Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


O nefyziologických silách

18. Naučit se vnímat mozek jako „servomechanismus“

Otto Rank„To, čeho jsme dosáhli uvnitř, změní vnější skutečnost.“ Otto  Rank

 

 

 

 

V tomto bodě se snažím hráčům vysvětlit princip „ošálení“ našeho mozku a tím navození co nejoptimálnějších podmínek v našem buněčném těle pro následující výkony. Ano, je nutné přesvědčit hráče, že mozek je možné „ošálit“ a vysvětlit jim výhody tohoto procesu. Princip vychází z faktu, že mozek ani nervová soustava nerozlišují mezi skutečným zážitkem a zážitkem , který si živě představujeme. Z toho vyplívá, že nerozlišuje ani mezi skutečným a imaginárním úspěchem. Nebo-li, když si představujeme svůj cíl tak živě, jako by se stal reálným, a tak o něm i přemýšlíme, jako bychom jej už dosáhli, je to první krok k budování  „vítězného pocitu“ u našich svěřenců: sebedůvěra, odvaha a víra v úspěšný výsledek…..

 

Vlastně jde o to, provokovat hráče, snít o tom jaké to je vyhrát ten či onen turnaj, prožít to v mysli i se všemi doprovodnými pocity tak živě, jako bychom toho už dosáhli, prožít si „pocit vítěze“! Jde o jakousi dosažitelnost cíle! V mysli už vyhrát! Znamená to, že jestliže chceme navodit stav mysli, který nám "připraví" co nejlepší podmínky pro následné reálné vítězství, musíme myslet, tak, jako bychom už vyhráli.


Michal PalinekMichal Palinek si dodnes pamatuje na pocit, který ho provázel v jednom velmi důležitém utkání:"Hráli jsme turnaj Světové série, ve Francii, v Marsei. Byl to rozhodující zápas o postup mezi finálovou čtyřku. Hráli jsme proti favorizovaným Norům. Ve třetím rozhodujícím setu jsme vedli 13:14. Byli jsme na podání, což byla nevýhoda. Tenkrát se sice ještě nehrálo na ztráty, ale potřebovali jsme to rychle ukončit, protože jsme na tom byli fyzicky hůř než soupeř...... V tom momentě, když jsem šel na podání, přestal jsem vnímat okolí a jenom jsem si přehrával ten úspěšný balón dopředu - nadhoz, rána, servis po lajně, eso, konec zápasu ! A do detailu se to stalo! Přesně tak to dopadlo!"


Tím se začínají navozovat vítězné pocity v hráčově mysli a to je pro mě první krok k opravdovému vítězství…..

Marian Jelínek

 

 

 

 

 

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
costarricense  - S pocity opatrně |16-09-2011 22:52:49
Moc vás zdravím z Kostariky. Článek se mi líbí, ale je potřeba přidat
komentář, co se stane, pokud nakonec to vítězství tak očekávané a
představované nepřijde. Může přijít krize. Frustrace. Jak se s tím
vypořádat.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz