Fotbalové školy

Rozhovor s Ludvíkem Fremutem

Ludvík FremutPředkládáme Vám rozhovor s hlavním trenérem sportovních fotbalových tříd v KlatovTJ Klatovyech.

Fotbalový oddíl TJ Klatovy prožívá jedno z nejúspěšnějších období ve své historii. Jejich A tým mužů již pár let hraje o nejvyšší příčky v divizní soutěži, v loňské sezóně jim postup unikl jen o vlásek. V oblasti mládeže však nezůstávají vůbec pozadu. Naopak. Před lety byly založeny sportovní fotbalové třídy ve spolupráci se základní školou v Plánické ulici. Odchovanci těchto tříd se již začínají prosazovat v A týmu . . .

Rukama mládežnických trenérů TJ Klatovy dokonce prošel i účastník a stříbrný medailista nedávného mistrovství světa hráčů do dvaceti let – Pekhart. To je asi pro trenéry mládeže ta nejlepší odměna a také dobrá reklama jejich práce. My jsem si k rozhovoru pozvali současného hlavního trenéra sportovních fotbalových tříd. Zdá se, že tento mladý trenér má chuť i schopnosti posunout zase o kousek výš, již tak vysoko nastavenou laťku. Věci vidí a řeší v širších souvislostech, snaží se pomáhat nejen svému klubu, svým svěřencům, ale i celému fotbalovému okolí.

 

Seznamte se, prosím !___________________www.fotbal-trenink.cz

Vaše začátky ?
V mládí jsem se spíše věnoval běhům než fotbalu. Během studia Fakulty tělesné výchovy Univerzity Karlovy v Praze jsem dostal chuť do trenérské práce. Protože pocházím z vesnice Strážov ( u Klatov ), kde je hlavním sportem fotbal, rozhodl jsem se zajít za činovníky místního klubu a nabídnout jim svoje trenérské služby. Měl jsem zájem hlavně o nejmladší kategorie, volné místo bylo u dorostu. Takže se má trenérská kariéra začala ve Strážově u dorostu.

Jak jste se dostal do fotbalové školy v Klatovech ?
Po dorostu jsem trénoval i stražovské muže v I. A třídě. Po čase jsme si s vedením přestali rozumět a byl jsem odvolán. To už mě ale sledoval jeden ze zakladatelů fotbalové školy a tehdejší vedoucí trenér – pan Lev. Nastoupil jsem k němu do „učení“.

Vybral si Vás jako svého možného nástupce ?
Řekl bych, že ano a dával si na mě záležet. Dostával jsem pořádný „kouř“: příprava tréninkových plánů, tréninkových jednotek, tréninky. Když jsem něco pokazil, nemusel jsem mít strach, že se to pěkně od plic nedozvím.

Jak to pokračovalo ?
Postupně jsem se zabydloval u mladších žáků a po ¾ roku jsem vedl svůj první zápas. Vyhráli jsem v Mariánských Lázních 13:0.

Těžký zápas ?
Hrozně!

Pan Lev skončil ?
Ne, byl tak trochu odstaven.

Převzal jste jeho roli ?
Ne hned, protože jsem ještě neměl dokončenou trenérskou A licenci. Ta je předpokladem pro vedoucího trenéra fotbalové školy.

Takže nyní jste již ve funkci vedoucího trenéra ?
Ano již druhým rokem. Sám jsem tak trochu o tento post usiloval, jelikož tak mám větší možnost prosadit svoje představy.

Co obnáší tato funkce ve Vašem provedení ?
Spolupracuji s trenéry všech družstev i s učiteli-trenéry ve škole. Je to jakási forma koordinace, plánování, zajišťování celého běhu. Je to též spousta papírování pro ministerstvo školství. Při tom trénuji mladší žáky Klatov.

Zasahujete nějakým způsobem ostatním trenérům do tréninků ?
Sestavil jsem jakýsi metodologický plán, cíle podle věkových kategorií, kterých by mělo být dosaženo. Je to na obecné úrovni. Konkrétní trénink je věcí každého trenéra.

A co dospělí ?
Mládež je moje parketa. Trénovat tým dospělých, třeba naše A, bych se asi bál. Nevím co bych s nimi dělal. Chci se dál zdokonalovat v oblasti mládeže.

Jak to chodí ve fotbalové škole. ________www.fotbal-trenink.cz

Již vím, že fotbalové třídy jsou od 6 – 9. třídy ? Jsou to třídy plné fotbalistů ?
Od tohoto modelu jsem upustili. Kluci když pak viděli holky, byli jak utržení z řetězu. To už možná hraničilo se sexuálním obtěžováním, ještě by nám školu zavřeli. Teď jsou třídy smíšené a dělá to dobrotu.

Předpokládám, že jsou ve třídách i kluci z jiných klubů ?
Ano, ale většina hráčů hraje v klatovském klubu pod jehož záštitou fotbalová škola funguje. To je také jedna z podmínek ministerstva školství.

Jak naplňujete fotbalové třídy, provádíte nábor ?
Na nábor nikdo nepřijde. I když má dostatečnou reklamu. Nábor mohou dělat tak v Praze na Spartě či Slávii. My si musíme najít vhodné žáky sami.

Jak ?
Část žáků se rekrutuje s naší přípravky, kam bereme každého zájemce. Jelikož naše přípravka nemůže být jediným zdrojem talentů, hledáme i v okolí. Dělám si jakýsi skauting. Objíždím široké okolí ( zápasy, tréninky ), mapuji situaci a vyhledávám talenty. Po vytipování vhodných hráčů oslovím jejich rodiče. Požádám o osobní jednání u kafíčka. Zvažujeme pak společně všechny možné aspekty, nejen hráčovi fotbalové schopnosti. Jde nám to, aby se hráč bez problému začlenil do nového kolektivu, aby byl vyřešen problém s dojížděním i další sociální aspekty.

Čím se je snažíte přesvědčit nebo je to pro všechny dostatečná motivace hrát za Klatovy ?
Nejsložitější bývá přesvědčit rodiče, které jsou nějak zainteresované v místním klubu. Jejich srdíčko buší pro domácí klub a my jim „bereme“ nejlepší hráče. Ale pro další fotbalový růst těch hráčů jsme schopni poskytnout kvalitnější podmínky než ve většině „vesnických“ klubů. Na vesnicích se divize či liga hrát nemůže, ale talentovaný hráč potřebuje hrát takovou soutěž. Naše zázemí a materiální zajištění je též na kvalitní úrovni.

Jste úspěšný ?
Třídy se nám daří bez velkých problémů plnit. Větší problém je sehnat kvalitní trenéry. Třeba trenér starších žáků p.Gašpar by se těžko nahrazoval. To je člověk na svém místě.

Zájem o fotbal mezi mládeží je tedy trvalý ?
Když to trochu zlehčím, záleží jak se daří naší reprezentaci. Když naši hokejisté vyhráli OH v Nagánu, všichni chtěli být hokejisté. Takže doufám, že postoupíme na ME.

Trochu trenérské filozofie. ___________www.fotbal-trenink.cz

Kladete důraz na výsledky, myslím zápasů ?
U nejmladších kategorií musí jít hlavně o masovost. Tedy ať si zahraje každý, získejme pro fotbal co nejvíce kluků. Postupně se pak zvyšuje tlak na výsledky.

Od kdy ?
Od mladších žáků, u starších určitě.

Selekce ?
Ano, v těchto kategoriích již probíhá, musí probíhat. Udržet divizi či ligu, to není snadný úkol.

Co byste poradil klubům v nižších soutěžích, kde není možnost trénovat tak často a ani účast na trénincích nebývá 100 %. Plnění tréninkových plánů je pak problematické ?
Netrénovat příliš věcí najednou a klidně pilovat danou činnost delší dobu až ji zvládnou všichni ? I ve svých trénincích se snažíme používat spíš jednoduchá cvičení, která jsou rychle pochopitelná a organizačně nenáročná.

To může talentovanější či nadšenější hráče brzdit ?
Skuteční talenti se dříve či později prosadí do vyšších klubů, kde budou mít podmínky pro další růst.

Testování ?
Nejsem velkým zastáncem nějakých testů. Hráč se musí projevit na hřišti při zápase. Podle toho hodnotím hráče, jeho vývoj. Dříve jsme měli jako škola testy povinné. Pak se od toho upustilo.

Jste fotbalově aktivní i mimo svou funkci ?
Snažím se dostat do komise vzdělávání trenérů okresního fotbalového svazu v Klatovech, protože s její prací nejsem zcela spokojen. S využitím tohoto institutu bych chtěl více pomáhat ostatním trenérům.

Konkrétně ?
Semináře, ukázkové tréninky. Mám spousta dobrých kontaktů ( Sparta, Viktorka ), které mohu využít.

Náš web se snaží o něco podobného, pomoci trenérům s přípravou TJ. Spolupráce ?
Určitě, jsem připraven.

Co říci na závěr ?________________www.fotbal-trenink.cz

S trochou nadsázky: pokud si chceš zahrát fotbal na mistrovství světa a nezapomenout na to, jak vypadají holky, hlaš se u pana Ludvíka Fremuta.

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz