Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Fotbalové přípravky

Na velikosti záleží !

V dnešním příspěvku se zaměříme na velikosti. Máme na mysli velikost hřiště, míče, branky, ale i délku hracího času.



Každý z nás si zcela jistě již několikrát přečetl články o nesmyslnosti rozměrů hřiště a počtu hráčů u přípravek. Pokud po změně volají trenéři, je to logické. Zůstávám s podivem, že tyto články píší také funkcionáři fotbalového svazu, kteří by zřejmě neměli jen psát, ale hlavně jednat. Je to přece svaz a její komise, kdo řídí strukturu soutěží a kdo má největší pravomoc toto ovlivnit.

Samozřejmě, jsou to také okresní a krajské svazy, které si systém soutěží v této kategorii mohou zřídit zcela po svém. Impuls by měl ale zcela jistě přijít z ČMFS.

Pojďme se tedy podívat, jak jsou upraveny pravidla např. v USA, nebo v Německu.

Spojené státy americké


Velikosti hřišť jsou dány v yardech, proto je pro přehlednost přepočítáme na metry alespoň přibližně.

U 6

Do tohoto věku hrají týmy v počtu 3:3 max. 4:4, velikost míč 3, hřiště rozměry 18x23-28 metrů. Délka hrací doby 4x 8 minut.

U 8

Počet hráčů 4:4, míč č. 3, hřiště 28x36-46 metrů, hrací doba 4x12 minut.

U 10

Počet hráčů 6:6, míč č. 4, hřiště 36x46-55 metrů,délka utkání 2x25 minut.

U 12

Počet hráčů 8:8, míč č. 4, rozměry hřiště 41-46x64-73 metrů, délka utkání 2x30 minut.

Od U 13

Dle pravidel FIFA.

Je zřejmé, že do kategorie U 8 jsou hráči vedeni k co největšímu počtu kontaktů s míčem a jako velice dobrou myšlenku považuji zavedení ,,čtvrtin“ na rozdíl od poločasů. Trenér má tak větší prostor na udílení pokynů. Během hry Vás takto malé děti jen těžko vnímají. V těchto kategoriích se také nepoužívají rozhodčí, zápas řídí sami trenéři. Pokud se zamyslíme nad tímto – nemělo by to ,,výchovný“ efekt vůči trenérům??? Je běžné ( a to i např. ve Francii), že každý klub registruje svoje rozhodčí.
Brankáři jsou povoleni až od U 10,ofsajd platí od U 12. Bývá i pravidlem, že do U 10 se aut kope a ne hází.







Německo


V Německu co region, to trochu jiná pravidla, ale struktura soutěží je taková, že i týmy velkých klubů hrají mistrovské dlouhodobé soutěže pouze ve svých městech, případně nejbližším okolí. Toto vedlo ke kritice, že tyto týmy nemají dostatek kvalitních soupeřů.
Proto se zavedli takzvané Top-turnaje, které se hrají souběžně s dlouhodobými soutěžemi.
4x – 5x za sezonu se tak střetnou na jednodenních turnajích nejlepší týmy z celé země.

U 6-7

Hraje se 4:4 bez brankářů na malé branky 1,5x1,5 metrů. Tento systém byl dlouho odkládán, ale většina regionů ho již používá. Míč velikost 3 nebo 4. Délky utkání jsou stanoveny v závislosti na počtu utkání, neboť některé soutěže se hrají turnajovým způsobem.

U 8-9

Míč velikost 4, počet hráčů max. 7:7, ale počet 5:5 většinou převažuje.Velikost hřiště se odvíjí podle počtu hráčů, při hře 7:7 na šířku hřiště když délka je cca o 8 metrů kratší, šířka se zkracuje zhruba o 4 metry.

U 10-11

Prakticky v celé zemi se hraje 7:7 ne zmenšené polovině hřiště, míčem číslo 4.


Délky utkání nejsou stanoveny pravidly, ale neliší se příliš od našich. U kategorie U 6-7 jsem se setkal také s rozdělením na čtvrtiny.


Vyvolávat diskuzi je zřejmě zbytečné, ale nemusíme nikoho kopírovat a můžeme v tomto zkusit vymyslet i něco nového. Jen jsem toho názoru, že do věku 10 let bychom měli hráčům pravidla co nejvíce zjednodušit a hlavně jim dát motivaci v podobě množství nastřílených gólů. Branky bych osobně moc nezmenšoval, ale také by bylo potřeba dořešit otázku brankářů. Deset a více obdržených gólů asi není dobrá motivace.

Budeme velice rádi, když přispějete svými nápady na toto téma. Máme v úmyslu během jara zaslat na ČMFS dopis ve kterém za Vás vyjádříme názory, které by mohly ovlivnit systém výchovy už v nejmenší kategorii.

Pavel Zapletal
www.fotbal-trenink.cz

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz