Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Specifika tréninku žen

3. Historie fotbalu žen

 

 


I když se ženský fotbal dostal do podvědomí veřejnosti teprve v posledním desetiletí 20. století, jeho evropské kořeny sahají do konce 19. století. První zaznamenaný zápas se odehrál v Anglii v roce 1895. Utkaly se v něm hráčky ze severního Londýna s týmem z jižní části města. Obliba ženského fotbalu nejen v Anglii vzrostla především po první světové válce. Tak například na některá charitativní utkání přišlo až 53 000 diváků. Vývoj hry pokračoval i v dalších evropských zemích, zejména v Itálii a Skandinávii. Italská ženská liga, organizovaná ženskou amatérskou fotbalovou asociací přitahovala začátkem 70. let hráčky z celé Evropy (Hunt, 2006).

 


Klíčový krok udělala v roce 1971 mezinárodní fotbalová asociace UEFA. Zorganizovala členské hlasování a většina zemí byla pro to, aby národní fotbalové asociace převzaly řízení ženského fotbalu. Tato změna umožnila sestavení národních reprezentací a tudíž i možnost organizovat mezinárodní utkání a následně i turnaje. Tyto aktivity světová organizace FIFA hodně podporovala. Jen pro zajímavost Itálie a Anglie přijaly toto usnesení mnohem později na rozdíl od Německa, Švédska, Norska, které dlouhodobě patří mezi elitu světového ženského fotbalu (Hunt, 2006).

 


Za Atlantským oceánem pomohlo ke zformování ženského fotbalu další politické rozhodnutí. Vláda Spojených států představila program rovné podpory, tzn., že stejné prostředky šly jak na ženský, tak i na mužský vysokoškolský sport. Struktura amerického sportu totiž spočívá na sportu vysokoškolském, odtud si ligy vybírají nové talenty. Dnes přes 300 amerických vysokých škol nabízí fotbalová stipendia a získává tím skvělé mladé hráčky k doplnění svých týmů i privilegium pro národní týmy, které si samozřejmě vybírají ty nejlepší fotbalistky (Hunt, 2006).

 

Historie mistrovství Evropy


První neoficiální mistrovství Evropy se konalo v Itálii a to již v roce 1969, další pak v Dánsku v roce 1979. Oficiální mistrovství Evropy ve fotbale žen pořádané mezinárodní organizací UEFA se poprvé uskutečnilo v roce 1982. Od toho roku se pravidelně vždy ve dvouletém a od roku 1997 ve čtyřletých cyklech opakuje. V současné době je organizováno ve dvou výkonnostních divizích. První výkonnostní skupina je složena z nejlepších třiceti týmů Evropy a ty se pravidelně zúčastňují kvalifikačních bojů o postup na toto mistrovství. Postupují vždy vítězové jednotlivých skupin a nejlepší týmy z druhých míst hrají tzv. baráž (Hunt, 2006).

 

Tabulka 1. Mistrovství Evropy ve výsledcích (http://www.uefa.com)

 

 

Historie mistrovství světa


První neoficiální mistrovství světa se konalo v Mexiku v roce 1971 a šampiónkami se staly fotbalistky Dánska.

 

S rostoucím počtem neoficiálních světových šampionátů i díky organizaci mistrovství Evropy pod záštitou UEFA byla FIFA donucena, aby ustavila oficiální mistrovství světa žen. To se uskutečnilo v Číně v roku 1991, 20 let poté, co ženy poprvé soupeřily v oficiálním mezistátním zápase. Tento šampionát významně poznamenala americká útočná řada Michelle Akersová, April Heinrichsová a Carin Jenningsová – přezdívaná místními médii šavle s trojím ostřím. Dokázaly nastřílet 18 gólů z celkových 23 amerického týmu a prostřílely se až k zisku první světové zlaté medaile. Zde se jasně ukázal potenciál ženského fotbalu. Přestože domácí Číňanky vypadly ve čtvrtfinále, přišlo na první finálový zápas USA proti Norsku až 65 000 neočekávaných diváků. Pohár tedy putoval do Spojených států.

 

První mistrovství světa žen bylo jednoznačně úspěšné a organizátoři druhého mistrovství se museli snažit, aby se také podařilo. Pořádající zemí bylo o čtyři roky později, tedy v roce 1995, Švédsko. Zde měl ženský fotbal hodně příznivců a byl tam akceptován. Do finále se ovšem probojovala jiná skandinávská země, Norsko. To porazilo tým Německa a hráčky se staly mistryněmi světa. Toto mistrovství bylo pokrokem díky výkonům hráček, ale byl to až turnaj v roce 1999, který jednou provždy fotbal žen změnil.

 

MS bylo pořádané ve Spojených státech a americká média byla k úspěchu turnaje zpočátku velmi skeptická. Fotbal byl okrajový sport a ženské týmy přilákaly v minulosti jen velmi málo lidí. Amerika však měla sedm milionů potencionálních hráček a lístky šly na dračku. Finálové utkání mezi domácími hráčkami Spojených států a Čínou spatřilo rekordních 90185 fanoušků a dalších 40 milionů Američanů vidělo, jak si Brandi Chastainová strhla dres v nadšení ze své penalty, kterou porazila ve finále Čínu. Americké reprezentantky dokázaly opět svůj triumf z prvního mistrovství zopakovat. A po tomto elitním turnaji se ženský fotbal ve Spojených státech a také ve světě může pyšnit obrovským nárůstem popularity.

 

Mistrovství světa 2003 nemělo v USA takový ohlas především proto, že šampionát se měl konat v Číně, tam ale vypukla choroba SARS a tak se narychlo šampionát přesunul. Organizátoři měli na přípravu málo času a nižší návštěvnost tudíž ovlivnila malá reklamní kampaň. Zářijové mistrovství bylo také zastíněno hrací sezónou basketballu a amerického fotbalu. Američanky skončily třetí po vítězství nad Kanadou a uvolnily tak cestu pro první evropské finále. Zde až v nastaveném čase porazilo Německo tým Švédska. Diváci v USA sledovali hlavně svůj americký fotbal, ale v Německu se dívalo na finále osm milionů lidí. Ve Švédsku byla sledovanost dokonce vyšší než sledovanost švédských reprezentantů na mistrovství světa v předcházejícím roce. Je zřejmé, že v Evropě ženský fotbal prorazil, na hřišti i mimo ně.

 

Posledními mistryněmi světa se staly v Číně opět hráčky Německa, které zdolaly ve finále Brazílii 2-0 (Hunt, 2006).

 

Tabulka 2. Mistrovství světa ve výsledcích (http:// www.fifa.com)

 

 

Historie olympijských her


Od roku 1996, tedy od Letních olympijských her v Atlantě se ženský fotbal jako sportovní odvětví stává součástí programu olympijských her. Tým hostitelské země vyřadil všechna zúčastněná družstva a ukázal 76 000 nadšených diváků první zlatou olympijskou medaili v dějinách tohoto sportu. Od tohoto roku se pravidelně ve čtyřletých cyklech rozhoduje o Olympijském vítězi ve finálových utkáních až v nastaveném čase. To potvrzuje vyrovnanost světové ženské elity, do které patří týmy USA, Brazílie, Německa, Číny, Norska či Švédska (Hunt, 2006).

 

Tabulka 3. Olympijské hry ve výsledcích (http:// www.fifa.com)

 

 

Historie mistrovství světa do 20 let


Od roku 2002 se začíná pořádat mistrovství světa pro dívky do 19 let a od roku 2006 se mění kategorie juniorek z U19 na U20.

 

Tabulka 4. Mistrovství světa U19 / U20 ve výsledcích (http:// www.fifa.com)

 

 

Historie mistrovství světa do 17 let


První mistrovství světa do sedmnácti let se uskutečnilo na Novém Zélandě v roce 2008 a ve finále překvapivě porazily mladé hráčky Koreje DPR hráčky Spojených států.

 

Historie UEFA Women´s cupu


Na setkání výkonného výboru UEFA v Paříži 23. května 2000, výbor schválil návrh zavést evropskou ženskou klubovou soutěž - UEFA Women’s cup. Což je obdoba mužské Ligy mistrů, jejíž prestiže ani zdaleka nedosahuje. A to ani co se týče finančních prostředků. I kvůli financím se hraje 2. fáze turnajově, aby kluby neměly velké náklady s létáním na odvety a podobně. Až od čtvrtfinále se hraje vyřazovacím způsobem běžným v mužských soutěžích. UEFA hradí náklady na pobyt a odehrání zápasů při těchto turnajích. Dopravu si hradí účastníci sami. Nejlepší čtyři týmy celé soutěže dostávají prémie, ale rozhodně ne v takové výši jako muži.

 


První ročník se hrál v sezóně 2001 - 2002 a účastnilo se ho 33 družstev. Jeden kvalifikační zápas byl hrán dříve, než byly týmy rozděleny do osmi kvalifikačních skupin po čtyřech a hrály mini-turnaje. Vítězové skupin hrály čtvrtfinále dvoukolově (doma - venku). Stejně se hrálo i semifinále. Finálový zápas se hrál na Waldstadionu ve Frankfurtu nad Mohanem. Prvními vítězkami UEFA Women’s cupu se staly hráčky 1.FFC Frankfurt, které ve finále zdolaly švédskou Umeu IK 2:0. Druhého ročníku se zúčastnilo 35 družstev. Finalisté z prvního ročníku se setkali již v semifinále a z postupu se radovala Umea IK. Ve finále, které se hrálo dvoukolově. se utkali Fortuna Hjørring a Umea IK, která na domácí půdě zvítězila 4:1 a na hřišti soupeře 3:0 a radovala se z celkového vítězství.

 

V sezóně 2003 - 2004 se UEFA Women’s cupu zúčastnilo 40 družstev. Znovu svou kvalitu potvrdily týmy ze Skandinávie a Německa. Finále bylo reprízou z prvního ročníku, tentokrát se ale hrálo dvoukolově. Umea IK přehrála 1.FFC Frankfurt v obou utkáních a to 3:0 a 5:0. V ročníku 2004 - 2005 se opět rozrostl počet účastníků a to na 43 týmů. Opět se do finále probojoval německý a švédský tým. Nikoliv však 1.FFC Frankfurt a Umea IK, ale 1.FFC Turbine Potsdam a Djurgården/Älvsjö. 1.FFC Turbine Potsdam zvítězila v obou utkáních, nejprve ve Švédsku 2:0 a po té i na domácí půdě poměrem 3:1.

 

UEFA Women’s cup 2005 - 2006 ovládla německá družstva. Ve finále se potkal obhájce titulu 1.FFC Turbine Potsdam s německým mistrem 1.FFC Frankfurt. 1.FFC Frankfurt na domácím hřišti porazilo 1.FFC Turbine Potsdam 4:0 a v Potsdamu 3:2 a již podruhé získalo trofej pro vítěze UEFA Women’s cupu.

Historie ženského fotbalu u nás


V roce 1928 se ženský fotbal objevil i u nás. Zasloužila se o to L. Drahovzalová z Brna. První fotbalové utkání žen v Československé republice bylo sehráno v roce 1936 v Brně. Větší rozvoj ženského fotbalu nastal v 50., 60. a 70. letech minulého století. Organizovaně se u nás začal hrát ženský fotbal od roku 1966 v pražské Slavii. Soustavnou a cílevědomou prací se brzy vytvořilo družstvo velmi dobré úrovně, které nenacházelo rovnocenné soupeře nejen doma, ale i v zahraničí. Od roku 1966 do roku 1970 neprohrála Slavia ani jedno utkání. Brzy po vzniku ženského družstva ve Slavii se objevují další.

 

V roce 1966 vypsal časopis Mladý svět 1. ročník turnaje ženského fotbalu „O srdce Mladého světa“, k němuž se přihlásilo 32 družstev, 2. ročníku se zúčastnilo 46 družstev a 3. ročníku, který byl dohrán v roce 1969, se zúčastnilo 64 družstev. Roku 1970 začal pracovat přípravný výbor Svazu dívčí kopané, který byl oficiálně ustanoven roku 1971, od kdy byl členem České tělovýchovné organizace. V roce 1971 se mistrovských soutěží v českých zemích zúčastnilo 75 družstev. Koncem roku 1971 bylo v Českém svazu kopané registrováno 2171 hráček. Byly organizovány soutěže v českých zemích pro 75 družstev. Koncem roku 1971 bylo v Českém svazu kopané registrováno 2171 hráček.

 

Po rozdělení Československé republiky vznikl Českomoravský fotbalový svaz, který se stal zřizovatelem a organizátorem všech tříd fotbalových soutěží, včetně žen. Nejen u nás, ale i v jiných zemích dostává ženský fotbal legální základnu. V roce 1970 se na dotaz FIFA postavilo kladně k ženskému fotbalu 33 fotbalových svazů. A tak v roce 1972 legalizovala FIFA ženský fotbal.


Historickým datem československého fotbalu žen je 14. duben 1985. V tento den reprezentační družstvo sehrálo v Bratislavě první oficiální mezistátní utkání. Remizovalo v něm 2:2 s Maďarskem.

 

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz