncentrovanější a nedochází k tak extrémním ztrátám tekutin. To nastává u sportů, které jsou sice vytrvalostní, ale je třeba velké množství svalové síly (např. squash, tenis apod.). Při svalové práci je třeba větší množství iontů (hlavně Na, K, Ca, Mg).

Hypertonické „nápoje“

Mají opravdu velmi vysoké koncentrace iontů a při sportu uplatnění prakticky nenacházejí. Jsou to spíše léčebné roztoky a většinou se ani nepodávají ústně, ale aplikují se nitrožilně.

Mnohé nápoje zároveň nejsou pouze koktejly iontů s nějakou tou příchutí. Podle určení v něm dále můžeme najít jednoduché cukry, jako pohotovostní palivo pro svaly při velkém výkonu. Nápoje určené pro dlouhodobé aktivity (cyklistika), navíc obsahují dávku kreatinu, který napomáhá získávání energie z tuků a tím pokrývá energetickou spotřebu. Jindy můžeme najít i bílkoviny či aminokyseliny, které zabrání rozpadu svalové hmoty v průběhu výkonu.

Iontové nápoje a rizika

Při konzumaci iontových nápojů je naprosto nezbytné si uvědomit, že „ionťáky“ nejsou žádné limonády na celodenní posrkávání. Jsou opravdu určeny jen pro speciální příležitosti. A jak již bylo řečeno, každý je určen pro jinou příležitost. Použití nevhodného nápoje se rovná zbytečně vyhozeným penězům, jelikož efekt by byl minimální a místy i opačný. Iontové nápoje navíc nejsou určeny pro každého. Vysoké koncentrace některých iontů (obzvláště K) mohou mít negativní účinky na některé orgány (obzvláště ledviny). Proto pokud máte problémy s ledvinami či trávícím traktem, poraďte se raději nejprve s lékařem.


Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz