Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


O nefyziologických silách

2. Jak to všechno začalo

V druhém díle knihy Mariana Jelínka si položíme další otázky, na které budeme postupně hledat odpovědi.

 

 

Mario LemieuxKdyž jsem měl před sebou svou první cestu do klubu NHL v Pittsburghu, tak jsem byl především velmi zvědavý na to, v čem se liší tréninkové metody slavných „super-star NHL“ a takzvaných řadových hráčů. Co dělají navíc, proč jsou lepší než ostatní? Najdu ten klíč, který otevírá dveře do sportovních výšin? Měl jsem k tomu tu nejlepší příležitost, vždyť v klubu působila hvězda v té době ze všech největší - Mario Lemiux.

 


Dnes už vím, že jsem byl dětinsky naivní a i velmi zklamán tím, když jsem na jeho přípravě nic podstatného neviděl. Trénoval prakticky stejně jako ostatní, ba možná i míň. Ani jeho fyzické testy nepatřily k nejlepším v týmu. Zklamán, že jsem nenašel recept na výchovu dalších Mariů, jsem se nechal uspokojit vysvětlením, že má prostě „talent od boha“…..A co Honza Železný?! Při vší úctě k němu a jeho výkonům! Vždyť není snad mezi námi nikdo, kdo by nebyl na něj tak trochu pyšný! Kde se v něm bere ta „síla“ s kterou poráží tolik let své soupeře, přesto,že při srovnání s nimi vypadá z hlediska mohutnosti postavy jako žák základní školy?! Má také „talent od boha“? Na tomto vysvětlení mi ale vadila „pasivita přístupu“ – prostě to tak je a hotovo! Na několik let jsem tuto otázku odložil, ale postupem času, kdy jsem se osobně setkal s dalšími vrcholovými sportovci, nejen hokejisty, jsem se opět k tomuto tématu vrátil.


Je cesta na sportovní vrchol skutečně pouze otázkou talentu a tréninkového drilu? Po mnoha diskuzích s „hvězdamiJan Železný sportovního nebe“ se už nedívám na sportovce jako na hroudu svalů, které bůh „nadělil“ spoustu talentu a on se tréninkovým drilem dostal na vrchol svého sportovního odvětví. Vnímám ho jako člověka, který má své tělo, mysl, ducha,vědomí….Dokud nepoznáme, jaké jsou opravdu určující faktory výkonu, a dokud nebudeme trénovat v souladu s nimi , výkon svěřenců se nám bude jevit jako skládačka , ve které nám neustále chybí některé dílky….

 

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz