Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Holandská vize očima Američana

6. Hry podobné fotbalu

Obsah
6. Hry podobné fotbalu
Průpravná hra 5v2 ( přihrávka )
Hra o zeď
Hra hlavou
Fotbalový tenis
-všechny strany

„Schopnost rozpoznat opakující se situace, je důležitou podmínkou pro volbu správného jednání a použití potřebné technické dovednosti.“ Coaching Soccer

Hry podobné fotbalu

Práce či hra s elementy, které ovlivňují podmínky hry, jsou stěžejní praktickou částí Holandské vize. Přizpůsobení hřiště, nastavení rozměrů hřiště, cílů, počtu hráčů a pravidel jsou alfou a omegou procesu učení. Ale kam až můžeme zajít, kdy to přestává být fotbal ? Následující dva příklady by nám v tom měly pomoci udělat jasno.

Hra na polovinu basketbalového hřiště vyžaduje všechny basketbalové technické dovednosti. Hráči musí řešit reálné herní situace za přítomnosti soupeře. Je to vhodný nástroj pro rozvoj basketbalových dovedností. Chybí zde však jeden důležitý element – směr. Bez potřeby bránit koš na protější straně hřiště již přestáváme hrát basketbal, ale jen něco jako basketbal, něco podobné basketbalu.

Sálový fotbal ( s mantinely ) je další příklad. Branky na obou stranách hřiště vytváří reálné fotbalové podmínky. Mantinely však mění charakter hry. Míč se od nich odráží zpět do hry – k soupeři či spoluhráči. Ve srovnání s klasickým fotbalem zde vlastně neexistují hranice hřiště. Přesto, sálový fotbal může být hodnotný nástroj. Nicméně nesmíme si to plést s fotbalem, protože mantinely poskytují takové způsoby řešení herních situací, které v reálném fotbale nemohou nikdy nastat. Opět, je to jen něco jako fotbal, něco podobné fotbalu.

Hry podobné fotbalu obsahují řešení reálných fotbalových situací. Zůstává zde soutěžní forma s možností výhry či prohry. Zatímco některé elementy chybějí nebo je jejich charakter pozměněn, obecný základ je reálný.

Takové hry mohou být dobrá pomoc při řešení nějakého konkrétního problému, konkrétní fáze hry. Můžeme je vnímat jako vystřihnuté detaily velkého obrazu. Přestože většina tréninkového času by se měla strávit hraním fotbalu, tento typ her je užitečnou pomůckou.


Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz