Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Psychologie, didaktika, koučink

Klíčové momenty zápasu

Když se zeptáte fotbalového fanouška, které góly si pamatuje, jistě mezi nimi budou ty nejrychlejší, těsně před koncem zápasu nebo hned po té, co jejich tým inkasoval. Zdá se, že během fotbalového zápasu prochází psychický stav hráčů (jejich mysl) typickým průběhem, který se pokaždé více či méně opakuje.

 

 

Pojďme na prohlídku těmito časovými úseky zápasu. Pokud si toto uvědomíme jako trenéři, jsme na dobré cestě zapracovat v tomto ohledu i na našich hráčích.

 

Úvodní výkop

Prvních pár okamžiků zápasu často ovlivní ráz celého prvního poločasu nebo jeho části. Náš tým je zaskočen soupeřovým agresivním vstupem do zápasu a těžko se z jeho tlaku vymaňuje. Pokud je tento tlak soupeře korunován gólem, máme našlápnuto k prohře.
Výkop je standardní situace a k jako takové je třeba k ní přistupovat. Kolikrát se vám stalo, že padl gól brzy po výkopu ?

 

Posledních 5 minut prvního poločasu

Dát gól do šatny vždy skórující tým velmi povzbudí a tým, který gól dostane, srazí do kolen. Je to velký šok pro psychiku hráčů obdržet gól těsně před přestávkou a může to ovlivnit průběh druhého poločasu. Většina týmů se v těchto pasážích snaží jen poločas dohrát bez výrazné útočné aktivity, neudělat chybu. Zákaz útočit ale může podvědomě vyvolat pocit, že je třeba přepnout na nižší rychlostní stupeň, což se může nevyplatit i při hře na jistotu. Naopak soupeř, který dotahuje výsledek a je nucen hrát útočně, často v této části prvního poločasu skóruje.
Hra na jistotu není principiálně špatný přístup, nesmí však vést k ukolébání hráčů a uvedení jejich mysli do stavu „nějak to teď dokopáme“. Nejlepší obrana je útok a čím dál je míč od vlastní branky, tím je menší šance, že dostaneme gól.   

 

Prvních 5 minut druhého poločasu

Návrat na hřiště může být problém. Hráči strávili přestávku v sedě poslouchaje projev trenéra, který hodnotí první poločas a spřádá plány na poločas druhý. Hráči mohou být ztuhlí jak z hlediska jejich těla tak mysli. Proto je třeba vést poločasovou řeč strukturovaně(neskákat z tématu na téma), stručně a konkrétně. Před začátkem druhého poločasu poskytnout hráčům pár minut na rozběhání.

 

Soupeř právě skóroval

Okamžik vstřelení branky je klíčový. Vždyť o gólech to celé je. Po obdržení branky má tým hlavu dole a je skleslý. Takovou situaci je třeba obrátit ve svůj prospěch. Je to výzva, kterou je třeba přijmout a soupeři oplatit stejnou mincí. Naopak skórující tým může propadnou sebeuspokojení a toho je třeba využít.
Jako skórující tým si toto všechno musím také uvědomit a nepřipustit obrat.

 

Posledních 5 minut zápasu

Zde jistě hraje roli i kondiční připravenost týmu. Jinak platí obdobné poznámky jako v bodě „Posledních 5 minut prvního poločasu“. Vše je možná ještě umocněno skutečností, že se blíží konec celého zápasu.

 

 

Připravil Ing. Radek Votípka, www.fotbal-trenink.cz

 

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz