Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Zajímavosti

Poznámka k etickému kodexu fair play ve fotbalu - Úvod

Obsah
Poznámka k etickému kodexu fair play ve fotbalu
Úvod
Problém
Cíl
Materiál a metodika
Výsledky
Závěry
Literatura
-všechny strany

Úvod

Současný profesionální fotbal klade vedle požadavků na úroveň pohybových schopností, fotbalových dovedností a taktické způsobilosti i velmi vysoké nároky na mentální stránku hráčova herního výkonu. Tato oblast může být negativně ovlivňována a někdy až limitována, vedle dalších faktorů, také psychologickými aspekty hráčovy osobnosti. Mezi tyto aspekty také patří vztahově – postojové vlastnosti osobnosti, tedy jinými slovy charakter a postoje, které chápeme jako soustavu vlastností majících morální význam a jde zde především o systém hodnot, kterým fotbalista dává přednost při posuzování a následném řešení jednotlivých situací a kterými řídí své jednání. To je samozřejmě ovlivňováno, kromě dalších vnitřních i vnějších činitelů, také individuálními vlastnostmi psychických procesů a stavů. Tyto výše uvedené psychologické aspekty, jak uvádí Votík, Svoboda (2006) často ovlivňují jednání hráče na hřišti, včetně respektování etického kodexu fair play.
Podnětem k našemu ne zcela standardně koncipovanému příspěvku byla přímá i zprostředkovaná pozorování především utkání na MS 2006 v Německu a ME U21 v roce 2007 Holandsku. V některých utkání na těchto turnajích, kdy hráči byli silně motivováni a pod velkým emocionálním tlakem, vždy nebylo právě jednání hráčů a někdy i trenérů v souladu s poměrně často ve fotbale frekventovaným a zdůrazňovaným etickým kodexem fair play.


Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz