Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Zajímavosti

Využití sport testerů v praxi

V nedávném rozhovoru s „trenérem roku“ jste se na našich stránkách mohli dočíst o tom, že v rámci zimní přestávky musí hráči plnit svůj individuální plán pomocí sporttesteru. Naopak trenér Baníku Ostrava Karol Marko se vyjádřil:„Takové ty řeči o tom, jak venku mívají hráči během pauzy sporttestry, to je mýtus.“(viz.deník Sport 26.11.2010). O tom, který přístup byl vhodnější, si můžeme udělat úsudek po skončení Gambrinus ligy.



Co to vlastně sportester je?
Sporttester (nebo také pulsmetr či měřič tepu) je zařízení, které je schopno sledovat tepovou frekvenci při sportovních aktivitách. Sporttester je nejčastěji ve formě hodinek. Současné sporttestery nabízí kromě měření tepu i řadu dalších funkcí. Nejobyčejnější sporttestery (obvykle i nejlevnější) nabízí většinou kromě měření tepu i výpočet maximální tepové frekvence a počítadlo kalorií. Vybavenější modely pak přidávají další funkce, například virtuální trenér, kdy hodinky vyhodnocují výsledky tréninků a podle nastavených cílů plánují další trénink.

K čemu lze zařízení?
Může jej použít pro zpětnou vazbu jako ukazatel intenzity cvičení a jaké úsilí do cvičení vkládá cvičenec.Dále slouží jako zpětná vazba pro cvičence,zda-li má zvolnit či přidat v intenzitě.V neposlední míře získané údaje poslouží  trenérovi jako informace,zda-li je svěřenec přetrénovaný nebo zda-li je třeba jej dotrénovat

Proč sporttester používat?
Odmyslíme-li si počet opakování cvičení a počet sérií pro trénink dané dovednosti,je dalším  aspektem  intenzita zátěže,tzn. při rozvíjení rychlosti je a musí být  SF na zcela  jiných hodnotách než při tréninku vytrvalosti.Dále je třeba si uvědomit,že každý jedinec je individualita,která je geneticky  buď lépe nebo hůře připravena pro rozvoj nějaké činnosti.To znamená,že to co může být dostatečné pro jednoho svěřence,je zcela nedostačující pro druhého,jakožto reakce na zátěž  může být různá.

Jak  získám vstupní hodnoty pro stanovení potřebné zátěže?

 Pokud  chceme se sportesterem  pracovat základní výchozí hodnotou,ze které pak odvozujeme příslušné SF nutné pro rozvoj dané dovednosti  je max. srdeční frekvence SFmax .
Nejjednodušší je tuto hodnotu spočítat a to:

  • muži: SFmax = 220 – věk
  • ženy: SFmax  = 225 –věk

Pokud  ale chceme sportester využít na 100% doporučuji využít služeb sportovního lékaře,který na základě provedených testů určí mezní hodnoty každému hráči individuálně.Tepové frekvence pro kondiční složky je možné najít např.v učebnicích pro trenéry,na internetu atd.

Od kolika let jej můžeme zařadit do přípravy?
S používáním bych začínal v mladším dorostu a ve starším dorostu už je to opravdu výhodou, pokud je máme.

Můžeme jej využít i jinak?
Jistě,především při rozvoji kondice nespecifickými formami,při specifickém herním tréninku,při individuální přípravě v přechodném období,při návratu hráče po zranění do tréninkového rytmu

Jak si vybrat správný typ?
Sportesterů je na našem trhu spousty značek s různými funkcemi a v různých cenových hladinách,takže záleží pouze na trenérovi co od sporttesteru vlastně očekává a možnostech klubu,ke kterému typu se přikloní.

 

Připravil Evžen Veselý(www.fotbal-trenink.cz), konzultant Mgr.Jiří Žilák(FC Viktoria Plzeň)

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
Scoby  - Využití |17-05-2011 16:38:07
Stavět rozvoj kondice pouze na sportesterech mi přijde nevhodné. Použitím
sporttesterů se snažíme zajistit stejou zátěž pro všechny jednotlivce,
ale sportester nebere v potaz aktuální stav organismu, neboli jeho
momentální adaptační kapacitu. Proto bych bral funkci sportesterů spíše
jako kontrolní.
A při manipulaci se zatížením u herních cvičeních a
průpravných her je vhodné považovat údaje o průměrných hodnotách
srdeční frekvence pouze za orientační.
Existují metody jak zjistit
aktuální stav organismu, ale jsou celkem nákladné a je potřeba se jimi
zabývat delší dobu, viz. Spektrální analýza variability srdeční
frekvence...Přeji hezký den

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz