Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Úvod do síly

Úvod do síly - Trénink svalové síly fotbalistů

Obsah
Úvod do síly
Faktory
Principy tréninku
Struktura tréninku
Hlavní druhy svalové síly
Trénink svalové síly fotbalistů
-všechny strany

Trénink svalové síly fotbalistů

Nervosvalové adaptace na trénink svalové síly jsou výrazně specifické. Adaptují se svaly, které se zapojují do cvičení. Je třeba tedy upřednostňovat cvičení, která odpovídají svou pohybovou a dynamickou strukturou činnostem fotbalového výkonu.

Stěžejním typem síly pro fotbalisty je explozivní síla. Uplatňuje se ve všech hlavních činnostech fotbalisty: akcelerace, změny směru, souboje, kopy do míče, vhazování, manipulace s míčem. Základem pro explozivní sílu je dostatečná absolutní síla příslušných svalových skupin. A samozřejmě celou produkci svalové síly během celé utkání podmiňuje svalová vytrvalost. Vedle způsobilosti svalů pro dynamickou práci je potřeba udržovat v dobré kondici svaly, které mají na starost rovnováhu, přenos hybných sil při činnostech s míčem a běžecké lokomoci. V jejich případě se jedná o statickou(izometrickou) sílu.
Z tohoto odstavce vyplývá, že musíme rozvíjet všechny druhy síly. Je to pravda, jde o to jak hodně se které síle věnovat.

Cíle tréninku

Hlavní cíle při tréninku síly fotbalisty by tedy měli být:

  • Přednostně rozvíjet, udržovat explosivní sílu potřebnou ve specifických fotbalových činnostech
  • Udržovat způsobilost svalů zpevňovat kloubní spojení ve specifický činnostech ( s funkcí ochrany kloubů ) a účelného přenosu sil při provádění dynamických činností
  • Udržovat v optimálním funkčním stavu svaly trupu a horních končetin, které nejsou hlavní ve většině herních činností, ale spoluvytvářejí biomechanické pro jejich provedení
  • Prevence před zraněními
  • Po výraznějším snížení trénovanosti ( po zranění, delší inaktivitě )

Druhy tréninků

Funkční, speciální

Rozvoj rychlé až výbušné síly v pohybových strukturách, které jsou podobné nebo totožné s činnostmi při utkání.

Základní

Na rozdíl od funkčního tréninku podněcuje svaly v izolovaných pohybech vybraných segmentů těla. V těchto cvičeních se kromě hmotnosti vlastního těla využívají činky, posilovací stroje, apod.

Vytrvalostní

Podněcování svalů ve způsobilosti vyvíjet dostatečnou úroveň síly po dobu delší než cca 15 vteřin. Kruhový trénink nemá pro fotbalisty příliš velký význam. Pravidelný fotbalový obsahuje dostatek stimulů tohoto typu.

Funkční, speciální trénink by měl být nepřetržitou součástí tréninkového procesu, základní a vytrvalostní jsou pouze podpůrné.

Plánování

Přípravné období: 1-3x týdně
Hlavní období: 1x
Přechodné období: 1-2x

Interval: 2-3 dny

Pravidelná aplikace i přes malé objemy je velmi výhodná.


Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz