Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Holandská vize očima Američana

8. Hra s elementy - Cíle

Obsah
8. Hra s elementy
Problém
Počet hráčů
Cíle
Hřiště, hrací plocha
Pravidla
Míč
-všechny strany

Cíle

„Již od mládí by měla být věnována pozornost v procesu učení mentálnímu tréninku.“ Rinus Michels

Určili jsem problém a počet hráčů. Nyní potřebujeme definovat cíl, který bude mít pro hráče význam v kontextu řešeného problému. Volba vhodného cíle je důležitou částí při vytváření her malých forem. Přidává to na reálnosti situací, kterým jsou hráči vystaveni. Zatímco některé cíle jsou použitelné obecně a mohou být použity v mnoha variacích, jiné specifičtější, jsou použitelné na konkrétní problém. Následně rozdělíme cíle do pěti skupin:

  • první tři mají co dočinění se třemi týmovými funkcemi(obrana,držení míče,útok)
  • čtvrtý s technickými problémy
  • pátý postihuje situaci, kdy každý tým má jiné potřeby

Útočná hra, rychlý protiútok – dokonči, co jsi začal

Útok by měl být vždy zakončen střelou na branku. Hráči by tedy měli být povzbuzováni ke střelbě, což je nejsprávnější způsob, jak naplnit tento týmový úkol - funkci. Jak ? Použitím normálních velkých branek nebo i větších s nebo bez brankáře.

Koukněme se na obrázek. 9-11 m velké branky bez brankáře. Střelbu můžeme ztížit tím, že gól platí, pouze když je míč zasažen ve vzduchu: volej nebo hlavička. Velikost branek může být samozřejmě nastavena podle schopností. Neutrální hráč v podobě asistenta, trenéra či pokročilejšího hráče, může být použit pro dostatek kvalitních nahrávek na střelbu.

 

 

Držení míče, postupný útok – čekání na šanci

Postupný útok se liší od rychlého svým záměrem. Zde se snažíme držet míč ve své moci, dostat soupeře do rozestavění, kdy je zranitelný. Je to velmi rozdílný způsob boje od totálního fotbalu nebo hry na protiútoky.

Cíloví hráči

V této 3v3 průpravné hře tým skóruje, pokud dopraví míč od jednoho cílového hráče ke druhému. Když tým získá míč, musí jej nahrát jednomu z cílových hráčů, který míč vrací, a pak se s míčem dostat k druhému cílovému hráči. Po přihrávce druhému cílovému hráči získává tým bod a může pokračovat. Role cílového hráče je vhodná pro asistenta, trenéra apod.

Cílové zóny

To je jakýsi hybrid mezi „cílovými hráči“ a „hrou na čáru“. Gólu je dosaženo tak, že se tým v držení míče musí dostat s míčem z jedné zóny do druhé. Když to zvládnou, mohou pokračovat a skórovat znovu. Bránící tým se snaží získat míč. Když se mu to povede, musí zahájit svůj útok v jedné z cílových zón.

 

 

 

Oddálené branky

Oddálením branek mimo hřiště může být vytvořena neutrální zóna. Ta je pak využita jako bezpečné útočiště pro brankáře nebo slouží při hře „poslední je brankář“ jako brankové území. V našem případě je možno přihrát zpět brankáři, který znovu zakládá postupný útok.
Děti velmi často málo střílí. Oddálené branky bez brankáře jim mohou pomoci pochopit potřebnost střelby z dálky.

Obranná činnost – za chyby se platí

Obecně by měl obránce operovat před skutečnou brankou s brankářem. Nicméně hra bez brankáře vytváří na obránce větší tlak a nutí je být při bránění více agresivní a při držení míče více odpovědní. Dobrou průpravnou hrou pro obranné činnosti může být průpravná hra s velkou a dvěma malými brankami. Hra nezačíná od brankáře a jeho týmu, ale mezi dvěma malými brankami druhým týmem. Tímto způsobem se dostávají obránci pod tlak v reálné části hřiště a mají reálný cíl - přechod do protiútoku. Dostatečný přísun nových míčů nenechá obránce usnout.

Technika – drobné problémy

Předmětem našeho snažení mohou být i drobné technické problémy. V dalších dílech budete mít možnost inspirovat se průpravnými hrami zaměřujícími se na techniku, kdy se míč nachází ve vzduchu, či průpravnými hrami zaměřujícími se na kopací techniku.

Obruče

Staré duše či pláště z kola mohou být použity jako branky. V této 2v2 hře se skóruje tím způsobem, že je míč zašlápnut uvnitř obruče. Zde je větší důraz kladen na krytí míče, obraty, zaseknutí. Hra má tendenci být pomalejší. Směr hry určujeme umístěním obručí – můžeme třeba umístit do každého rohu 1 obruč, což bude připomínat hru se 4 brankami.

Kombinované cíle – setkání rozdílných potřeb

Cíle obou týmů nemusí být stejné.

3v2 s jednou brankou a fotbal na čáru

V této průpravné hře tříčlenný tým hraje na čáru a dvoučlenný tým na branku. Zatímco tříčlenný tým má početní výhodu, musí se potýkat s delším hřištěm ( musí převést míč cílovou čarou ) a jeho chyba může být rychle potrestána ( střelou do branky ).


Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
supik3  - vdaka |01-12-2009 19:58:34
chcem sa podakovať za toto krásne dielo, táto časť je veľmi výnimočná,
a veľa nám ukazuje čo a ako sa má trénovať...veľmi užitočné
informácie

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz