Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Zajímavosti

Držte si klobouky, jedeme na Inter Milán !

Obsah
Držte si klobouky, jedeme na Inter Milán !
Organizace
Tréninkový proces
Utkání
Závěr
Tréninková jednotka č.1
Tréninková jednotka č.2
-všechny strany

Asi jste si už zvykli, že vás čas od času vezmeme na výlet do zahraničí. Naše fotbalová cestovní kancelář má pro vás připravený další poznávací zájezd. Kam to bude ? Inter Milán a jeho středisko mládeže ! Díky Ludvíku Fremutovi, šeftrenérovi klatovské mládeže, který absolvoval několikadenní stáž v tomto věhlasném klubu, a našemu webu, můžete zažít báječné fotbalové dobrodružství.

 

 

 

 

Zde najdete Flash Player, ktery je treba nainstalovat, aby jste meli moznost sledovat video.
 

Tato reportáž je zaměřena na věkovou kategorii mladších žáků. Většinu postřehů však není nutno spojovat výhradně s touto věkovou kategorií. Je to rozsáhlá reportáž, ale předkládáme ji v celku, protože si myslíme, že v seriálové podobě by byla narušena atmosféra našeho výletu do Itálie.

 

 

 

 

 

Sportovní centrum mládeže je pojmenováno podle nejvýznamnější osobnosti v celé historii klubu. Tou je považován bývalý legendární hráč a pozdější prezident Giacinto Facchetti. Sportovní centrum Giacinto Faccheti si klade za cíl výchovu mladých hráčů na principech začlenění do kosmopolitní skupiny, rozvíjení schopností i talentu hráče a zabezpečení vzdělávání hráče na milánském liceu.

 


Organizace

Sportovní centrum Giacinta Facchettiho slouží k přípravě mládeže v kategoriích Esordienti - U13, Giovanissimi nazionali U 15 / Giovanissimi regionali U14, Allievi nazionali U17 / regionali U16, nejlepší hráči z nejstarší kategorie jsou dále vybíráni do týmu Primavera (něco jako B tým či juniorka), který trénuje již s „A“ družstvem v uzavřeném sportovním centru Angela Morattiho v Appiano Gentile. Mladší kategorie mají své centrum.

Zázemí sportovního centra

  • rozloha 30.000m²
  • kanceláře vedení akademie
  • internát pro hráče teamu Primavera
  • sportovní šatny pro hráče – 10x
  • prádelna
  • restaurace
  • ordinace lékaře a fyzioterapeuta
  • posilovna
  • 1 x travnaté hřiště pro mistrovská utkání (Primavera, Allievi Nazionali)
  • 2 x travnatá tréninková plocha
  • 2 x umělá tréninková plocha
  • 1 x menší umělá tréninková plocha pro kategorie do U13…60 x 35m
  • 1 x menší umělá tréninková plocha s mantinely (hry malých forem)

 

 

Zde najdete Flash Player, ktery je treba nainstalovat, aby jste meli moznost sledovat video.

Ten kopeček podél hřiště tam není náhodou. Je to záměr. Na kopci esovitě prohnutého profilu propotí hráči spoustu dresů. V závěru videa vidíte vyšlapanou cestičku od kopaček milánských nadějí.

 

 

 

 

 

 

 

Spřátelené kluby

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inter Milán má po celé Itálii "spřátelené" kluby, se kterými spolupracuje při vyhledávání talentů. Můžete si všimnout, že kolem Říma jich moc není. Toto teritóruim ovládají římské kluby.

Lékař

Pokud hráči mají zdravotní potíže (zranění, nachlazení, nemoc, alergie atd..), musí navštívit jejich lékaře ve sportovním centru. Pouze lékař rozhoduje, kdy se hráč zařadí zpět do tréninkového procesu. Realizační tým i samotný hráč se musí vždy podřídit jeho rozhodnutí.

Klubový psycholog

Pokud hráči mají jakékoli osobní potíže, mohou hovořit s psychologem, který je jim vždy k dispozici. Pomáhá řešit krizové situace hráčů jak ve sportovním, tak osobním životě. V případě konfliktu mezi hráči, musí zúčastnění povinně řešit situaci s psychologem a jsou vyloučeni z tréninkového procesu až do té doby, dokud se situace transparentně nevyřeší. Psychologa můžete často vidět jak se „potuluje“ po centru během tréninkového procesu a monitoruje situaci.

Ubytování

Hráči bydlí na ubytovně v centru města, pro různé kategorie jsou různé internáty. Ve sportovním centru bydlí pouze hráči kategorie Primavera. Hráči na zkoušce jsou ubytováni v partnerském hotelu (5 min.chůze od sport.centra). Na tréninky jsou sváženi minibusy.

Materiální zázemí

Klub má tzv. technického sponzora – NIKE, všechny kategorie od pulcini(přípravky) po A tým jsou kompletně vybaveni – stejný oděv - trička, trenýrky, bundy, soupravy, míče atd… Po každém tréninku mají hráči možnost dát si vyprat tréninkové věci – vždy jsou druhý den připravené v jejich přihrádce.

Brankáři

2 trenéři brankařů mají rozdělené kategorie: 1. trenér U15 – U17, 2. trenér U 13 – U14. Brankáři trénují vždy odděleně od mužstva. Po celou dobu TJ se brankaři připravují s brankařskou skupinou – brankařský trénink. K mužstvu se přidají pouze pokud si je hlavní trenér vyžádá – střelba, hra.

Kondiční trenér

Každý tým má vlastního kondičního trenéra.

 

Zde najdete Flash Player, ktery je treba nainstalovat, aby jste meli moznost sledovat video.

V centru nechybí posilovna. Sem smí až kategorie U16.


Tréninkový proces

  • jednotlivé kategorie mají metodicky zpracovaný obsah přípravy na celou sezonu – mezocykly, mikrocykly
  • obsah se nemění ani s ohledem na výsledky v utkání
  • trenéři mají závazný obsah TJ, ale prostředky, formy a metody si volí kreativně
  • pro každou kategorii jsou stanoveny výstupy a mají vždy návaznost na další ročník

 

Zde najdete Flash Player, ktery je treba nainstalovat, aby jste meli moznost sledovat video.
Jednotlivé kategorie mají metodicky zpracovaný obsah přípravy na celou sezonu (mezocykly, mikrocykly), obsah se nemění ani s ohledem na výsledky v utkání. Trenéři mají závazný obsah TJ, mohou však využívat různých prostředků, forem a metod. Pro každou kategorii jsou stanoveny výstupy a mají vždy návaznost na další ročník. Sledujeme důraz na techniku a taktiku a to od nejmenších kategorií. Problematika kondiční složky je řešena až později, první zaměřená cvičení pozorujeme u kategorie starších žáků. Dorazová kategorie praktikuje herní styl týmu Primavera, což jsou u nás B týmy či juniorky ligových družstev. Všechny týmy používají společný jazyk, výrazy, komunikaci při utkání.

V tréninku je kladen důraz na preciznost, která je dosahována tzv. drilem, kdy cvičení trvá i několik desítek minut. Délka TJ je poměrné dlouhá, běžně okolo 120 minut i u kategorie U12. Trenér vysvětluje cvičení poměrně dlouho (až 5 minut) a zahajuje, až když všichni rozumí požadavkům a pokynům. Trenér nikdy nekřičí, aby povzbudil hráče k nasazení, pouze zastavuje a vysvětluje, případně demonstruje. Je hlavně věcný a názorný. Z jeho strany směrem k hráčům této kategorie nesměřují věty a glosy typu: „Jak jsi to hrál, můžeš mi to vysvětlit! Co to zase hraješ!“ apod.

Chování hráčů na tréninku či v utkání není třeba nějak detailně rozebírat. Lze jej vyjádřit naprostou disciplinovaností hráčů a to i u nejmenších kategorií. Všechna cvičení jsou prováděna s maximální koncentrací. Případný výpadek v nepozornosti některého z hráčů řeší samotní spoluhráči upozorněním tohoto hráče. Vše lze schrnout v jednom pojmu „profesionalismus“.

 

Preference

  • technika – od nejmenších kategorií
  • taktika – od nejmenších kategorií (nejen individuální, ale i teamová)
  • kondiční nároky až později, do U15 posilování pouze s vahou vlastního těla
  • dorazová kategorie praktikuje herní styl teamu Primavera
  • společný jazyk !!!

Hlavní rozdíly

  • důraz na preciznost – drill, kdy cvičení trvá i několik desítek minut
  • délka TJ – normálně cca 120 minut i u kategorie U15
  • trenér vysvětluje cvičení i 5 min – zahajuje až když všichni 100% rozumí požadavkům a pokynům
  • naprostá disciplinovanost hráčů…..i u nejmenších kategorií – profesionalismus
  • všechna cvičení prováděna hráči s max.koncentrací
  • trenér nikdy nekřičí, aby povzbudil hráče k nasazení
  • trenér pouze zastavuje a vysvětluje, demonstruje


Porovnání tréninkového procesu u nás a v Interu Milán bych mohl z mého pohledu shrnout do následující věty. Fotbal je koule velká jako míč pro tuto hru, u nás jsme však na tuto kouli nabalily tolik vrstev, že je nám samotným moc těžká a velká. V následujících řádcích se pokusím heslovitě o porovnání obou tréninkových procesů se zaměřením na pozorovanou kategorii U-12. Vhledem k tomu, že jsem měl možnost, zhlédnou tréninkový proces u top týmů naší soutěže a pracoval jsem i několik let s touto kategorii na úrovni divizního týmu, myslím si, že toto porovnání nebude moc odlišné od jiných srovnání tréninkového procesu zveřejněných v odborných publikacích.

Délka tréninkové jednotky
ČR – skoro předpisově dodržováno 90 minut
Itálie – okolo 120 minut

Skladba tréninkové jednotky
ČR – dodržování skladby TJ:úvodní, průpravná, hlavní atd.
Itálie – nerozlišuje se, v první části TJ nácvik technik mírnější intenzitou s volným přechodem do plného zatížení, neprovádí se tzv. rozcvička a strečink

Obsah tréninkové jednotky

ČR – 5 až 8 cvičení často i s nenavazujícím obsahem, vysoký podíl nespecifických činností, pohybových her, velké množství prvků techniky a taktiky, které hráči zvládají v tréninkovém procesu, ale nedochází k transferu do utkání
Itálie – 4 až 5 cvičení s případnou malou variací jasně na sebe navazujícím obsahem, skoro stoprocentní využívání specifických prostředků, jednoduché, účelné a ekonomické technické prvky a taktické pokyny, které hráči používají v utkání

Intenzita, rychlost cvičení v tréninkové jednotce

ČR – někdy zapomínáme na zvládnutí dovednosti a snažíme se poměrně rychle o vysokou intenzitu a rychlost provádění
Itálie – pokud není technika zvládnuta, nezvyšuje se intenzita či rychlost provádění

Utkání
ČR – do současné doby jsme nezapracovali trend malých forem kopané
Itálie – pro utkání této věkové kategorie jsou využívány dvě formy malé kopané

Lékař
ČR – rozhodnutí lékaře je většinou druhořadé, hlavní názor má manažer či trenér nebo dokonce samotný hráč
Itálie – rozhodnutí o zdravotním stavu hráče je pouze na odborném lékaři a nikdo nemá právo toto rozhodnutí měnit

 

Nároky na technické dovednosti v této věkové kategorii

  • vedení míče pouze čelním nártem a to hlavně nakrátko → míč musí mít hráč neustále pod kontrolou (velký důraz)
  • zpracování míče již do pohybu s předvídáním další činnosti a to hlavně vnitřním nártem
  • přihrávka na krátkou a střední vzdálenost pouze vnitřním nártem
  • střelba pouze čelním nártem

Taktické nároky na uvedenou kategorii

  • zónové bránění
  • rozestavění 3:3:1 případně 3:4:2 dle typu turnaje
  • individuální, skupinové a týmové chování v souvislosti s používáním principu harmoniky. Při držení míče postavení co nejvíce roztáhnout do posledních centimetrů hřiště, po ztrátě okamžitě zhustit prostor mezi míčem a vlastním brankou se striktním dodržováním výše uvedeného postavení
  • pokyn „záda“: hráč se nesmí s míčem otáčet a musí hledat hráče volného v postavení k němu čelem a volit přihrávku, míč musí umět krýt


Utkání

  • transfer obsahu TJ do utkání
  • kombinační hra
  • aktivní hra – krajní obránci podporují ofenzivu
  • taktické chování – ind.,skupinové i týmové
  • důraz na součinnost
  • bezsoubojové odebírání a získávání míče
  • verbální komunikace mezi hráči – společný jazyk


Při pozorování utkání je zřetelný transfer obsahu TJ do utkání. Důraz kladen na kombinační hru s aktivní hrou krajních obránců podporujících ofenzivu. V utkání jsou jasně zřetelné prvky taktiky procvičované v rámci tréninkového procesu a to jak individuální, skupinové a teamové. Důraz kladen na součinnost. Verbální komunikace mezi hráči s používáním společného jazyka.


Na úrovni této kategorie se nehrají mistrovská utkání, jsou pouze vypsány turnaje čtyř až osmi týmů v jednom dni. Systém turnaje je rozdílný a záleží pouze na pořadateli. Určená jsou však základní pravidla jednotlivých utkání, která souvisejí s didaktikou tréninku této kategorie. Kategorie Esordienti (U-12) hrají v sobotu turnaj 7:7 na upraveném hřišti o rozměru 30 x 60 m, kde naleznete v upraveném rozměru pokutové a brankové území, branky jsou také menších rozměrů. V neděli se pak hrají turnaje 9:9 na velké branky a hřiště zkrácené o pokutová území. Výsledky jednotlivých turnajů se nijak nesčítají, každý týden se začíná od nuly. Utkání v obou typech turnajů se hrají na třetiny a to v rozmezí od 14 do 18 minut. Každý hráč uvedený na soupisce pro utkání musí odehrát minimálně jednu třetinu utkání.

 


Závěr

Ludvík FremutTato stáž mne v mnohých směrech inspirovala. Do současné doby jsem byl tlačen do používání různých tréninkových prostředků forem a nových trendů. Někdy mám pocit, že kdo nepoužívá pohybové hry, není snad ani trenér. Bez BOSU nevychovám dobrého fotbalistu, a když nebudu běhat přes kloboučky, nebudou hráči rychlí atd. Při stáži jsem se jen utvrdil, že fotbal se má trénovat fotbalem. Pojmy jako jednoduchost, přímočarost či efektivita jsem si spojil s tréninkovým procesem a navázal je na pojem fotbal. V závěru posledního soutěžního ročníku jsem připravil několik tréninkových jednotek na principech, které jsem pozoroval v Interu Milán, a zpětná vazba od hráčů byla velice pozitivní. Při TJ se zvedla koncentrace, dynamika a hlavně hráče bavila, protože hráli fotbal, samozřejmě myšleno v uvozovkách.


Když jsem začal plánovat nový soutěžní ročník, již jsem zavedl jednoduché a efektivní principy, které jsem pozoroval v Interu i do svého dlouhodobého tréninkového plánu. Výsledek nemůžu ještě objektivně hodnotit, ale jasně pozoruji výraznější přenos trénovaných technických a taktických prvků do utkání, což je pro mne podstatné. Vážně se pozitivy a negativy budu zaobírat až po skončení podzimní části nového soutěžního ročníku a jeho analýze.

Na úplný závěr musím poděkovat mé kamarádce a kolegyni Janě Novákové. Její podíl na organizaci a povolení studia u tohoto evropského velikána je stoprocentní. Samotnou stáž okořenila každodenní účastí na tréninkovém procesu, pracovala neustále jako prostředník a překladatel a vždy s námi dlouhou do noci diskutovala o načerpaných zkušenostech.


Tréninková jednotka č.1

 

Klub: F.C. Internazionale Milano
Tým: Esordienti – U12
Datum:
5. května 2009
Trenér: RAVERA Michele
Asistent: AMOROSO Manuel

 

Zpracoval: Fremut Ludvík
Místo: Centrum Sportivo Giacinto Facchetti

 

Hřiště: rozměr 35m x 60m, rozměr 6m x 15m Povrch: UMT III. generace
Čas: 15:30 – 17:30 hod Délka TJ: 110 min Počet hráčů: 19 - 0
Cíl TJ: IHČ - přihrávka vnitřním nártem, vedení míče; SHV – kombinace na středu hřiště; THV - postavení bez míče a při držení míče
Pomůcky: rozlišovací trika, kloboučky, míče velikost 2 a 4, branky
Počasí: jasno, 25°C, slabý vítr

IHČ-individuální herní činnost, SHV-skupinový herní výkon, THV-týmový herní výkon

 

 

 

Zde najdete Flash Player, ktery je treba nainstalovat, aby jste meli moznost sledovat video.

Cvičení č.1

Čas: 20´ – 20´

Čas zatížení: KNT - 15´- O2

Organizace, metody: MOF hromadná, PC I

KNT-kontinuální,MOF-metodicko-organizační forma, PC I-průpravné cvičení kategorie I

 

 

 

Popis
Hráči vedou míč způsobem, který určí trenér v prostoru vyhraničeném kloboučky (pruhy 3x10m):

  • žonglování přímým nártem libovolnou nohou, míč do výše pasu a následně míč nad hlavu
  • kolínka a hlavičky

 

 

Zde najdete Flash Player, ktery je treba nainstalovat, aby jste meli moznost sledovat video.

Cvičení č.2

Čas: 30´ – 50´

Čas zatížení: KNT - 20´- O2

Organizace, metody: MOF skupinová, PC I

 

 

 

 

 

Popis

Hráči překonávají tři překážky vysoké 15 cm určeným způsobem a následně cvičení zakončují střelbou do házenkářské branky. Cvičení prováděno s míčem velikosti č. 2 až při posledním způsobu míč č. 4


Varianty cvičení:

  • hráč nese míč v rukách, překoná překážky, za překážkami si míč nadhodí a hlavou zakončuje, následně nohou čelním nebo vnitřním nártem
  • stejný způsobem překonání překážek, po nadhození hráč kolínkem míč zvedá na úroveň hlavy a zakončuje hlavou
  • kombinace čelní nárt, kolínko a hlavička na zakončení
  • kombinace čelní nárt a zakončení vnitřním nártem
  • žonglování přes překážky se zakončením

Při cvičení pracuje skupina o 9 hráčích.

 

 

Zde najdete Flash Player, ktery je treba nainstalovat, aby jste meli moznost sledovat video.

Cvičení č.3

Čas: 15´ – 35´

Čas zatížení: KNT - 10´- O2

Organizace, metody: MOF skupinová, od částí k celku, PC I

 

 

 

 

 

Popis

Hráči nacvičují techniku přihrávky vzduchem na střední vzdálenost. Míč si postaví před jednu metu, krátký rozběhem (jeden až dva kroky) kolmo na míč provádějí přihrávku vzduchem na svého spoluhráče. Důraz na techniku → postavení stojné nohy, poloha nohy na míči.

 

 

 

Zde najdete Flash Player, ktery je treba nainstalovat, aby jste meli moznost sledovat video.

Cvičení č.4

Čas: 15´ – 50´

Čas zatížení: KNT - 10´- O2

Organizace, metody: MOF skupinová, HCII

HC II-herní cvičení kategorie II

 

 

 

 

Popis:


Průpravné cvičení zaměřené na přenášení hry s následnou kolmou přihrávkou.
Při cvičení se zapojuje pět útočníků a tři obránci. Cvičení zahajuje hráč A přihrávkou hráči B po jeho náběhu. Následuje kombinace mezi všemi hráči založená hlavně na neustálém přenášení hry se snahou vytvořit prostor pro kolmou přihrávku a zakončení. Na kolmou přihrávku můžou naběhnout mimo hrotového hráče také, krajní hráči v případě, že vznikne situace pro vhodné naběhnutí. Zakončení převedením míče pře vyznačenou metu. Důraz na postavení zadní řady, která musí být neustále tvořena min. třemi hráči.


Varianta: Cvičení zahájí hráč A přihrávkou na krajního hráče, který míč vede do středu a hráči si vymění postavení.


Pracuje skupina 10 hráčů, jeden hráč odpočívá a po každém provedení se střídá s hrotovým hráčem. Dochází k výměně skupin a činnost se opakuje.

 

 

 

Zde najdete Flash Player, ktery je treba nainstalovat, aby jste meli moznost sledovat video.

Cvičení č.5

Čas: 20´ – 100´

Čas zatížení: KNT - 20´- O2

Organizace, metody: MOF hromadná, PH

PH-průpravná hra

 

 

 

 

 

Popis
Hra 7:7 se zaměřením na postavení hráčů na hřišti ve vztahu k držení míče. Princip harmoniky → okamžitě po získání míče maximálně roztáhnout postavení a naopak po ztrátě okamžitě stáhnout vzdálenosti mezi hráči a přesouvat se dle pohybu míče. Trenér v první fázi hry ji často zastavuje a opravuje chybná rozestavění ve vztahu k držení míče. Postavení 3:3:1. Důraz na využití plochy hřiště a to na poslední centimetr k autovým čárám.

 

 

Zde najdete Flash Player, ktery je treba nainstalovat, aby jste meli moznost sledovat video.

Cvičení č.6

Čas: 15´ – 35´

Čas zatížení: KNT - 10´- O2

Organizace, metody: MOF hromadná, od částí k celku, PC I

 

 

 

 

 

Popis:

Hra 9:9 se zaměřením na postavení hráčů na hřišti ve vztahu k držení míče. Opět princip harmoniky → okamžitě po získání míče maximálně roztáhnout postavení a naopak po ztrátě okamžitě stáhnout vzdálenosti mezi hráči a přesouvat se dle pohybu míče. Zřetelný důraz na pohyb dvou středních obránců ve vztahu k držení míče. Při držení roztažení hry do hloubky a to i směrem k vlastní brance, neustála snaha nelezení volného prostoru pro přihrávku s následným přenesením míče.


Tréninková jednotka č.2

Klub: F.C. Internazionale Milano

Tým: Esordienti – U12

Datum: 7. května 2009
Trenér: RAVERA Michele

Asistent: AMOROSO Manuel

 

Zpracoval: Fremut Ludvík
Místo: Centrum Sportivo Giacinto Facchetti

 

Hřiště: rozměr 35m x 60m, rozměr 8m x 16m Povrch: UMT III. generace
Čas: 15:30 – 17:30 hod Délka TJ: 110 min Počet hráčů: 14 + 1
Cíl TJ: rozvoj IHČ se zaměřením na přihrávku, SHV kombinace ve skupinách.
Pomůcky: míče, rozlišovací trika, kloboučky, branky
Počasí: jasno, 26°C, slabý vítr

 

 

 

Zde najdete Flash Player, ktery je treba nainstalovat, aby jste meli moznost sledovat video.

Cvičení č.1

Čas: 10´ – 10´

Čas zatížení: KNT - 10´- O2

Organizace, metody: MOF hromadná, PC I

 

 

 

 

 

Popis:

Dva hráči se postaví ke kloboučkům a na povel vedou míč ke střední metě a provádí kličku (obcházení soupeře v čelním postavení) způsobem, který určí trenér.

  • zaseknutí míče levou nohou vnitřním nártem (90°) a následním vyvedením míče stejnou nohou a zařazení se na sousedící pravou metu
  • naznačení pohybu na levou stranu a vyvedení míče pravou nohou vnějším nártem
  • střižení přes míč levou nohou, naznačení pohybu tělem doleva a vyvedení míče pravou nohou vnějším nártem

 

 

Zde najdete Flash Player, ktery je treba nainstalovat, aby jste meli moznost sledovat video.

Cvičení č.2

Čas: 10´ – 20´

Čas zatížení: KNT - 10´- O2

Organizace, metody: MOF skupinová, PC I

 

 

 

 

 

Popis:
Hráči přihrávají dva míče v kosočtverci způsobem, který určí trenér:

  • přihrávka vnitřním nártem, zpracování a vyvedení míče do směru další přihrávky, důraz na sladění obou míčů, což znamená zpracování míče ve směru další přihrávky a zvednutí zraku na hráče naproti a následně na hráče kam směruje další přihrávka
  • první varianta je zpracování pravou nohou a přihrávka levou, otočení směru pohybu míče, technika z levé na pravou
  • druhá varianta je zpracování pravou (vnější) a přihrávka pravou, otočení směru pohybu míče, technika z levé na levou.

 

 

Zde najdete Flash Player, ktery je treba nainstalovat, aby jste meli moznost sledovat video.

Cvičení č.3

Čas: 20´ – 40´

Čas zatížení: KNT - 15´- O2

Organizace, metody: MOF skupinová, HC II

 

 

 

 

 

Popis:
Průpravné cvičení zaměřené na přenášení hry s následnou kolmou přihrávkou a zakončením po kterém bránicí řada okamžitě zaujímá postavení vhodné pro rychlé zahájení protiútoku.
Při cvičení se zapojuje pět útočníků a tři obránci s brankářem. Cvičení zahajuje hráč A přihrávkou hráči B po jeho náběhu. Následuje kombinace mezi všemi hráči se snahou vytvořit prostor pro kolmou přihrávku a zakončení. Po zakončení obránci okamžitě zaujímají postavení na pozicích A, B ,C a rozehrají útok, který končí vyvezením míče na polovinu hřiště. Následně jdou všichni hráči do původního postavení a cvičení se opakuje.

 

 

Zde najdete Flash Player, ktery je treba nainstalovat, aby jste meli moznost sledovat video.

Cvičení č.4

Čas: 10´ – 50´

Čas zatížení: KNT - 10´- O2

Organizace, metody: MOF skupinová, PC I

 

 

 

 

 

Popis:
Hráč vede míč na hranici pokutového území z brankové čáry, míč zasekne vnitřním nártem a provede míč brankou a po krátkém vedení střílí na branku a přebíhá na druhou stranu pokutového území, odkud další hráč pokračuje v cvičení.

 

 

Zde najdete Flash Player, ktery je treba nainstalovat, aby jste meli moznost sledovat video.

Cvičení č.5

Čas: 10´ – 60´

Čas zatížení: KNT - 10´- O2

Organizace, metody: MOF skupinová PC I

 

 

 

 

 

Popis:
Cvičení zahajuje hráč na brankové čáře vyvalením míčem směrem k brance a následně přihrávkou vzduchem hráči nabíhajícímu od půlicí čáry. Tento hráč míč zpracovává, vede jej na hranici PK a následně zakončuje cvičení střelbou. Hráči si po provedené činnosti mění pozice viz vyznačení červenými čarami.

 

 

Zde najdete Flash Player, ktery je treba nainstalovat, aby jste meli moznost sledovat video.

Cvičení č.6

Čas: 40´ – 60´

Čas zatížení: KNT - 40´- O2

Organizace, metody: MOF skupinová, PH

 

 

 

 

 

Popis:
PH 4:4 na hřišti 15x6m s mantinely 0,5m vysoké, házenkářské branky. Hru zahajuje libovolný hráč, který má míč nahozením na hlavu spoluhráče, druhý hráč a další včetně soupeřů smí hrát jen hlavou, dokud nepadne míč na zem nebo nevstřelí-li se branka.
PH 4:4 na stejném hřišti, hraje se fotbal s maximálním využitím mantinelů.

 

 

Zde najdete Flash Player, ktery je treba nainstalovat, aby jste meli moznost sledovat video.

Cvičení č.7

Čas: 50´ – 100´

Čas zatížení: KNT - 50´- O2

Organizace, metody: MOF hromadná, PH

 

 

 

 

 

Popis:
Hra 7:7 se zaměřením na postavení hráčů na hřišti ve vztahu k držení míče. Princip harmoniky → okamžitě po získání míče maximálně roztáhnout postavení a naopak po ztrátě okamžitě stáhnout vzdálenosti mezi hráči a přesouvat se dle pohybu míče. Trenér v první fázi hry ji často zastavuje a opravuje chybná rozestavění ve vztahu k držení míče. Postavení 3:3:1. Důraz na využití plochy hřiště a to na poslední centimetr k autovým čárám.

 

 

Cvičení č.8

Čas: 10´ – 110´

Čas zatížení: IZ:IO – 1:2 – IZ – 20´´, ATP

Organizace, metody: MOF hromadná, PC I

Popis:
Nácvik hlaviček s posilováním břišních svalů

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
Dykins  - Dotaz |14-10-2012 19:09:19
Zdravím a děkuji za tento článek, který je velmi zajimavý:) Snažím se
získávat informace o fungování tréninkových procesů v zahraničí a tyto
články mě vždy moc baví. Jsem rovněž trenér mládeže a vždy se
snažím poznatky z těchto článku začleňovat i do tréninkových jednotek
našeho klubu. Chtěl jsem rovněž zeptat jak se člověk ke stáži v klubu
jako je Inter Milán nebo jiných evropských gigantů dostane? Moc by mě to
zajímalo a předem děkuji za info:).
APLACHY  - Kam jsou tlačeni trenéři? |20-12-2009 23:49:18
Zdravím Ludvíka a ostatní čtenáře. Nechci se vyjadřovat obecně, protože
ve zevšeobecněních tkví většinou největší problém. A tak jen
komentář k větám o tom kam byl autor článku tlačen... a kam nebo čím
mohou být tlačeni trenéři vůbec.Odhlédnu od managementů klubů a
jakýchsi autorit, které mají v náplni tréninkový proces dozorovat a
předepisovat. To nyní neuvažuji. Největší botou která tlačí je
nedostatek fantazie v přípravě tréniku. Kdo tuto botu připravuje k
obléknutí je celý vývoj trenéra, kým se nechá ovlivňovat, inspirovat a
omezovat, ale botu samotnou obouvá vždy pouze trenér sám. To jak umí
přemýšlet o tréninku, co o něm ví, jak to dovede zužitkovat a jak
spolupracovat s hráči, jsou neoddělitelné kategorie. Trenér hráče
nenaučí hrát fotbal, trenér mu pouze pomáhá v tom aby se hráč sám
naučil hrát. Hezké vánoce a radost ze svého činění.
Pavel Zapletal  - Velmi zajímavé |05-12-2009 13:28:10
Díky za příspěvek.Sám jsem zažil na zahraničních stážích zcela
rozdílný přísptup k formám tréninků atd.Prostě jiný kraj,jiný
mrav.Nemyslím si, že lze jednoznačně vyhodnotit, co je pro hráče to
nejvhodnější.
Osobně se mi líbí ten závazný obsah tréninkové jednotky
a hlavně rozdělení hrací doby na třetiny s tím, že každý hráč ze
soupisky musí odehrát alespoň jednu z nich.
O lékaři je celkem zbytečné
hovořit.U nás nejsme schopni zajistit ani prohlášení hráče či
zákonného zástupce o zdravotním stavu i když to nařizuje soutěžní
řád.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz