Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Proč týmy vítězí

2. Proč týmy vítězí: cíl

„Když se sejde skupina lidí a nadchne se společným cílem, mohou se dít neskutečné věci.“ Pokračujeme v díle Dr. Saul L. Millera.

 

 

Zdraví lidé mají přirozenou touhu vyniknout. Chtějí být úspěšní, být součástí něčeho velkého. Vítězné týmy jsou schopné tyto lidem poskytnout možnost tyto touhy naplnit.

Výzkumy potvrzují, že člověk který věří a má cíl, je schopen pracovat tvrději, má větší vytrvalost a chuť. Cíl ho nabíjí energií, jejíž zdroj by se jinak vůbec neobjevil.  

Cíl je základem úspěchu individuálního a týmového. Jeden ze sedmi zvyků úspěšných lidí je „začínat myšlenkami na konec.“ Samozřejmě myšlenkami na úspěšný konec. Pracovat společně na něčem je velmi motivující. Pokud je to něco nedůležitého, bezvýznamného, nedosažitelného, entuziasmus a energie se vytrácí.

Někdy je to velká výzva. Vymyslet, stanovit cíl, který všechny osloví. V tom to právě vězí! Cíl nemůže být vymyšlen vedením a týmu poručen. Tým by měl k němu tak nějak dospět sám, musí ho cítit nebo mu musí být alespoň šikovně podsunut, aby ho vzal za svůj.

Hokejový historik Dieh Irvin zachytil zkušenosti hokejového brankáře Kena Drydena týmu Montreal Canadiens v 70. létech, kdy byl tento tým „nejvítěznějším“ týmem profesionálního sportu té doby. Dryden vzpomínal:“Náš tým nezačínal přemýšlet o vítězství ve Stanley Cupu během sezóny jako ostatní týmy. My jsme se na tento cíl zaměřili již první den tréninkového kempu.“ Glen Sather (legendární trenér Edmonton Oilers) vzal tento přístup za svůj. Vyprávěl jak (když byl nováčkem v šatně Montreal Canadiens) byl ohromen, když trenér a manažer v jedné osobě otevřel první den tréninkového kempu řečí, jejíž hlavním tématem byl zisk Stanley Cupu. To nikde jinde nezažil a vzal si to s sebou, když jako trenér nastartoval spanilou jízdu Edmontonu Oilers a získal s ním 5x Stanley Cup.

Trenér Notre Dame Charlie Weis přemítá:“Každý ze 4 zlatých prstenů Super Bowlu symbolizuje, že jsem byl součástí party nejlepších z nejlepších. Proč bych si měl dávat nižší cíle. Každý rok chci prsten. Je to možné? Pro všechny ostatní ne, pro mě ano.

 

Ke zvážení

Máš jasný cíl či smysl svého snažení ? Můžeš ho definovat ?
Čeho chceš dosáhnout teď, v budoucnu ?
Jaké máš krátkodobé a dlouhodobé cíle ?
Co pro tebe znamená splnění těchto cílů ?
Jaké jsou cíle týmu jehož si členem ?
Napiš si poslání tvého týmu.
Je toto poslání důležité pro tebe ?
Je důležité pro ostatní ?
Jsou cíle jasně definovány ? Jsou věrohodné a realistické ?
Jsou týmové a individuální cíle v souladu či v konfliktu ?
Na stupnici 1-10 ohodnoť jak jsou týmové cíle pro tebe významné ?
Co můžeš udělat pro to, aby se týmové cíle staly pro tebe i ostatní více významné ?

 

Připravil Ing. Radek Votípka, www.fotbal-trenink.cz

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz