Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Specifika tréninku žen

5. Ženský fotbal v České republice

 

 

Ligové soutěže v České republice


Nejvyšším orgánem v kopané žen v ČR je Komise fotbalu žen. Tato komise má v současné době 5 členů a jediným profesionálním pracovníkem zabývajícím se ženským fotbalem je sekretář KFŽ. Při komisi působí také Sportovně technická komise, Disciplinární komise, Komise rozhodčích, Komise mládeže a reprezentační úsek.


V současné době jsou upřednostňovány pro řízení utkání v I. CFLŽ rozhodčí-ženy. Podle údajů ČMFS je registrováno 51 rozhodčích-žen (ČMFS, 2008). Díky zvyšující se popularitě kopané žen u nás, ale také díky podpoře Svazu, který je v tomto směru stimulován UEFOU (ME, MS řídí jenom ženy rozhodčí), se očekává další nárůst rozhodčích-žen. Preference rozhodčích žen v řízení I. CFLŽ zatím ne vždy přináší kvalitu a efekt.


V soutěžním ročníku 2008/2009 vypadá struktura nejvyšších ženských soutěží následovně (celkem je registrováno 131 týmů):

KFŽ řídí níže uvedené soutěže:

Kategorie ženy
Kategorie ženy (14-…): I. CFLŽ = I. Celostátní fotbalová liga žen – 10 týmů
Kategorie ženy (13-…): II. ČŽFL = II. Česká ženská fotbalová liga – 10 týmů
III. ČLŽ = III. Česká liga žen: „A“ – 10 týmů, „B“ – 10 týmů, „C“ – 12 týmů

Pohár ČMFS = mužská obdoba poháru ČMFS

Kategorie dorostenky

Kategorie dorostenky (13-19): CFLD = Celostátní fotbalová liga dorostenek – 10 týmů Kategorie žákyně (12-14): CLSTŽ = 1.Česká liga starších žákyň – 8 týmů


Kategorie žákyně (12-14): MLSTŽ = 1.Moravská liga starších žákyň – 3 týmy
Kategorie žákyně (10-12): CLMLŽ = 1.Česká liga mladších žákyň – 8 týmů
Kategorie žákyně (10-12): MLMLŽ = 1.Moravská liga mladších žákyň – 3 týmy

Kategorie přípravky

Kategorie přípravky (6-10): PV = Přípravka – východ – 3 týmy
Kategorie přípravky (6-10): PZ = Přípravka – západ – 5 týmů




Řídící komise fotbalu žen na Moravě řídí následující soutěže:
Kategorie ženy (13-…): MSLŽ = Moravskoslezská liga žen skupina – 12 týmů
MSDŽ = Moravskoslezská divize žen: skupina „A“ – 8 týmů, „B“ – 10 týmů, „C“ – 8 týmů

Krajské a okresní svazy registrují další nárůsty přihlášených dívčích týmů do soutěží, takže ve skutečnosti je počet ženských týmů daleko vyšší než uvádí oficiální zdroje. Navíc přibývá taky počet týmů, které zatím nejsou ještě zaregistrovány, ale ženských turnajů a přípravných zápasů se pravidelně účastní.


Všechny soutěže žen, dorostenek a žákyň si hrají dvoukolově (doma-venku) podzim-jaro. Tým, který získá titul mistra ČR je automaticky zařazen mezi účastníky klubové soutěže UEFA Liga mistryň. Délka utkání v kategorii „ženy“ je stanovena 2 x 45 minut, v kategorii „dorostenky“ 2 x 40 minut a v kategorii „starší žákyně“ 2 x 35 min s 15-cti minutovou přestávkou mezi poločasy. Hraje se na celém hřišti, jsou povolena čtyři střídání.

 

U kategorie „mladší žákyně“ se hraje 2 x 30 minut a u kategorie „přípravky“ 2 x 20 minut s 10-ti minutovou přestávkou. Hraje se na polovinu hřiště a s menšími brankami, střídání je prováděno hokejově. Ženy a dívky jezdí na zápasy společně, jsou sehrávány dvojzápasy. Nejprve hrají ženy, po té dorostenky. V kategorii „žákyň“ se také odehrávají dvojzápasy. Liga přípravek se hraje turnajově.


Od soutěžního ročníku 2007/08 byla nově zavedena pohárová soutěž Pohár ČMFS, obdoba mužského poháru ČMFS. Do Poháru ČMFS žen se mohou přihlásit týmy z I. a II. ligy. Prvních dvou kol se nezúčastňují prvoligové týmy, hrají se 4 kola následně čtvrtfinále-semifinále dvoukolově a finále pak jednokolově.


Podstatné je i to, že hráčky přípravky a žákyně mohou nastoupit za družstva chlapců při dodržení věku chlapeckých kategorií.

Česká ženská reprezentace


Česká ženská reprezentace disponuje týmy A-tým ženy, U-19, U-17 a nově se tvořící reprezentace U-15. V roce 2002 postoupil A tým z druhé divize do první divize. V prvním ročníku kvalifikace na MS 2003 nezískaly reprezentantky ani bod a od sestupu do II. divize je zachránilo rozšíření I. divize z 16 na 20 účastníků. V kvalifikaci na ME v Anglii 2005 byla česká reprezentace úspěšnější. Ve skupině skončila na druhém místě a v následné baráži podlehla Itálii. V kvalifikaci na MS 2007 skončila opět na 2. místě za Švédkami. Dosud se žádný z reprezentačních týmů na vrcholné šampionáty MS, ME nekvalifikoval. V Příloze 2 nalezneme postavení národních týmů žen v žebříčku FIFA.


Současný trenér reprezentace a šéf reprezentačního úseku D. Žovinec komentuje postavení ženské reprezentace v Evropě takto: „Existuje nejvyšší patro, kam patří reprezentace Německa, Francie, Anglie a prakticky všechny výběry skandinávských zemí. Lze s nimi hrát, ale ne je porážet. Pak je druhá skupina a do té už patří i reprezentace ČR“. Aspekty, kvůli nimž za evropskou špičkou zaostáváme, vidí D. Žovinec v horší kondici, z které vycházejí i herní výhody, dále v celkovém agresivním pojetí hry, vetší psychické odolnosti a slabší úrovni nejvyšší soutěže v ČR, která hráčky reprezentace dostatečně neprověří (osobní komunikace, 10.4.2009) .

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz