Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Rychlé míče

Využij stojné nohy soupeře

Při výchově mladého fotbalisty je třeba dbát základních metodických postupů a postupně rozvíjet jeho repertoár dovedností taktických i technických. Jedna ze základních částí útočných individuálních herních činností je obcházení soupeře. Při nácviku této dovednosti se často zapomíná na taktickou stránku věci.

 


Po té, co hráči zvládnou základy techniky obcházení protihráče, je možno začít pracovat i  na taktické stránce věci a tu tak rozvíjet ruku v ruce s technickou stránkou věci. Někteří hráči pochopí rychle, někteří později, někteří mnohem později. V každém případě je vhodné zasít semínko, které dříve nebo později vzklíčí.

Je třeba hráčům vysvětlit jak využít skutečnosti, že mám míč pod kontrolou a jsem tedy pánem situace. Jak na to:

  • je potřeba sledovat, na které noze má soupeř přenesenou váhu svého těla a využít toho.
  • polohu soupeře a tedy to, která noha je volná a která stojná, ovlivňuje útočící hráč klamavými pohyby. Může si bráního hráče připravit podle potřeby.
  • správné řešení často bývá provést kličku do protipohybu bránícího hráče. Jestliže bránící hráč provede jednou-volnou nohou výpad proti míči, většinou je(vlastně musí být) zapřený o nepohyblivou-stojnou nohu, která se nejčastěji nachází ve směru protipohybu. Protipohyb však nemusí být vždy výhodný z hlediska celkového dění na hřišti.
  • postupně si hráč vybuduje jakýsi automatický radar, který mu sám intuitivně napovídá, kterým směrem se dát. Je to dané praxí a zkušeností.



Uvědomit si, která noha soupeře je stojná a která volná, je zvláště z počátku velmi složité. Je na to jen krátký časový okamžik a pokud útočící hráč nezvládá příslušný manévr technicky, musí věnovat velké úsilí a soustředění na vedení míče, není ještě zralý na taktické prvky.




Popis obrázku
Bránící hráč vyráží vpřed volnou nohou. Když udělá bránící hráč pohyb vpřed proti hráči s míčem, musí být jedna noha volná a jedna stojná. Útočník vede míč opačným směrem než bránící hráč, vyráží tedy na stojnou nohu soupeře.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Připravil Ing. Radek Votípka, www.fotbal-trenink.cz

 

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz