Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Sportovní masáž

1. Sportovní masáž - úvod

Všichni si nemůžeme dovolit profesionálního maséra, který je určitě optimálním a doporučeným řešením. Pokud však společně s námi absolvujete videoprůvodce sportovní masáží, získáte potřebné základy, které uplatníte v praxi.

 

 

 

Zdroje seriálu

Těžištěm našeho nového seriálu je práce Regenerační a sportovní masáž jejíž autorem je PaedDr. Vladimír Hansgut, Ph.D. z Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně. S laskavým svolením autora a univerzity Vám můžeme poskytnout vynikající kurz sportovní masáže. Samozřejmě nemůže zcela nahradit praktický kurz a dlouholetou praxi zkušeného maséra. Nastudováním tohoto seriálu však budete schopni svým svěřencům poskytnout základní masérský servis. Takové dovednosti uplatníte třeba na soustředění, celodenním turnaji a podobně. Dalšími zdroji jsou knihy Masáž ve sportu(Blanka Hošková) a Regenerační a sportovní masáže (J.Riegerová, P.Vodička, R.Vařeková).


Videoukázky jsou tak názorné a poutavé, že si opravdu můžete udělat dostatečnou představu o základech sportovní masáže a aplikovat je i v praxi. Masáž je však praktickou činností a k jejímu profesionálnímu zvládnutí je třeba nejen absolvovat kurz(stojí 5-6000 Kč a trvá asi 160 hodin), znát anatomii a fyziologii, ale hlavně tyto základy dále rozvíjet vlastní praxí.

 

 

O roli maséra

V rekreačním sportu roli maséra na sebe většinou berou sami sportovci, trenéři atd. Hlavně pro tuto skupinu jsou tyto řádky určeny. Náš seriál je vybaví potřebnými vědomostmi a hlavně poskytne návod, jak postupovat. Přestože efekt takto poskytované masáže nemůže dosahovat účinku profesionální masáže, má tato snaha hluboký smysl. I laikovi se může podařit kamarádovi uvolnit stažené, namožené svaly, třením a hnětením zvýšit prokrvení a následné odplavení únavových látek z masírované oblasti. Vhodná masáž navodí též psychické uvolnění a pak je možno v pohodě pokračovat ve sportování.  

Sportovní masér se zpravidla setkává se sportovcem ve vyhrocených situacích. Buď po utkáních ve stavech únavy, kdy navíc kulminuje posoutěžní prožitek úspěchu či neúspěchu, nebo při mobilizační masáži před startem, kdy kulminuje předstartovní stav a sportovec prožívá trému. Masér si musí uvědomit, že ventilovaný problém se snáší lépe, a musí se naučit zúčastněně naslouchat. Masér musí být psycholog.

Masérovi projdou všichni hráči, a tak má možnost poslouchat „z různých úhlů pohledu“, zvažovat a porovnávat. Může se stát tlumočníkem i interpretem různých mínění, často jsou k tomu účelu i věci sdělovány. Doporučitelná je určitá zdrženlivost, rozhodně velké diskrétnost a solidnost zaujímání vlastních stanovisek. Jen to může zajistit další důvěryhodnost, tolik potřebnou k výkonu profese. Nevýhodou je určitá „lacinost“ a primitivismus ve smyslu hodnotovém.

Masér by se měl při slovním působení na klienta vyhnout direktivním přístupům, tj. vnucování názoru, přesvědčování, hádání se, vytváření pocitu viny a odpovědnosti. Vhodnější je nenásilně vyprovokovat k vyprávění a do sdělovaného příliš nezasahovat, jen občas projevit účast přitakáním, gestem, podivem, citoslovcem. Pozor na vtíravost, zvědavost a vyzvídání, masér nesmí být „lepkavý“, tj. neodbytný v situacích, kdy klientovi není do řeči.    

Mnoho masérů zná z praxe blahodárné účinky humoru ve smyslu ventilačním a přeřaďovacím. Vyprávěná anekdota odvádí pozornost od nepříjemností, snižuje duševní napětí, protože má mohutný ventilační účinek. Se smíchem odchází i část nepříjemného emočního napětí a to je dobře. Výhodou je zásoba vtipů, schopnost situačního humoru, přirozená komediálnost a třeba i smysl pro šibeniční humor. Pozor jen na ironizování klienta. Dokonce se nedoporučuje ani přitakávat případné sebeironii klienta. Je to příliš tenký led s možnými nedozírnými následky. Pozor na humornou stereotypii. Jinak veselý klient může být v náladě, kdy dnes nerozumí žertu. To je dobré vycítit a včas přibrzdit. Zde pomůže empatie a intuice maséra, včetně přirozené životní zkušenosti.

Práce maséra je velmi namáhavá a někdy i vyčerpávající činnost, proto se i on musí starat o své tělo, hlavně záda a zátěž kompenzovat.

 

Tak to bylo na úvod - příště již praxe a avizovaný videoprůvodce.

 

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz