Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


O nefyziologických silách

16. Strach není „vzrušení“

"Takové to chvění by tam mělo být, nemít ze soupeře strach, ale respekt." P. Czudek. 

 

 


                                                                                                                            
Jak již jsme řekli, určitá míra strachu může některé jedince i „nastartovat“, neboli někteří sportovci jsou schopni mimořádného výkonu právě pod vlivem strachu! Nenechme se však zmást, neboť se nejedná o strach v pravém slova smyslu, ale o jakési „akční vzrušení“. A to je, přesto že se až tak nezdá, z hlediska ovlivnění sportovního výkonu podstatný rozdíl!


Strach od zdravého, akčního vzrušení pozná u svých svěřenců pouze zkušený trenér. Navenek se totiž hráč pod vlivem strachu či vzrušení chová prakticky stejně, ...zachovává své koncentrační rituály (ručník přes hlavu, několik šálků kávy, typické rozcvičení,“nervózně“ vypadající pobíhání od nikud nikam………).

Vnitřní rozpoložení je však výrazně odlišné. Rozdíl je především v reakcích na otázku, jak se cítíš?...Hráč, který je pod vlivem strachu pojmenovává své různorodé obavy…mám tréninkový deficit, minule mi to nevyšlo, hrál jsem špatně…jakoby  dopředu hledal odůvodnění svého špatného výkonu. Má strach s budoucnosti – výsledku – na podkladě minulých negativních zkušeností. Není v přítomnosti! Hráč pod vlivem zdravého akčního vzrušení řekne…Hlavně ať už to začne….Neumí jednoduše pojmenovat důvod svého nervózně vypadajícího chování!!


Dokud je totiž vzrušení nezaměřeno k určitému cíli, potom není projevem strachu ani nedostatku odvahy – je pouze intenzivním zdrojem emoční energie, kterou lze při správném „nasměrování“ velmi pozitivně využít! Není to známka slabosti, naopak je to známkou  určité nadstavby, dodatečné síly, kterou můžeme využít jakýmkoliv způsobem. To znamená „využít“ svého vlastního vzrušení k výkonu. Mluvíme často o předstartovní horečce... Dovolte mi příklad z dostihového sportu, kdy mi zkušení sázkaři řekli, že sází na koně, který bývá před závodem nejvíce vzrušený! Trenéři koní mi k tomu dodali, že většinou takový kůň podá lepší výkon než obvykle. Na tomto malém příkladu z praxe chci potvrdit i mou zkušenost s pocity některých svěřenců. Jejich vzrušení je „určitou infuzí“ energie, kterou lze ve prospěch výkonu využít!


Předsíní strachu je pochybnost. Nemáme na mysli pochybnosti, spojené s analyzováním určité události, jevů, okolností, které jsou samozřejmě nutné, chceme-li učinit jakékoliv  zodpovědné rozhodnutí. Hovoříme o pochybnostech jako pocitech odzrcadlujících zvláštní nejistotu, která  nás permanentně oslabuje.


Náš vlastní postoj se musí snažit zabránit tomu, aby se v nás myšlenky strachu a pochybností „neuhnízdily“. Negativní-bloudivé myšlenky jsou jako virové onemocnění - šíří se velmi rychle a snadno.

 
Už jsme si vysvětlili, že klíč k úspěchu tkví v „otočení“ polarity, změny znaménka mínus na plus: zaujmi k tomu pozitivní postoj. „Udělej si ze strachu kamaráda“ - v této Jardově(myšleno Jaromír Jágr) větě je obrazně řečeno vše.

 
Nejen z tohoto důvodu je nutné cíleně budovat u našich svěřenců „POCIT VÍTĚZE“!!!! Marian Jelínek

 

 

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz