Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Náměty, postřehy, komentáře

Systém žákovských fotbalových soutěží jako antikoncepce?

Toto zamyšlení provedl autor asi tak před rokem. Zdá se, že se již začaly ledy hýbat a od příští sezóny se můžeme dočkat velkých změn v systému žákovských soutěží a přípravek. Dříve než se těmito změnami budeme podrobně zabývat, zamysleme se společně s autorem nad současným stavem.

 

 

Úvod

V úvodu se musím přiznat, že jsem dlouho hledal a také trochu váhal nad názvem tohoto příspěvku. Snad mnohoznačnost názvu přiláká i „čtenáře nefotbalistu“ neboť si myslím, že obdobné problémy mají i jiná sportovní odvětví. A o co tedy vlastně jde? Otázku lze položit např. takto. Motivuje, podněcuje či inspiruje současná struktura a pojetí systémů žákovských fotbalových soutěží trenéry k výchově mladých fotbalistů cestou respektující přirozený vývoj mladého organismu a biologické zákonitosti či naopak k ranné specializaci a „zviditelnění“ se úspěchem někdy až za každou cenu? Nechci a doufám, že nebudu unavovat dlouhými analýzami, ale pokusím se věcně argumentovat na podporu nejen mého názoru.

 

Jak jednou v Plzni na „hráčské konferenci“ řekla filosofka se vztahem k pohybu, profesorka Anna Hogenová „naše současná společnost je orientována výkonově, ale co s těmi, co výkon nemají nebo z různých důvodů nemohou mít?“ Toto současné společenské klima preferující výrazně pragmatické, účelové chování a hledající často až nekompromisně a bez skrupulí cesty k úspěchu, se zákonitě (bohužel) musí odrážet i na výchově mladých fotbalistů, zvláště pokud tomu nahrává i zvolený systém soutěží. Na podporu této obecně formulované myšlenky si dovolím použít tvrzení, bohužel dnes již nežijícího zakladatele teorie sportovního tréninku prof. Choutky, který kdysi řekl, že „sport – respektive fotbal, je odrazem společnosti“.

 

A co je vlastně cílem mého zamyšlení? Pokusit se předložit určitou škálu možností a názorů na řešení v názvu formulovaného problému, které je možné chápat jako podněty či inspiraci k zamyšlení trenérů i funkcionářů pracujících v žákovském fotbale. Samozřejmě o tomto problému jsem diskutoval a diskutuji s mnoha trenéry vychovávajícími fotbalisty v přípravkách a v žákovských kategoriích a také jsem se informoval o zkušenostech ze zahraničí. Na závěr úvodní informace si zkráceně dovolím prezentovat ocitovat pohled fotbalové legendy Antonína Panenky na tento problém (publikováno v deníku Sport v rozhovoru k 60. narozeninám jmenovaného). „Pořád se říká, že mládež je od toho, aby se vychovali talenti pro A mužstvo. Říká se to, ale neplatí to. Protože většina mládežnických trenérů chce mít úspěchy, tedy výsledky....... To je podle mě velká chyba. Musí mi být přece jedno, jestli budu čtrnáctý, patnáctý nebo šestnáctý. Můj úkol jako trenéra mládeže je vychovat hráče do budoucnosti. V tom si většina trenérů plete pojmy s dojmy.“ Tolik tedy kritická slova Antonína Panenky vůči trenérům.

 

Nic ale není černobílé, vina není jen na trenérech, ale svůj podíl má i systém a pojetí žákovských fotbalových soutěží. Je logické, že každý, hráč i trenér, chce být úspěšný, mít pocit uspokojení ze své činnosti, a proto si myslím, že je zapotřebí hledat „kompromisní“ řešení. Koncepci, systém, který na straně jedné dokáže trenéry i hráče motivovat, ale na straně druhé je nebude do určitého věku nutit k preferenci aktuálního výkonu a limitovat tak „princip rovnosti příležitosti“.

 

První vlašťovky

Diskutovaný problém, zda struktura a koncepce žákovských soutěží motivuje a inspiruje fotbalové trenéry k optimálnímu rozvoji pohybových schopností a fotbalových dovedností, tedy v souladu s přirozeným vývojem mladého organismu a biologickými zákonitostmi či naopak k rané specializaci, má poněkud zjednodušeně vyjádřeno dvě základní roviny, které ale nelze v praxi od sebe oddělovat. Za prvou rovinu považuji problém manipulace s velikostí hřiště, počtem hráčů a délkou hrací doby a za druhou problematiku vlastního systému soutěží.

 

Teď tedy k první rovině – k velikosti hřiště, počtu hráčů a hrací době. Současný stav v žákovských kategoriích v ČR je následující: Mladší přípravky – U9 a níže hrají 2x 20 minut na šířku hřiště v počtu hráčů 7+1, starší přípravky – U11, U10 – hrají 2x 25 minut na šířku hřiště v počtu hráčů 7+1, mladší žáci U13, U12 hrají 2x 30 minut v počtu hráčů 10+1, starší žáci U15, U14 hrají 2x 35 minut v počtu hráčů 10+1. A jaké jsou trendy vyplývající z vývoje fotbalu a které se odrážejí i v žákovských soutěžích v zahraničí?


Opět zjednodušeně řečeno - hrát s menším počtem hráčů na menším hřišti, což přináší větší počet kontaktů s míčem a se soupeřem, klade nároky na rychlou orientaci v čase a prostoru a rychlé řešení herních situací.


Nutno konstatovat, že ale i u nás, např. v Českých Budějovicích, hrají mladší přípravky na čtvrtině hřiště v počtu hráčů 5+1, což je v souladu s poznatky ze zahraničí. Tento trend např. prezentuje UEFA, u nás konkrétně finančně dotovaným stimulem z projektu UEFA Grassroots. Na základě tohoto projektu zavedli některé okresy v České republice soutěže mladších přípravek s počtem hráčů 4+1.

 

Tyto tendence se prosazují i v kategorii mladších žáků, například ve Francii hraje tato kategorie na šířku hřiště s počtem hráčů 8+1 (u nás na celé hřiště 10+1) a poslední informace ze Slovenska hovoří o plánovaném prosazení tohoto trendu pro celou Slovenskou republiku. Zatím tam mladší žáci hrají tradičně na celé hřiště v počtu hráčů 10+1, pouze ve Středoslovenském kraji běží soutěže s počtem hráčů 8+1, kteří hrají na délku hřiště mezi pokutovými územími.

Po vyhodnocení výše uvedených informací se domnívám, že přichází i u nás čas se zamyslet nad koncepcí našich žákovských soutěží a pokusit se o jejich inovaci v souladu se současným pojetím tréninkového procesu v žákovských kategoriích.

 

Princip rovnosti příležitostí


Tento třetí a také poslední odstavec k tématu koncepce, struktura a pojetí systému žákovských fotbalových soutěží začnu poněkud obecněji už dříve slibovaným vysvětlením „principu rovnosti příležitosti“. Na podzim loňského roku zorganizovala katedra sportovních her pražské Fakulty tělesné výchovy a sportu seminář k problematice hodnocení herního výkonu. Byly prezentovány různé přístupy, ale o tom nechci hovořit. Zaujalo mne, kromě jiného, vystoupení hokejového trenéra s bohatými mezinárodními zkušenostmi Luďka Bukače. Ten se právě zmínil o „principu rovnosti příležitosti“, který se snaží v Americe respektovat u dětí do 14 let. Konkrétně hovořil o rovnosti příležitosti ke vzdělání, tedy v oblasti sportu k tréninku, k utkání. Od této víceméně obecné myšlenky se odrazím ke konkrétnímu tématu diskutované problematiky žákovských fotbalových soutěží u nás.

 

V předcházejících textu jsem konstatoval, že současné pojetí a systém soutěží nahrává spíše ranné specializaci, podporuje uplatnění akcelerovaných jedinců, tedy přístupy a myšlení preferující aktuální herní výkon před výchovou fotbalistů respektující přirozený biologický a psychosociální vývoj, tedy předpoklady úspěšnosti v delším časovém horizontu. A nyní několik konkrétních poznámek. Pokud vyjdeme z dílčího souhrnu zkušeností ze zahraničí zjistíme, že v podstatě do 12 let se například ve Francii a Anglii nehrají klasické dlouhodobé soutěže s dlouhodobými tabulkami. Systém soutěží je postaven na víkendových turnajích a trenéři jsou „tlačeni“ do „rovnosti příležitosti“ různými mechanismy. A například výhody turnajů? Hráči sehrají více kratších miniutkání s různými soupeři, je prostor pro rovnoměrné herní zatížení všech hráčů kádru. (O počtech hráčů a velikosti hřiště jsem se zmínil v minulém příspěvku – od přípravek 4+1 až k mladším žákům 8+1.) A výše zmíněné mechanismy? Např. hokejové střídání se uplatňuje i u nás, ale podstatné je, že se „hlídá“ - eviduje, aby hráči měli odehraný stejný počet minut – tedy třetin, poločasů, zápasů (rovnost příležitostí). Jsou i jiné formy, např. povinné střídání celých týmů po určité době (např. po 4 minutách) na pokyn rozhodčího (děje se tak v některých krajích i u nás). Dále lze, záleží na domluvě trenérů, pravidelně střídat tak, aby proti sobě vždy nastupovali lepší např. čtveřice nebo pětice z obou týmů (můžeme říkat „A“) a horší („B“). Mimochodem tento princip byl prezentovaný prof. Dobrým již cca před 30 – 40lety. V rámci utkání týmů se tak odehrávají miniutkání těchto relativně výkonnostně vyrovnaných „podtýmů“. A závěr? Vše má svůj vývoj a věřím, zvláště když jsou tendence takto chápat strukturu a pojetí soutěží i u nás, že se projeví i v praxi. Jak už jsem také v některém z předcházejících příspěvků uvedl, nic nelze chápat černobíle a problém výchovy talentovaných fotbalistů je daleko širší.

 

Námět? Jděte se podívat na několik utkání přípravek či žáků, zavřete oči a jen vnímejte obsah pokynů a způsob komunikace trenérů či naslouchejte reakcím některých rodičů atd. Osobnost hráče, např. jeho kreativita, se ztrácí ve filozofii a přístupu trenérů, rodičů, myslících na úspěch (někdy až za každou cenu) v momentálně hraném utkání. Nadějné je, že tomu tak není vždy a věřím, že se konvencím a určitému konzervatizmu fotbalového prostředí bude schopno postavit stále více „osvícených“ trenérů myslících v dlouhodobějším časovém horizontu na budoucnost svých svěřenců.

 

PaedDr. Jaromír Votík, CSc.

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
StojkovicPavel  - Nová koncepce |28-01-2011 19:25:56
Jsem trenérem 13 let.V oblasti přípravky se pohybuji dost dlouho a mohu
říci,že k nové koncepci jakou chystá Čmfs a pokud upraví tedy i věkovou
skupinu hráčů vzhlížím s nadějí! Jsem jenom jak se říká s malého
fotbalového klubu a pokud hrajem s týmem který je z většího města
potýkáme se s věkovým rozdílem a tím i fotbalovou vyspělostí. Město má
samozřejmě větší výběr a tak třeba postaví celou sestavu 7+1 jedním
ročníkem.A já hraji se směskou 4 ročníků dohromady.Nemusím tedy Vám co
nejsou laici a mají trochu fotbalovou hlavu říkat jak to dopadne :-)
Výsledky s desetibrankovou náloží. A to jsem při zemi.No a dovedete si
představit co to pro ty nejmenší je.Tady by se opravdu mělo něco s tím
dělat!!
PR  - pro danykopy a ostatní |14-03-2010 19:02:30
Ne, nebojte, nijak jste se mně nedotkl, chtěl jsem jenom popsat situaci v
malých vesnických oddílech. Samozřejmě, že jsem nechtěl sloučit
ročníky a pak to dál nějak rozdělovat, to by samozřejmě ani nešlo.
Okresní nebo větší města mají až 6 skupin přípravky. Proto to u nás
začali dělat tak, že proti nám hraje třeba družstvo přípravky C, D nebo
i mladší. Takže já mám sestavu po dvou z ročníku 99, 2000, 2001 a 2002 a
oni jsou třeba ročník 2001. A to funguje.
Jinak bych žádal o radu. Mám
problém jak klukům vysvětlit rozestavení a následný pohyb po hřišti.
Nechci je zatěžovat nějakou velkou taktikou, vím, že se to nemá. Ale zase
nechci, aby se všichni honili za míčem v jednom místě. Takže pokud máte
někdo nějaké materiály nebo odkazy zašlete mi je prosím na mail:
radim.net@seznam. cz. Jinak hrajeme rozestavení 2-3-2.
Přeji všem
hodně úspěchů!!! Radim
danykopy  - pro Radima |13-03-2010 23:13:23
Ahoj,my jsme na tom asi tak stejně...já sice trénuju v Pražském oddíle,ale
nemyslete si i v Praze je dneska těžké sehnat potřebný počet hrajících
dětí a není výjímkou,že je nás na zápas pět a pro ti nám se postaví
tým s dvaceti i více hráčema v kádru....
Pokud se mě zeptáte,jestli dá
víc klukovi trenér ze skušeností z druhý ligy nebo druhý třídy,myslím
si,že na tom vůbec nezáleží,vždy záleží na osobním přístupu,tedy to
si myslím já.patřím mezi ty,kteří si nechají poradit a rád vyzkouším
něco nového...
co se týká posměšků ze stran protihráčů,tak to se
naštěstí v Praze nenosí,nebo jsem se s tím ještě nesetkal.nechtěl jsem
se vás ničím dotknout,vážím si každého,kdo si najde čas na tuhle
činnost a dělá to s nadšením.Jen mi připadalo,že by jste chtěl sloučit
rozdílné ročníky a rozdělit to podle výkonosti...to mi nepříjde jako
správné řešení....jo a já trénuju ty nejmenší (r.2004),u těch jde
zatím jen o to aby se jim fotbal zalíbil,ale možná o to je to těžší
PR  - Pro danykopy |13-03-2010 16:24:02
Podívejte, nevím kde trénujete a koho. Já trénuji přípravku na vesnici,
která má 1000 obyvatel. Dělám to amatérsky, ikdyž jsem hrál fotbal od 6
do 30 let. Můj největší úspěch bylo hrát I.B třídu.Moje zkušenosti
jsou tedy tyto a pak z netu a knih. Dělám to dobrovolně společně se třemi
podobnými nadšenci. Z naší obce mám v týmu 7 hráčů(!), zbytek z
okolních, ještě menších vesnic. Celkem 15, různých ročníků a kvality.

Na druhé straně je trenér, který hrával třeba II. ligu, působí pod
oddílem v okresním městě, je v klubu částečně zaměstnaný, má
trenérskou licenci, k sobě dalších x pomocníků. Do celé přípravky mu
přjde 90 kluků, které poskládá dle ročníků a pracuje s nimi, postupně
mužstva skládá, doplňuje.
Když nám dvěma dá někdo dva kluky,
stejného věku a výkonnosti, který z nich na tom bude líp a kdo jim dá
fotbalově víc?
Já taky nechci, aby se rušilo psaní výsledků, já
jenom chci,aby mezi sebou hrály týmy na přibližně stejné výkonnostní
úrovni. Když totiž jedu do nějakého města, s podmínkami popsanými
výše, tak kluci dostanou samozřejmě nášup 10, 12:0 i víc. Jak je mám
potom motivovat na další podobný zápas? Nebo toho máme nechat a přípravku
rozpustit? Na našem okrese /BK/ už to pochopili a přípravku rozdělili do
skupin dle výkonnosti. Pak byly výsledky 2:1, 1:0, i nějaká výhra. A na
klukách to bylo hned poznat. Pochopte, já nemám možnost kluky rozdělit na
mladší a starší, na lepší a horší, já musím dělat s tím, co mám.
Já tady nepláču, nedělám to pro výsledky, nikdo z oddílu mě k tomu
nenutí. Jde přece o radost ze hry, dát šanci všem, to je to správné.

Jistě víte, že UEFA má projekt " Respekt" , respekt k spoluhráči,
protihráči apod. A toto už začíná i v té přípravce. Kolikrát jsem
musel vyslechnout od trenérů soupeře, jací jsou moji kluci nemehla, že zase
dostanou 10, během zápasů smích, když se někomu z našich nepovedl odkop,
nahrávka, posměšky ze strany protihráčů na kluky během zápasu apod.
Někdy i ze strany rodičů. Tak to dneska bohužel funguje a to právě u
oddílů z větších měst a na vyšší výkonostní úrovni. Na druhou stranu
potěší to, když vám trenér právě takového mužstva, jak jsem popsal
výše, řekne, že jste se hodně zlepšili a udělali pokrok. To abych jenom
nekritizoval.
Takže to je můj osobní názor na celou věc, pokud máte
někdo nějakou radu a připomínku, budu rád. S pozdravem Radim
danykopy  - reakce |09-03-2010 21:23:15
To: Miros : ano takže další starosti na bedra už tak vytížených
klubů,potřebujeme vlatně ještě potom vůbec ČMFS? Tedy já nevím jestli
to nyní organizuje ČMFS,ale myslel jsem si,že ano.Každopádně si stejně
nemyslím,že by to zlepšilo úroveň fotbalu,pes bude zřejmě zakopaný
někde jinde...ty týmy o kterých jste mluvil,že se zazdí aby nesestoupili,ty
určitě neutváří výslednou kvalitu českého fotbalu... a kolik takových
zápasů je? 5 %? 10? kvůli tomu je třeba měnit systém?...dělal někdo
nějakej průzkum? Něco jako takový audit? to by mělo předcházet takovým
krokům,ne? Máte pravdu,rozdíly v mužstvech jsou byli a budou.to je ale
dobře,ne? horší se snaží být lepší a porazit ty lepší a lepší se
snaží být ještě lepší a nebo lepší zůstat. Já trénuji ty nejmenší
a samozřejmě,že také se účastníme trunajů a přáteláků,jinak by jsme
si nezahráli,v této kategorii ještě nejsou tak markantní rozdíly,jako u
těch starších,ale nějaké už ano...když si ale budu sjednávat turnaj,tak
nevím dopředu,kdo tam bude,nebo budu čekat až se všichni přihlásí a
riskovat,že se na mě nedostane místo.a je mnohem obtížnější zjistit jak
na tom je to mužstvo výkonostně..obzvášť až se nebudou psát nikam
výsledky,jak pak zjistím,s kterým mužstvem si objednám zápas?myslím aby
to nebyla úplně nevyrovnaná partie....nebo jak bude řešený to,že v
nějakém minulém zápase se týmy nepohodnou a jeden z týmů už nebude s
tím druhým chtít hrát,ačkoliv děti za to nemůžou a vzájemné utkání
by jim bylo ku prospěchu?....těch otázek je docela hodně,nemyslíte?...
To :
PR
Nechápu,když mluvíte o tom,že je to vstřícný krok venkovských
klubů,kde nemají dostatek hráčů a mělo by být utkání podle
výkonosti....podle výkonosti je to nyní....pak to bude jen a jen na vás,co
ale asi bude nepřípustné je to aby hráli proti sobě 11 a 6 leté děti,na
tom se myslím shodneme...protože i když to těm starším třeba nemusí jít
tak dobře,tak mají úplně jiné fyzické předpoklady....
S tou motivací
máte pravdu...
nedávno jsem se bavil s jedním trenérem a ten měl dobrý
nápad,bohužel asi těžko proveditelnej...prostě větší spolupráce se
školama...nebo přímo dostat fotbal do škol.Bohužel si nedovedu představit
jak by se toto ujalo ve vedení škol....asi těžko.
PR  - Reakce |09-03-2010 16:51:20
Obecně se domnívám, že jde o dobrý krok a to zejména ve vztahu k malým,
venkovským klubům. Když totiž trénujete malý venkovský tým přípravky,
kde je věkové složení od 6 do 11 let a nesestavíte jeden tým stejného
ročníku, tak po příjezdu do okresního města, kde proti vám nastoupí
tým složený z jednoho ročníku/většinou nejstarší/ tak odjedete s
nášupem. Z tohoto důvodu se přikláním do rozdělení týmů dle
výkonnosti.
Co se týká motivace dětí, tak to je v současné době
velký problém. Konkurence PC, omezování tělocviku ve škole, nechuť
rodičů věnovat se dětem, potažmo sportu, je evidentní. To má samozřejmě
dopad i na fotbal. Dětem je vesměs jedno, jak zápas dopadne, o přestávce
místo toho aby poslouchaly, tak se baví o PC hrách, internetu apod. Co mám
zkušenosti, tak z mého týmu přípravky to z 15 kluků doopravdy baví tak
3-4.
Ohledně trenérů zde vidím problém hlavně na těch nejnižších
úrovních, kde tuto práci dělají většinou laici, starší chlapi, kteří
mají zažité " staré metody" trénování. Přitom možností i
laického vzdělávání je dneska dost - hlavně internet. Tyto lidi je však
hrozně těžké přesvědčit o tom, aby nehráli na výsledek. Potom je
nejhorší to, že v přípravce kluky něco učíte, dáváte možnost všem,
vedete je k něčemu a pak vidíte, že tito kluci příjdou do žáků a zde si
zahrají max 5 minut, protože jinak by se nevyhrálo.
Myslím si, že by to
tu změnu chtělo!
miros |09-03-2010 11:57:09
Abych se přiznal, tak nevím přesně, kdo by určoval kdo s kým má hrát
nebo jak by toto bylo řešeno.
Ale pokud se podíváte na dnešní soutěže
jak přípravek, tak žáků na okresních a někde i krajských úrovních, tak
jsou mezi mužstvy velké rozdíly a ani sestupy či postupy to nevyřeší.
Takže ani nyní není zajištěna úroveň.
Jinak třeba u nás to řešíme
tak, že teď v zimním období si domlouváme skoro každý víkend
přátelská utkání a turnaje. Tímto lze zajisti soupeře s požadovanou
úrovní.
danykopy  - hezké,ale... |05-03-2010 17:42:27
Sakra,jsem to omylem smazal,takže znova...
Zní to jako pohádka a mě by se to
taky líbilo,jak to píšete,ale ...Tento systém co je nyní,by měl alespoň
trochu zaručovat podobnou výkonost mužstev spolu hrajících,pokud by ale
nebyly sestupy a postupy,byli by všichni jakoby na stejné úrovni,kdo by pak
určoval,kdo s kým a kdy bude hrát? To už nebudou tedy ani tabulky ani
rozpisy utkání na rok dopředu,atd atd?
danykopy  - doplněk |05-03-2010 17:36:19
A ještě jsem si vzpoměl na něco,co mi jeden kolega říkal o hokeji.V hokeji
k tomuto prý nedávno také přistoupili a kladné výsledky to
nepřineslo,prý naopak,nevím,nezkoumal jsem jak to je,možná to není
pravda,dyžtak mě opravte abych nešířil bludy.
miros  - Re: názor laika |05-03-2010 12:06:04
Dobrý den,
chtěl bych reagovát na Váš komentář ohledně zrušení
soutěží.
Nejde o to zrušit soutěže jako takové, ale spíš počítání
výsledků do tabulek a následné postupy či sestupy. To že se za zápas
nebudou dávat body, které by se počítaly do tabulky, neznamená, že se
nebudou mužstva snažit vyhrávat. To snad ani nikdo nechce, aby se nesnažili
kluci vyhrávat. Jde o to, že když bude tým třeba těsně nad sestupovou
hranicí, aby se hráči a trenéři neuchylovali k takovým věcem, jako jen
bránit stav 1:0 v zápase a odkovát míče, jen aby náhodou nesestoupili.
Prostě co nejvíce omezit tlak na výsledek, ale ne na výhru. Snažit se hrát
pokaždé co nejlepší fotbal a přitom i samozřemně vyhrávat.
danykopy  - názor laika |04-03-2010 14:19:49
Dobrý den,přispěji troškou do mlýna téměř jako laik.
Co se týká
zmenšení hřišť pro přípravky, to se dá pochopit, i když se asi nesplní
sen o technicky vyspělých hráčích z Brazílie nebo Španělska, jak to asi
autor chce, my jsme prostě jiný národ s jinou mentalitou, proč to ale
alespoň nezkusit, ale co nechápu, je zrušení soutěží. Že to má mít za
následek menší stres na hráče a nenutit trenéry vyhrávat?....to by jsme
ale šli špatnou cestou ne?....vždyť fotbal je právě o vyhrávání stejně
jako jakákoliv jiná činnost v lidském životě….a jestli si někdo myslí,
že děti jsou zklamány po prohraném zápase, protože na ně někdo tlačí,
tak je na omylu, ty děti chtějí totiž vyhrát samy od sebe vlastní
přirozeností (i když je pravda,že existují i trenéři a kluby kde jdou
takzvaně přes mrtvoly a chtějí vyhrát za každou cenu, to je samozřejmě
špatně, ale to nezmění systém soutěží, tito lidé budou chtít vyhrávat
za každou cenu i v přáteláčcích) …ve věku,kdy by jsme to měli v nich
spíš udržovat, tu touhu po vítězství, to v nich chceme udusit? Vždyť
právě touha po výhře, cílevědomost, bojovnost, pevná vůle, jako by
chyběla v našem vrcholovém fotbale,alespoň z pohledu mě jako laika …..je
pravda, že někdy nastává problém, při generační obměně mužstva, že
je slabší ročník a pak nestačí na úroveň předešlého, to by se ale
dalo přece upravit jinak, třeba, že by byla úroveň vázaná na ročník a
ne na to, že je to přípravka, nebo mladší žáci…další problém je
podle mě také v tom, že fotbal prostě přestává být populární (přitom
by stačilo aby se občas natočil, nebo vysílal nějaký film, kde je fotbal
jako hlavní téma, nebo mít víc tak disciplinovaných reprezentantů jako je
třeba Petr Čech, nebo Pavel Nedvěd, přivézt více peněz do mládeže a
preferovat jí už od nejnižších soutěží a věku atd. atd.,to by měli
vymýšlet odborníci)……pak ani rodiče děti na fotbal nedají, resp.v
mnohem menší míře, než tomu bylo v minulosti, pak je samozřejmě menší
možnost nalezení nějakého talentu. Nicméně si nemyslím, že by Český
fotbal byl tak nekvalitní, vím,jsme zvyklí z minulosti na občasnou výhru i
s kvalitními mužstvy a někdy dokonce i na ME, ale musíme si uvědomit, jak
je naše země velká a ty úspěchy v minulosti byly tak trochu zapříčiněny
i tím nešťastným režimem, dnešní výsledky jsou bohužel tak trochu daní
za ten náš kapitalismus….tím nechci kritizovat politickou situaci, jen je
třeba se na fotbal dívat i z trochu širšího pohledu….je to vlastně tak
trochu i obrázek naší společnosti (u těch nejmenších je to problém
rodičů a trenérů z časem, vydělávat peníze se totiž musí, u těch
starších jsou to pak různá privilegia i u slabších hráčů, díky jejich
rodičům sponzorům u těch nejstarších radši ani nedomýšlet) Takže je to
vlastně hlavně o penězích…pokud bude stát dávat víc peněz na
fotbal,nebo se ty prostředky budou rozdělovat lépe a účelněji,pak může
být řeč o nějaké změně,dneska je brán fotbal jako jeden z
nejlevnějších sportů,alespoň ze strany rodičů,to ale přeci vůbec
neodpovídá realitě a v Praze už vůbec ne, stačí se podívat kolik místa
zabere hrací plocha a podívat se na ceny pozemků,pak ceny za údržbu
trávníku aby byl kvalitní,realizaci umělky,nebo umělé osvětlení,pak
tělocvičny v zimních měsících,nebo nafukovací haly,je toho hodně,co
všechno stojí peníze a předpokládám,že stát nebo ČMFS nedává klubům
na tyto výdaje vůbec ...
Zbozinek |02-03-2010 11:30:23
Vážení,
každá debata o zvýšení úrovně mládežnické kopané má
samozřejmě svůj smysl, ale nezdá se vám, že objevujete dávno
objevené??Nechci předjímat,zda tato aktivita bude mít vůbec nějaký dopad
na rozvoj herních čiností mládeže a potažmo na zkvalitnění hráčského
kádru ligových mužstev a tím i rozšíření výběru pro reprezentační
celky všech věkových kategorií.Ať už je vytvořen systém jakýkoli je
důležitější než tento systém člověk-trenér-manažer, který jej
uvádí v život, nebo mě chcete přesvědčit, že všichni ti, kteří
doposud "hráli na výsledky" se mávnutím kouzelného proutku
promění,změní své myšlení a budou vychovávat hráče jako svébytné,
kreativní osobnosti???To je totiž ten problém, připravovanou
reorganizaci(mimochodem v podstatné části převzatou ze zahraničí)už teď
v přípravné fázi poupravují dle obrazu svého všichni ti, o kterých se tu
zmiňuji výše, dle hesla "aby se vlk nažral a koza zůstala
celá".Zase se utvoří komise,skupiny,které budou přednášet co a jak se
má a nemá dělat,nikdo z nich se však nepostaví na hřiště,
nepřesvědčí rodiče,aby svěřili dítě do toho či jiného oddílu a
přitom je tu 89 špičkově vzdělaných trenérů,kteří se podíleli na
základních kritériích pro vznik této reorganizace.Proč svaz, chceli změnu
a uznal těchto 89 špičkovými trenéry pro výchovu mládeže jim nedá
důvěru,nezajistí jim podmínky pro práci a nenechá je pracovat?Jedna
poznámka na závěr se kterou se plně ztotožňuji:pan Golonka v jednom
rozhovoru pronesl, že trenéři mládeže musí být finančně lépe
ohodnoceni než trenéři mužů,protože, když oni nepřipraví mládež
kvalitně,tak v dospělých kategoriích s tím pak nic neuděláte.A u nás??
Doplňte si sami.Mládež na okraji zájmu,trénují rodiče bez vzdělání a
nebo trenéři,kteří toho o mládeži moc neví.Síla mládežnického fotbalu
je totiž ve středních vrstvách(stejně jako síla ekonomiky je ve
středních vrstvách,to tu ale ještě nepochopili),ne ve špičkových klubech
(Sparta,Slavie,Baník ,atd)ti pokud nebudou mít kde vybírat hráče kvalitně
a odborně předpřipravené nemají šanci se nikam posunout.O mládeži se
rádo mluví, ale jen mluví,v praxi je to jinak!!!!Doufám,že se po
přečtení těchto řádků mnozí naježí a začnou přemýšlet o výchově
mládeže i z tohoto pohledu, dá se to říct jednou větou. Máme takovou
mládež jací lidé nám ji vychovávají.Když už někdo získá profi
licenci(jakoukoli cestou)a neuplatní se u mužů je nasazen jako vedoucí
trenér SCM,koordinátor mládeže atd.aniž vůbec něco o mládeži ví.Že
ne?Podívejte se kolem sebe.Ale nechci,aby vše vypadalo tak
černě.Věřím,že patřičná trojice Dovalil,Fitzel,Plachý, kteří mají
na svazu tuto otázku na starosti udělají ta správná rozhodnutí,pro
to,abychom tu za 6 let zase nebrečeli,že se nám Asie(o Evropě už ani
nemluvím)vzdaluje.

Zbožínek
janbelovsky |01-03-2010 15:15:34
Dobrý den,
myšlenky to jsou krásné,ale momentálně tomu nesvědčí doba
ani systém a struktura soutěží žáků.Mám syna,který hraje žákovskou
ligu,nastupuje pravidelně v zákl.sestavě a patří k nejlepším.Asi bych
měl být spokojený,ale nedá mi to.Jsem svědkem,k čemu jsou trenéři
tlačeni ze strany klubu."Nesmíte spadnout,přišli bychom o
peníze"atd.To se pak jen těžko můžou zavděčit rodičům výkonostně
slabších hráčů,kteří nehrají tak,jak by si rodiče přáli.Další
problém vidím v tom,že se vyskytne synáček,který má za sebou
tatínka-podnikatele,a to se pak teprve dějou věci,které mozek normálního
člověka nechápe.Na závěr bych chtěl ještě citovat jednoho našeho
odborníka na fotbal,kterého si moc vážím,a proto ho raději nebudu
jmenovat.Jedná se o profesionálního trenéra s mnohaletými zkušenostmi.Tan
ne školení licence B-UEFA řekl:"Talent je krásná věc,ale
důležitější pro úspěch je,být ve správnou dobu na správném místě se
správnýma lidma."Bohužel je to v mnoha případech pravda.
Hezký den
miros  - Rodiče |18-02-2010 11:08:50
Dobrý den,
s většinou názorů zde souhlasím. Jen bych neřekl, že je
třeba zakazovat vstup rodičům na zápasy a tréninky, aby nebyl tlak na
výsledky. Samozřejmě rodiče určitě ten tlak vytváří, ale je potřeba i
s nimi pracovat. Vysvětlit jim jak to je. Stejně jak to musím vysvětlit
klukům, tak i těm rodičům.
Určitě to všichni hned nepochopí, ale
většina nakonec uzná, že to tak je.
salek  - Nezačíná ten výsledkový tlak někde jinde? |16-02-2010 14:52:33
Zdravím,

nelze než souhlasit se vším zde napsaným. Neházel bych ale
veškerou vinu ohledně tlaku na výsledky na trenéry. Podle mne to je spíše
reakce na tlak ze strany rodičů především ve věku přípravek, kde je
účast rodičů na tréninkovém i zápasovém cyklu nejvyšší. Čím lepší
klub, tím je pak tento tlak rodičů ještě vyšší. Trenér, který pak
nedělá výsledky, je automaticky považován za špatného a může tisíc
krát vysvětlovat, že jde spíše o to, aby se kluci naučili hrát a hra je
bavila. Logicky tak potom i samotný trenér chce alespoň občas udělat
nějaký hezký výsledek, aby uspokojil touhy rodičů.

Dokud tedy nebudou
mít rodiče zákaz vstupu, tak ten tlak na výsledek bude vždy, ať již bude
struktura a systém soutěží jakýkoliv.

Na druhé straně si osobně
myslím, že tlak na to chtít vítězit, by se neměl jednorázově odpískat a
nezaměřovat se na něj. Mělo by se však jednat o postupné navyšování od
přípravek po dorost. Nedokáži si přesvědčit, že bychom cpali do hlavy
hráči od 5 do 19 let, že o nic najde a pak přes noc, když vstoupí mezi
dospělé, by se vše změnilo. Hráč musí být na výsledkový tlak
dlouhodobě připravován, ale v postupných krůčcích a je dobře, že
uzavřením soutěží nebude na mladé hráče přecházet tlak sestupu, který
je asi ten nejméně příjemný.
cabelik  - RE: Havířov |15-02-2010 11:33:04
Zdravím,samotná úprava soutěží problém honby za výsledky ale
nevyřeší!Může pomoci,ale základ je v myšlení trenérů.Uvidíme,jak bude
nový systém mládežnických soutěží nakonec vypadat,zda budou skutečně
uzavřené,tzn. bez tlaku na výsledek,nebo bude postup,či sestup zachován.Na
otázku ranné specializace má asi každý jiný názor,laicky jsem též pro
všesportovní přípravu,ovšem druhá strana,prezentovaná např. p.Bukačem
to má vědecky podložené opačně.
Havirov |14-02-2010 23:27:03
Dobrý den všem.
Loni jsem na podobné téma(úprava soutěží u přípravek)
apeloval na ČMFS, kde mě odkázali na příslušný KFS, a také jsem psal na
náš OFS. Ti se k tomu otočili zády.
Jsem rád, že se tento problém
začíná řešit, neboť honbou za výsledky odstrkují trenéři do pozadí
hráče, kteří mají ve své ontogenezi určité zpoždění a je potřeba
pracovat s nimi trpělivěji. Tito hráči tak odchází k jiným sportům a
později, jsou pak tím, co nám v žákovských a dorosteneckých mužstvech na
nižších úrovních chybí-konkurencí v mužstvu.
Hlavní problémy vidím
jednak v neodbornosti mládežnických trenérů a jejich nepřístupnosti k
novým věcem a také v ranné specializaci a tím vynechání tzv.
všesportovní předpřípravy.
Doufám jen, že časem se daná situace
zlepší a opět bude česká líheň uznávána i v zahraničí.

Tomáš
Ptáček, Havířov
APLACHY |14-02-2010 00:13:33
Zdravím všechny
I přes drobné nesrovnalosti které bychom s Jardou
Votíkem jistě srovnali ve vzájemné diskusi,( například: vznik soutěží v
malém počtu na malých hřištích podporovala Komise mládeže finančním
grantem již v roce 2008)jsem rád, že se tu článek objevil. Systém
"soutěžení" u přípravek , žáků, ale i výše se opravdu
připravuje na velikou změnu, která s sebou přináší různé nové věci.
Změna struktury však není samospásná. Nejdůležitější je snaha o
proměnu pohledu na sportovní snažení našich dětí. Tvrději řečeno,
změnu myšlení a chování nás dospělých a to většinou dost bolí.
Připravme se tedy na to , že až zanedlouho přečteme předložené návrhy v
jednotlivých kategoriích, ale i v systému výchovy jako celku, vletí nám to
do zažitých představ a stereotypů možná podobně jako sněhová koule do
obličeje. Udeří, překvapí, zabolí, ale občerství a probere. Snad
dokážeme v návrzích ocenit to, že se snaží držet hlavní linii, kterou
je výchova dětí a tomu přizpůsobuje techniku řízení. Zkrátka oceníme
podstatné a mávneme nad podružným.
Jeden příklad za všechny. Nedávno
jsem projel Anglii, Itálii, Irsko, Německo, diskutoval s lidmi a viděl
snímky z dalších zemí... Děti tam hráli na plastové branky s dost
prohnuntým břevnem uprostřed. Některé kritiky hned napadlo, že takto
prohnuté břevno je strašné, že to branku znehodnocuje. Proti tomu stojí
argument, že to hráče alespoň nutí střílet do stran a branku to tedy
spíše zhodnocuje. Cíl je přece naučit děti střílet tak aby dávali
góly.Nedávno proběhlo v Hradci Králové setkání trenérů Sportovních
středisek a Sportovních center mládeže. Byla představena navrhovaná
změna, v případě, že mají soupeřící týmy třeba starších přípravek
dostatek hráčů, např.17, je pro kluky lepší aby hráli všichni a pořád
na třech hřištích všichni najednou. Na dvou hřištích 5+1 a na třetím
4+1. Na námitku, že nebudou mít na třetí hřiště branky, byl
argumentován tím, že na třetím hřišti by v tom případě mohly být
povoleny branky z tyčí, protože důležitější je stále to, že kluci a
holky hrají. U diskutujících skupin, kde tato záležitost vysvětlována
nebyla, byly tyče odmítány zhruba ve 20 %, ale tam, kde to vysvětleno bylo,
bylo procento odmítnutí cca 3. Nutnost takových vysvětlení detailů je
mnoho a všechny se nedají jednoduše vysvětlit, v jakémsi uceleném a
zároveň krátkém materiálu. Diskuse nad nimi, které intenzivně probíhají
již několik měsíců, jsou ostré a detailní. Lidé kteří na tom pracují
se budou snažit tyto změny zanedlouho představit ve formě, která by již
měla dávat smysl jako celek. Sledujte web ČMFS ( stránky grassroots, či
vzdělávání trenérů a časopis fotbal a trénink)
Tonda Plachý
Ernest  - Už aby to bylo |13-02-2010 17:44:32
Dobré postřehy i návrhy. Otázkou je, zda se tímto už někdo např. na
úrovni FS zabívá a kdy dojde k realizaci. Myslím si, že čím dříve dojde
ke změnám tím lépe.
DRieger  - zajímavé by opravdu byly změny! |12-02-2010 22:07:03
Dobrý den, trénuji starší přípravku a jak to tak na vesnicích bývá,
mám starší i mladší kluky v jednom chumlu.Myslím si, že zavedený systém
soutěží,vede právě k tomu, aby všichni mysleli na vítězství.Dokud tento
systém nebude změněn, nezmění se nic.Učím děti prohrávat, ale oni
chtějí vyhrávat a pokud jsou přihlášeni do soutěží a vidí se na
posledních místech, přestává je hra bavit.Zažila jsem při prohrách to,
že se děti vymlouvali na různé bolesti, od kotníku až po kolena, nechtěli
na hřiště, atd.Zažila jsem, že k nám přijeli děti, kteří věkem
patřili do mladší přípravky. Samozřejmě všude prohrávali a víte co se
stalo? Nedohráli ani soutěž, rodiče je přestali vozit na zápasy, různě
se vymlouvali, že stále prohrávají a že to nemá cenu, atd.Děti také
nechtěli na zápasy, protože věděli, že zase prohrají.Prostě je stálé
prohry unaví, přestane je hra bavit, protože jim nikdo neumožní vyhrát.Je
lepší si najít takového soupeře, který je přibližně stejně silný a
umožní jim i vyhrát.Opravdu by se mělo dát pozor na to, aby občas i
vyhráli, mají hrozně velkou radost a mají jí i rodiče, no prostě je to
nádhera a jde o to, jim tu nádheru také nechat prožít, aby vydrželi. Před
zápasem říkám všem klukům, nevadí když prohrajeme, ale snažte se do
poslední chvilky hrát naplno, bojujte a nevzdávejte se.A kluci opravdu hrají
do poslední chvilky a když prohrají, jsou smutní, ale já chodím a
soupeřům s úsměvem říkám,no počkejte příští rok, snad vám to
vrátíme.Všichni se smějí a kluci také.Určitě bude dobré,nechat na
trenérech, aby utvořili A,B,i C tým, pokud mají dost kluků a hrálo se v
1+4 na půlce půlky velkého hřiště.Já mám stále málo dětí, různého
věku a pomohlo by to i ve hře, kdy by si zahráli opravdu všichni, i ti,
kteří jsou herně ještě slabší, nebo mladší.Je škoda, že trenéři
přihlašují do soutěže místo starší přípravky mladší a oni stále
prohrávají.Děti přestane hra bavit, rodiče je nechtějí nutit, (vlastně
chtějí také, aby občas jejich ratolest vyhrála) a je konec hraní.A kdyby
vlastně ty malinké přihlásil trenér do věkově správné soutěže,
mladší přípravky, tak by stále neprohrávali a dohráli by i tu
soutěž.Dále není u přípravek rozhodčí, ale rodiče si pískají zápasy
a občas se stává, že pískají nespravedlivě, protože chtějí pomoci
svému družstvu, ale již nevidí, že se děti cítí ukřivdění, i když je
to soupeř.Učím děti, aby byli všichni slušní, i když si myslí, že
rozhodčí pískal špatně.V šatně jim vysvětluji, že se tak stane, když
se třeba díval jinam a nevidí, že někdo někomu něco udělá, nebo že
poruší pravidla.Děti to nechápou,učí se stále.Jsou rodiče, kteří hned
sprostě nadávají, což je také špatné.No, jen jsem tím chtěla říci,
že uvítám co nejrychlejší změnu, uvítám hru na malém hřišti 1+4 a
uvítám vše, kde budou děti spokojené, kde jim umožníme i radost z výher,
protože vyhrávat je moc krásné a nevzdají to po pár zápasech jen proto,
že prohráli.Prostě takový je život, jednou prohrajeme, jednou vyhrajeme,
ale je důležité, že stále hrajeme a že vydržíme, protože fotbal je moc
krásná hra!!!Přeji všem hezké dny, s pozdavem Riegerová Dana, SK Zichovec

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz