Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Zajímavosti

„Dá se poznat rozený fotbalový talent?“

Převzato z BBC.

Častokrát jsem v poslední době slyšel, že fotbal už není jen sport, ale je to vlastně velký průmysl sám o sobě. Je to tak, ve fotbale se dnes točí tolik peněz a živí se jím tolik lidí, že si tohle označení určitě zaslouží. Každý průmysl samozřejmě nutně vyžaduje pro svůj rozvoj vědu. I fotbal je hladový po nových postupech, metodách a objevech, které by ho posunuly zase o kousek dále. Tohle nikoho z vás asi moc nepřekvapí. Čím vším se fotbalová věda zabývá a jaké poznatky dokáže objevit, by vás ale překvapit mohlo.

Možná jsi si už někdy kladl otázku: „Dá se poznat rozený fotbalový talent?“. No vida. I na tuto otázku již dnes díky vědě můžeme dát odpověď. Vlastnosti nutné pro dobrého fotbalistu musí být uloženy někde v jeho genech. Vědci objevili spojení mezi těmito vlastnostmi a délkou fotbalistova prsteníčku. Během experimentu měřili rozdíly velikostí mezi délkou prsteníčku a ukazováčku několika špičkových hráčů. U většiny elitních fotbalistů bylo zjištěno, že jejich prsteníček je delší než ukazováček. K těmto hráčům patřili například Bryan Robson, Ossie Ardiles, Glenn Hoddle, Sir Stanley Matthews, Gazza Gascoigne.

Takhle jednoduše to zní trochu jako srandovní náhoda, ale existuje pro to i vědecké zdůvodnění. Během 8. až 12. týdne těhotenství je plod chlapce, hlavně srdce, plíce, mozek ale i prsty, ovlivňován hormonem testosteron. Zdá se tedy, že ačkoli délka prstů nemá pro fotbalistu žádný zvláštní význam, tak nám může dobře ukázat jak moc testosteronu ovlivňovalo vývoj plodu v tomto rozhodujícím období. To mohlo mít značný vliv na jeho sílu a prostorové vnímání.

Ačkoli se jedná o velmi užitečné dovednosti, bez kvalitního tréninku se ani z nejnadanějšího fotbalisty žádná hvězda nestane. Ještě je tady otázka, zda tato teorie platí i pro děvčata. Nevím, nevím. Asi by potřebovala trochu upravit. Pokud s tím máte nějakou zkušenost, napište, rádi tento článek doplníme i o vaše zkušenosti.

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz