Petr Ruman založil v Německu fotbalovou akademii

Petr Ruman okusil naši i německou první ligu. Chtěl zůstat u fotbalu a tak své nepřeberné fotbalové zkušenosti předává německé mládeži. V Německu založil i fotbalovou akademii. Žije s rodinou v Německu a proto máte jedinečnou příležitost potkat se s ním alespoň na našich stránkách.   

 

 

Jak vzpomínáte na základní školu v Přerově?
Na ZS Kopaniny mám jen ty nejhezčí vzpomínky, samozřejmě školní povinnosti a hodně sportovních aktivit. Byli jsme vedeni jako fotbalová škola, tzn. ze jsme celé mužstvo chodili spolu do jedné třídy a  k našim odpoledním  tréninkům měli ještě navíc i dostatek tělocviku v rámci vyučovaní. Zajímavé je, že ačkoliv jsme měli kantory na tělocvik, kteří byli zároveň našimi trenéry v klubu, v rámci školního tělocviku jsme nehráli nikdy nebo velice sporadicky fotbal. Spíše jsme se věnovali jiným sportům (basketbal, volejbal, házená, plavaní).

Dal byste se znovu na fotbal?
Samozřejmě, jen bych chtěl mít moje nynější životní a fotbalové zkušenosti.

Vaše současné aktivity jako hráče?
Jsou víceméně nulové, sem tam si jdu zahrát s bývalými hráči 1.FSV Mainz 05, organizujeme dobročinné zápasy, kde získané peníze putují na projekty podporující různé dobročinné organizace nebo výzkum nemocí.


Vaše současné aktivity jako trenéra?

Jako trenér jsem začal ještě v dobách mé aktivní fotbalové kariéry v městečku, ve kterém jsem bydel. Můj dobrý kamarád vedl mužstvo žáčků a zeptal se mne, jestli nemám chuť přijít na trénink, slovo dalo slovo a poté jsme ty kluky vedli další 2 sezóny dohromady. Mezitím jsem si udělal trenérské licence a v současné době jsem Chef-trenérem U16 v 1. FSV Mainz 05. Dále jsem na podzim 2009 založil fotbalovou akademii (P11 Fussball-Akademie Petr Ruman), která se soustředí na organizovaní fotbalových kempů, turnajů a soustředění. Jako další projekt rozjíždím nabídku tzv. podporujících tréninků (Fördertraining). Nabízíme možnost, hlavně pro fotbalisty a fotbalistky v žákovském věku, častěji a intenzivněji trénovat než je to možné v klubech.

Jak to vzniklo?
Mým cílem bylo zůstat u fotbalu,  lákalo mne trénovat a předávat sve zkušenosti dále, no a když jsem začal trénovat děti v Nieder-Olmu, tak jsem se pouze utvrdil v tom, ze je to přesně to co chci v budoucnosti dělat a co mne baví. Po skončení fotbalové kariéry jsme se s rodinou rozhodovali, jestli se vrátíme do Čech anebo zůstaneme v Německu, konkrétně v okolí Mainzu. Po zvážení všech pro a proti jsme se rozhodly pro Německo a zároveň přisel na podzim 2009 nápad založit fotbalovou akademii a pořádat pro děti tréninkové kempy.

Jak se rekrutují žáci akademie? Nábor? Jaké věkové kategorie?
Zájemci o kemp se mohou přihlásit přes naši homepage www.p11-fussballakademie.de a přihlásit se může každé dítě ve veku 8 až 14 let, které má rádo fotbal a chce v něm něco dokázat.

Co to obnáší být členem akademie?
Členy jako takové nemáme. Fotbalisté, kteří se přihlásí do kempu, si musí přinést pouze kopačky, vše ostatní dostanou k používání po dobu kempu (tréninkové oblečení, balony atd.). Jako bývalý fotbalový profesionál se snažím se svým týmem vést účastníky k profesionálnímu přístupu nejenom k fotbalu, ale také k životu a k sobě samému.  

Hrajete i zápasy nebo je to jen ryze individuální služba?
P11 fussball-Akademie neorganizuje žádné zápasy a netvoří žádná mužstva, jde nám čistě o individuální zlepšení jednotlivců jak na hřišti, tak i jako osobnosti.

Jaká je finanční náročnost pro člena akademie?
5-ti denní Kemp přijde účastníky na 149,- Euro, s tím, že každý den ráno začíná v 9 hod. s krátkou poradou a po té trénujeme dvoufázově, na hřišti jsme v průměru 4,5 – 5 hod a program je uzpůsoben jak nejnovějším fotbalovým poznatkům, tak i výkonnosti jednotlivých věkových kategorií a hráčů.

Tým akademie tvoří několik trenérů. Jste s týmem spokojen ? Chcete ho rozšiřovat ? Jaké odbornosti a funkce jsou zastoupeny?
Tým tvoří převážně trenéři, o kterých jsem přesvědčen, že dokáží nejenom nachystat a poskládat správnou tréninkovou jednotku, ale ji i vysvětlit proč právě to či ono trénujeme. Další důležitý aspekt výběru trenérů je pro mne i naše „mezilidská chemie“, pokud to klape mezi námi trenéry s úsměvem, tak se to zákonitě musí přenést i na naše svěřence.

Vaše trenérská filozofie v kontextu vašeho článku v časopise TVSM.
Já jsem spíše reagoval na to, co psal prof. Dobry o běžkách. Samozřejmě je pro každého špičkového sportovce důležité mít „natrénováno“ (vytrvalost, dynamiku, rychlost atd.) Ono jde o to, jakým způsoben tu kterou vytrvalost trénuji. Jako fotbalistovi na profesionální úrovni je mi na nic, ze dokážu uběhnout 42 km za 2 hod. Pro hráče je důležité v maximální rychlosti provádět specifické fotbalové činnosti a hlavně se naučit během zápasu i regenerovat. U fyzické kondice začíná a končí jakákoliv fotbalová diskuze, pokud jsem fyzicky „nabušenej“, dokážu i v 95.min zápasu přesně přihrát nebo zakončit akci. Samozřejmě není fotbal až tak jednoduchý, k fyzické kondici se přidávají prvky technické a  taktické přípravy, mentální a psychické odolnosti, kreativity atd., samotná fyzická kondice za mne nezpracuje dlouhý pas pokud jsem to neuměl, ani nezlepší mé taktické myšlení na hřišti.

Co se týče mého působení u mládeže 1. FSV Mainz 05, tak očekávám od mých hráčů absolutní profesionální přístup k fotbalu a oddanost mužstvu, 100% nasazení každou minutu na hřišti, obrovskou vůli po vítězství a ochotu obětovat se, zdravou směs disciplíny, taktického myšlení a kreativity.  
Tyto atributy se samozřejmě nedají 1 k 1 přenést na všechny účastníky fotbalových kempů P11 Akademie, ale přesto se snažím vnést prvky profesionálního fotbalu, přístupu k němu a k životu i do mé Akademie.


Srovnání českého a německého fotbalového prostředí zvláště vzhledem k mládeži.
To je nelehká otázka a asi by bylo potřeba o hodně více času a místa na celkové zpracovaní tohoto tématu.
Já si myslím, že to neni jen o lidech, kteří dělají fotbal, ale je to o stavu celé společnosti. Možná jeden příklad za všechny, při mé návštěvě v Čechách jsem se byl podívat na mistrovské utkání 1. Dorostenecké ligy U19 a hned po začátku zápasu se začal projevovat jeden zapálený táta. Vrchol všeho bylo, že si po jednom normálním faulu začal vylévat vztek na rozhodčího. Mužstvo ve kterém hrál jeho syn prohrávalo v tu chvíli 2:0 a táta měl pocit, že je rozhodčí zaujatý. Místo, aby objektivně zhodnotil utkaní a snažil se najít pravé příčiny neúspěchu svého syna a mužstva, je jednodušší svést vinu na třetí osobu. A takovýto člověk má svým potomkům vštěpovat důležité lidské hodnoty,  jako vzájemný respekt, čest, slušnost. Samozřejmě se najdou lidi, kteří chtějí a vědí jakým způsobem pracovat s mládeži a talentovanými fotbalisty, jen je těch lidi hrozně málo a pořád musí plavat proti proudu.

Co se koncepce práce s mládeží týče, udává směr přímo německý fotbalový svaz. Kluby 1. a 2. Bundesligy jsou povinni mít tréninkové středisko mládeže, které musí samozřejmě splňovat podmínky stanovené svazem. Jednotlivá tréninková střediska jsou v přesném časovém harmonogramu testovaná a podle kvality hodnocena.  Tím se vytváří základní podmínky pro kvalitní práci s mládeži a určité konkurenční prostředí, které je důležité pro celkový vývoj a pokrok.  

 

Stručný fotbalový životopis

Hráč
1983 – 1991 PSP Přerov  (žákovská mužstva)
1991 – 1999 FC Baník Ostrava (Dorostenecká mužstva + A mužstvo) 76 zápasů/14 gólu    
1999 – 2005 Spvgg Greuther Fürth (2. Bundesliga) 186 zápasů/41 gólů
2005 – 2009 1.FSV Mainz 05 (1. Bundesliga) 40 zápasů/5 gólů
2009              Vfr Aallen (3.Bundesliga) 7 zápasů
účastník EM U16 (CSFR) 1993 v Turecku  (3.místo)
účastník EM U17 (CSFR) 1993 v Japonsku (čtvrtfinále)

Trenér
2007 – 2009                 E-Jugend (žáci)   FSV Nieder-Olm
Leden-Červen  2010    1.FSV Mainz 05 U17 Co-trener
Od Června  2010         1.FSV Mainz 05 U16 Chef-trener

 

 

Děkuji za rozhovor, připravil Ing. Radek Votípka, www.fotbal-trenink.cz

 

 

 

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz