Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Sportovní masáž

2. Sportovní masáž - regenerace

Regenerace je trvalý proces, který probíhá v každém organismu. Každá činnost vede k únavě většího či menšího charakteru a vyžaduje určitou dobu a určité metody k zotavení. Z tohoto hlediska dělíme regeneraci na dvě základní složky, a to na regeneraci pasivní a regeneraci aktivní.

 

Regenerace pasivní

Je pojem, pod kterým rozumíme samoregulativní zotavování organismu. Během zátěže a po ní, je rovnováha všech fyziologických funkcí, včetně vnitřního prostředí narušena, a organismus má tendenci vrátit tyto negativní stavy na úroveň výchozích hodnot. Jedná se tedy o zcela přirozenou vlastnost probíhající bez našeho vnějšího zásahu. Byla-li aktivita příliš intenzivní nebo delšího trvání, navozuje centrální nervový systém ochranný útlum umožňující jednotlivým postiženým systémům dokonalé postupné zotavení, aby nedošlo k jejich poškození. Tato regenerace neprobíhá až po skončení zátěže, ale celá řada zotavovacích procesů probíhá trvale i během zátěže.

 

Regenerace aktivní

Je regenerace dosažená pomocí všech invazních prostředků, metod a procedur, které používáme cíleně k urychlení celého složitého pochodu pasivní regenerace. Jejím hlavním účelem je urychlení zotavovacích procesů, což následně umožňuje zvyšování tréninkového úsilí a tím možnost dosažení kvalitnějších sportovních výkonů. Zatěžování bez dostatečné regenerace může časem vyvolat poruchy až degenerativní změny pohybového systému. Výsledkem jsou chronická poškození, zpočátku se mohou vyznačovat jen bolestivostí, později až trvalými změnami.


Jednou z účinných metod pečujících o pohybový systém, která ovšem přesahuje využití ve sportu, je masáž.

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz