Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Specifika tréninku žen

1. Úvod

Motto: „Sport a kopaná především jako odvětví s největší základnou v zemi i na celém světě přivádí na sportovní hřiště tisíce zájemců o tuto hru a tedy i nejněžnějšího pohlaví, které po počátečních nesmělých začátcích přešlo vývojem z atraktivních show-utkání pravému fotbalu se vším všudy a tedy hlavně ke kvalitě a profesionálnímu mistrovství“ (Anonymous, 2005)



“The future of Football is feminine” (Joseph Blatter, FIFA President, 1995). V překladu to znamená, že budoucnost fotbalu je v ženách. Uvedené prohlášení vydal president mezinárodní federace FIFA na druhém oficiálním mistrovství světa žen ve Švédsku. Jeho názor, jak se později ukázalo, byl něčím víc než výrokem poplatným momentální náladě. Další dva světové turnaje potvrdily, že hra žen jeho očekávání naplňuje.

 


Dívky a ženy se tomuto sportu začínají věnovat více a kvalita ženského fotbalu stoupá. Fotbal hraje ve 140 zemích celého světa více než 45 milionů dívek a žen. Narůstá počet přípravných mezinárodních utkání a počet mezinárodních turnajů UEFA a FIFA (Mistrovství Evropy, Mistrovství světa, Olympijské hry, Mistrovství Evropy do 20 let, do 17 let, Mistrovství světa do 20 let a do 17let). Další novinkou je od roku 1995 klubová mezinárodní soutěž UEFA Liga mistryň. Narůstá také počet sledovanosti ženského fotbalu. Tak například divácký rekord byl vytvořen 10. června 1999 ve finále Mistrovství světa v USA (Pasadena, Californie), kdy utkání přihlíželo více než devadesát tisíc diváků. Také zájem médií se za posledních deset let hodně změnil. Nadnárodní televizní společnosti jako je např. Eurosport, Skysport vysílají téměř všechny výše zmiňované mezinárodní turnaje v živém vysílání (Hunt, 2006).

 


Také v České republice zájem o ženskou kopanou stoupá. Jen pro srovnání v roce 2001 bylo dle Votíka (2001) v České republice registrováno 4 118 hráček, v současnosti je to téměř až pětkrát tolik. Fotbalová základna čítá více než 18 000 hráček. I u nás tedy můžeme hovořit o vzestupu a dynamickém rozvoji ženského fotbalu.

 


Narůstá počet hráček i počet týmů a logicky je třeba zaškolit i více trenérů ženského fotbalu. Bohužel ani v současné době, kdy ženský fotbal je na vzestupu, neexistuje žádná publikace či žádné speciální školení pod vedením ČMFS, které by se věnovalo čistě ženskému fotbalu a pomohlo tak trenérům více nahlédnout do problematiky tohoto sportu. Dlouhodobá absence učebních textů a studijních materiálů pro trenéry ženského fotbalu mne vedla k vypracování bakalářské práce, která bude zaměřena na vzdělávání trenérů ženského fotbalu v České republice. Srovnáním vzdělávání trenérů u nás s nejúspěšnější zemí světa v ženském fotbale, s USA. Identifikuji oblasti, které by se měly doplnit do fotbalových publikací a měly by se stát hlavním podkladem pro obsah školení, které by se specializovalo na trenéry ženského fotbalu.

 


Český ženský fotbal se zatím na Mistrovství Evropy či světa neprobojoval. Jak je možné, že týmy, které jsme v historii porážely, v současné době již tuto zkušenost mají a my ne? Důvodů je několik a jedním z nich je nízký počet kvalifikovaných trenérů. Proto v bakalářské práci budu shromažďovat podklady, které by měly sloužit ke zkvalitnění vzdělávání trenérů ženského fotbalu v České republice a tím zvětšit šanci probojovat se konečně na některý z evropských nebo světových turnajů.


Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz