Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Seriál o psychické přípravě

7. Abeceda krizových situací

V dnešním díle se zaměřím na to, jak přistupovat ke krizovým situacím. Jde o způsob, který funguje hlavně u mladších hráčů a dětí, ale klidně ho můžete vyzkoušet, i když do těchto kategorií již nepatříte. Budu sice uvádět hokejové příklady, ale opět připomínám: Je možné je aplikovat na většinu lidských činností. Marian Jelínek, trenér plzeňských hokejových indiánů pokračuje v seriálu.

 

 

V předchozích dílech jsme pojmenovali strach. Psali jsme o snění, o motivaci, o cílech. Toto vše souvisí se stavem mysli. Tentokrát se však pojďme zaměřit na trénink mysli. Jak trénovat fyzickou kondici nebo jednotlivé hokejové dovednosti, to jste jistě slyšeli od trenéra. Víte, jak udělat kličku nebo správně dřepy. Ale možná někteří z vás zapomínají trénovat i svou mysl. A ono to jde! Dosud jsme jen popisovali, co se v mysli děje, ale neřekli jsme si, jak ji cvičit.
 

Animální (zvířecí) reflex

Když pracuji s dětmi, chci, aby si v sobě vytvořili tzv. animální reflex. Představte si, že jste dravé zvíře, predátor. Pokud sportujete, chcete soupeře porazit. Nebo si říkejte: „Chci ho ulovit!“ Představte si: „Jsem levhart, leopard, nebo dravá kočka.“ Vžijte se do situace, kdy se ta kočka učí lovit. Jistě, zpočátku není úspěšná, první lov se jí jen málokdy povede. Animální reflex však způsobuje, že se s každým dalším neúspěchem zlepšuje – až se jí konečně podaří vyhlédnutou kořist ulovit.

 


U sportovců a lidí všeobecně to často funguje opačně. Hráč špatně nahraje, pokazí šanci a místo, aby se poučil, začne hrát ještě hůř. Přitom jakmile se vám povede animální reflex v sobě vybudovat, budete se z chyb učit, místo aby vás svazovaly.

Aby se vám to povedlo, musíte však udělat tři základní věci.
 

1. Vyberte si tři hlavní úkoly

Nejprve musíte napsat tři hlavní úkoly, které na ledě máte dělat. Přiřaďte si k nim písmena z abecedy. Jste například obránce, takže vašimi základními úkoly jsou: (za A) co nejrychleji přistupovat k protihráči ve svém prostoru, (za B) bez faulu získat míč a rozehrát na spoluhráče a (za C) zapojit se do útočné fáze. Víte, že tyto úkoly chcete zvládnout jako první.
 

2. Představujte si, že už je umíte

Před zápasem, večer před spaním nebo kdykoliv, kdy jste v klidu, si představujte: „Všechny ty tři věci výborně umím.“ Víte, jak se mají správně provádět, ale zároveň si představujete, že jste to vy, kdo je má skvěle zvládnuté.
 

3. Navoďte si posilující myšlenky

Vyvolávejte v sobě tzv. posilující myšlenky. Stejně jako musíte posílit svaly v posilovně, je třeba posílit si i myšlenky. Říká se tomu afirmace a jde o cílené myšlenky, kdy si vědomě představujete, že jste výborní fotbalisté. Říkejte si: „JÁ jsem gólový hráč, JÁ jsem nepřekonatelný v situaci jeden na jednoho, JÁ umím udělat nejlepší kličku.“ To jsou posilující myšlenky.
 
Tyto tři věci dohromady posilují animální reflex. Pokud někdo vstoupí do vrcholového fotbalu, měl by je mít v sobě zažité.


Když první tři úkoly (A, B a C) zvládnete, nahraďte je něčím jiným. Už umíte střílet góly, ale děláte chyby například v bekhendové přihrávce. Znovu si to napište a přiřaďte další písmena z abecedy. Ta vám budou stále připomínat, že v abecedě postupujete dál a dál – a tím pádem se zlepšujete. Nezapomeňte, že pokud umíte jen něco, nestačí to. Jestliže chcete vynikat, musíte být skvělí ve všech herních činnostech.


Každá činnost, která vám nejde, vás přivádí do určité krizové situace. A vy byste takové krize měli tímto způsobem zvládnout. Když si uvědomíte, kde přesně máte slabiny, můžete o to víc pracovat na jejich odstranění. To vás posílí. Vzpomeňte si na dravce a jejich reflex. Máte to štěstí, že když chybu zopakujete, neumřete hlady. Zvířata se zkrátka poučit musí, jinak by nepřežila. Kočka při prvním lovu udělá chybu. Při druhém už ji nezopakuje. Může udělat jinou, ale té se vyvaruje při třetím lovu. Stále se učí. Dělejte totéž.
 

Využijte energii krizové situace

Zároveň je dobré uvědomit si, že vždy poznáte, že se krizová situace blíží. Ať už jdete ke zkoušce nebo se máte postavit k rozhodujícímu nájezdu. Cítíte v sobě napětí. Je to podobné, jako když se blíží bouřka. Před ní také cítíte, že je ve vzduchu, že se každým okamžikem přibližuje.
Energie, kterou s sebou krizová situace nese, zpočátku nemá pozitivní, nebo negativní náboj. Ten získá až ve vaší mysli. Pro nás je samozřejmě výhodné, pokud si ji nakloníte ve svůj prospěch. Jde o to, jak se k ní postavíte.


Příklad? Hráč jde na penaltu. Jistě si vzpomene na nervózní dav, který přihlíží na tribunách. (Musí to být ohromná energie, když ji v tu chvíli vnímají tisíce lidí.) Výsledek ale může ovlivnit pouze samotný hráč, který penaltu půjde. Měl by využít energii, která je všude kolem. Má dvě možnosti. Buď se na penaltu bude dívat pozitivně a bude si říkat: „Tenhle brankář mi vyhovuje, minule jsem ho překonal.“, nebo, pokud cítí, že na něj vypjatá energie nepůsobí dobře, může se snažit o její zlehčení. Nebude ji hodnotit, ale řekne si: „Svět se nezboří, ať to dopadne jakkoliv. Jsou důležitější věci.“
V opačném případě může situaci hodnotit negativně. Přemýšlí: „Co se stane, když to nedám? Lidé budou pískat. Zítra budu v novinách, jak jsem to zkazil. Když se to nepovede, vypadneme z play off.“


Jeho tělo je pak připravené na negaci, na to, že se něco nepovede. A v tu chvíli je velká pravděpodobnost, že tělo svou negativní myšlenku poslechne a skutečně tu rozhodující kličku či střelu nezvládne. Proto byste si měli myšlenky hlídat a nedovolit jim, aby vás negativně ovlivňovaly.


Krizovou situaci byste vždy měli brát jako výzvu, ne jako hrozbu. Výzva je totiž pozitivní, hrozba negativní. A vy přece chcete, aby to dopadlo pozitivně, nebo ne?

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
no  - to danis |09-03-2010 18:42:55
diky za radu posnazim sa :)
danis |28-02-2010 11:07:08
nejdůležitejší je, že máš fotbal rád , a že si každou vtěřinu,
kterou si s balonem užíváš, ale musíš si věřit, abys dokázal
předvádět, to co chceš. Jde ale taky o to, abys byl schopen ty finty
provádět ve chvílích, kde si neustále pod tlakem-musíš, ale sám vědět,
jestli si nyní toho schopen-a jestli by to prostě nechtělo trénovat pod
větším tlakem. Je taky důležité ,abys věděl na co se chceš v určité
chvíli soustředit a soustředit se na to celou svojí myslí... Pak stačí
být vytrvalý a nevzdávat to a výsledky se určitě dostaví
APLACHY |26-02-2010 23:34:00
Zdravím čtenáře.
pokud máte zájem více se dočíst o myšlenkách
Mariana Jelínka. Máte možnost je najít v jeho knihách, krteré vydalo
nakladatelství Eminent - stačí zadat do vyhledavače jeho jméno.

Doporučuji také velmi tlusto, ale velmi velmi čtivou knihou Rainera Martense
- Úspěšný trenér. Fakt se to čte jak beletrie. vydala Grada.
Tonda
Plachý
no  - prosím vás o radu |23-02-2010 12:03:12
Ahoj strasne sa mi paci tato stranka hlavne tento serial o psychickej príprave
. Ale mám problém súvisí to asi s mojím sebavedomím . Ked v skole hráme
futbal tak si viem s kamarátmi zahrat nasadím pár jasliciek dám pár golov .
Ale ked mám hrat na riadnom zápase akokeby mi podvedomie zakázalo spravit
nejakú fintu aj ked by bola vhodná kedže nemám nikomu nahrat , tak
reflexívne odkopnem niekde do predu :( problém mam aj s pítaním lopti v ked
hram s kamosmi tak loptu mylujem ale v zápase sa bojím si ju vypítat tak sa
radsej skryjem za protihráca . Prosím vas o radu . uz som zúfalí .

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz