Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Zajímavosti

Dárek od Hiddinka

Platy, odměny a ceny fotbalistů ve špičkovém fotbale jsou vysoké. Ronaldo, Kaka, Villa, …  stojí kluby, které chtějí využít jejich dovedností, milióny. Ne každému se podaří dosáhnout fotbalového Olympu, jako se to podařilo zmíněným borcům, a ne každý má cestu k úspěchu dlážděnou hladkými mramorovými deskami.

 

 

Cesta některých světových hráčů připomíná pohádkový příběh. Již třeba ani sami nevěřili, že by mohli dosáhnout nejvyšších met. Ten kdo jim pomohl překonat těžkosti a najít znovu víru ve své schopnosti byl často jejich trenér.

Ji-Sung Park’s (hráč Manchesteru United) ve své autobiografii vzpomíná jak mu Guus Hiddink pomohl získat zpět víru v sebe sama a zvládnout těžké období, které potkává fotbalisty často – zranění.

“Seděl jsem v prázdné šatně a prohlížel jsem si moji zraněnou nohu. Byl jsem velmi zklíčený, protože zranění přišlo v ten nejnevhodnější okamžik, když jsem dostal šanci a mohl ukázat co ve mě je.  Najednou se objevil Guus Hiddink se svým tlumočníkem a spustil. Překvapeně jsem čekal na tlumočníkův překlad.”

“Guus Hiddink říká, že jsi mentálně velmi silný hráč. S takovou náturou máš velkou šanci se stát skvělým hráčem a ty se jím staneš.”

“Byl jsem ohromen. Než jsem se zmohl na jakoukoliv odpověď, zmizel někde na chodbě. Srdce mi bušilo na poplach. Cítil jsem jak do mě vstupuje nová síla, chuť něco dokázat. Tento trenér mi vždycky připadal velmi rezervovaný a odměřený, ale setkání s ním mě naplnilo nekonečným sebevědomím. Možná nemám nejlepší techniku, ale jednu věc mám určitě: nikdy se nevzdávám.”

“Tento trenér si toho všiml. Svými slovy mě dodal sílu o odvahu a probudil ve mě to, na co bych málem sám zapomněl, moji silnou stránku. Bylo to desetkrát lepší, než kdyby mě chlácholil tím, jaký jsem fotbalový genius.”

“Během minuty změnil trenér Hiddink můj život navždy. Bez něj bych nebyl tam, kde jsem teď. Budu vždy jeho dlužníkem.”

 

 

 

 

Je důležité jako trenér odměňovat a chválit své hráče bez ohledu na jejich plat. Pokud chceš být jako Guus Hiddink, chce to něco víc než jen verbální pochvaly. Zde je pár tipů jak na to:

  • podání, potřesení ruky na uvítání
  • upřímný pohled do očí
  • jít sám za hráčem a nečekat až přijde sám. Může se stát, že nepřijde nikdy.



Podle www.soccer-coach.com připravil Ing. Radek Votípka, www.fotbal-trenink.cz

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz