Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Proč týmy vítězí

4. Proč týmy vítězí: plán

„Vítězné týmy mají jasný směr.“

 


Tvrdá práce je klíčem k úspěchu. Vítězství je však více než jen tvrdá práce. Je třeba pracovat chytře a tvrdě. Znamená to mít plán. Funkční plán. Plán definuje co má být uděláno, jak, kým a kdy. Tým pak společně pracuje na plnění plánu.

Vince LombardiKdyž se zeptali legendárního fotbalového kouče Vince Lombardiho co dělá vítězný tým, první věc kterou odpověděl byla:“Hráči musí vědět co mají dělat. Pellerund, vítězný trenér World Cupu, odpověděl:“Jasná filozofie – způsob hry. Hned pak jasné individuální úkoly v rámci této filozofie, kterým hráči rozumí, akceptují je a respektují.“

Uvědomme si kam jdeme, co pro to musíme udělat a mějme víru ve schopnosti týmu plán naplnit.

Alan Brahmst, bývalý olympionik, vidí zajímavou paralelu mezi sportem a obchodem. Nyní totiž pracuje jako stratég v telekomunikačním průmyslu a vidí Alan Brahmstpoužitelnost takzvané SWOT analýzy pro sport. S – strenght, síla: naše silné stránky, které budeme podporovat; W – weakness, slabost: naše slabé stránky, které musíme odstranit; O – opportunity, příležitost: využít všechno co můžeme, co je dostupné; T – thread, hrozba: vyhnout se tomu, co nám škodí. SWOT je užitečný model pro vytvoření efektivního týmového výkonu.

Sport je exemplární případ, kdy výkon týmu ovlivňuje spousta faktorů. Je to extrémně soutěživé prostředí, kde je plán alfou a omegou úspěchu. Plán musí být neustále dolaďován, upravován, redefinován tak, jak se objevují další a další okolnosti. V takovém vysokotlakém prostředí profesionálního sportu čekat měsíce či týdny na manažerské rozhodnutí znamená prohrát.

Pod tlakem lídři často vybízejí k tvrdší práci, větší agresivitě, burcují k nasazení a tak podobně. Je však třeba nezapomenou na specifičnost a konkretizaci. Je důležité, aby lidé chápali, co těmito výlevy myslíte. Pokud nechápou, nerozumí, postupně narůstá stress a úzkost.

Abeceda úspěchu

Jedna z cest jak rozvíjet individuální a týmovou výkonnost je definovat a deklarovat jasné individuální výkonnostní „vzorce“. Abeceda úspěchu je míněna jako analýza každé role(pozice) do třech základních úkolů. Tyto úkoly musí být jasné, aby si je každý mohl představit, virtualizovat.

 



Na závěr jedno z nejoblíbenějších rčení autora:“Vize bez akce je fantazií. Akce bez vize je náhoda.“ Poznej svoje úkoly a práci. Mysli pozitivně a „abecedně“. Představuj si sám sebe jak všechny úkoly bravurně zvládáš. Pak to tak uděláš i v reálu.

 

Připravil Ing. Radek Votípka, www.fotbal-trenink.cz

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz