Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Proč týmy vítězí

6. Proč týmy vítězí: zpětná vazba

„Vítězné týmy znají svoje výsledky.“

 



Efektivní zpětná vazba je klíčem k úspěchu. Tu tvoří základní dva elementy:

  • měření
  • uznání, ocenění

 

Měření

„Jsme velký tým!“ „Jsme vítězové!“ „Hrajeme dobře!“ Pokud však nejsou výsledky přeloženy do výmluvné řeči čísel, mohou být takové myšlenky deziluzí. V podnikové sféře se při nastavování osobních cílů často operuje se zkratkou SMART. S – specifické(specific), M – měřitelné(measurable), A – dosažitelné(achievable), R – reálné(realistic), T – termínovaný(timed).

Osobní odpovědnost

Když mluvím s lidmi o vítězství, často začínám vysvětlením fungování lidské mysli. Vysvětluji, že každý z nás je odpovědný za svou mysl, tedy naladění vítězných pocitů a myšlenek, které generují úspěch. První krokem, jak se stát úspěšným v kterémkoliv lidském konání, je pochopit a přijmout svou osobní odpovědnost za své myšlení, cítění a chování. Vítězové pak myšlenky(sny) přetvářejí ve skutečnost. Sami sebe vidí odpovědné za svůj úspěch a NE jako oběti situace a okolí.

Když se daří, není problém se ztotožnit s „MY“. Když přijdou horší časy, „MY“ se často přemění v „JÁ“:“Já jsem svou práci udělal.“ „Udělal jsem co jsem měl, co jsem mohl.“ „O co jsem byl požádán, to jsem zvládl.“ Sdílet vítězství je ochotný každý. Podobné je to s rolemi v týmu. Každý tým má své hvězdy, na které se ostatní „dřou“. Střelci jsou většinou hvězdami týmu. Vévodí tabulkám produktivity i novinovým článkům. Pro harmonicky fungující vítězný tým je důležité, aby i příspěvek „nosičů vody“ byl změřen a náležitě ohodnocen. Není to vždy samozřejmé. Dave „Tiger“ Williams byl léta spolehlivé bránící levé křídlo a také nejtrestanější hráč v historii NHL. Říká:“Je mentálně mnohem těžší být dobrým obráncem než střelcem. Je to nevděčná role. Snažíš se zabránit střelcům skórovat, ale když přijde vyjednávání o další smlouvě a výše platu, všichni se ptají kdo dal kolik gólů a na zásluhy obránců se často zapomene.“

Vítězné týmy potřebují objektivní měření výkonu. Jasná zpětná vazba a nepřetržité dolaďování a reagování, to je cesta k úspěchu.

 

Uznání

Je to jiná forma zpětné vazby, která je velmi mocná. Podporuje tým na cestě vedoucí k dosažení kýžených výsledků. Vítězný tým skrze tuto formu komunikuje na pozitivní vlně.

 

Pozitivní zpětná vazba

Ken Blauchard ve své knize The One Minute Manager definoval 3 klíčové přístupy vítězného manažera:

  • jednotné cíle
  • najdi něco k pochvale, na co být hrdý
  • kritizuje chování, ne osoby


Pozitivní přístup je motorem rozvoje. Všechno má dvě strany mince. Pokud hledáš něco k pochválení, najdeš to, většinou. Pokud chceš kritizovat, najdeš si důvod. Když chceš z lidí dostat jejich potenciál, „chyť je“ když něco dělají dobře. Mnoho trenérů a lídrů si s tím dává jen málo práce. Cliff, sedmdesátiletý veterán profesionálního sportu mi jednou řekl:“Udělám šest věcí dobře a jednu špatně, reakce? Kritika za tu jednu chybu. To je demotivující.“

Lidé potřebují a chtějí být oceněni. Většina slyší na povzbudivou, pozitivní zpětnou vazbu. Když je zpětná vazba často negativní, výkon může trpět. Naopak, pokud je výkon zřejmě pod možnostmi, může být efektivní zaburácet:“To je neakceptovatelné, to nejsme my!“, a dál se zaměřit na konstruktivní a pozitivní věci. Nicméně autorovi zkušenosti se s tímto přístupem setkávají zřídka. Lídři mají tendenci si libovat v kritice a negativní zpětné vazbě.

Není tím vším míněno, že bychom měli ignorovat slabý výkon. Vůbec ne!!! Vítězné týmy mají jakýsi standard výkonnosti. Je to součást jeho identity. Výkon pod tímto standardem je neakceptovatelný. Zpětná vazba musí být jasná:“To nebylo dobré. To nejsme my.“ Pak opět následuje přechod na pozitivní vlnu a vysvětlení toho, kdo jsem my. Občasný emocionální výbuch trenéra může vzbudit pozornost a probudit z letargie. Nicméně opakované negativní výlevy jsou neúčelné a podkopávají sebevědomí.

V poněkud bizardním pokusu Cleve Baskster demonstroval, že i květiny příznivě reagují na chválu. Před dvaceti lety zjistil, že rostliny, které byly pravidelně chváleny rostly výrazněji rychleji a dosáhly větší výšky než rostliny, kterým bylo vyhrožováno a nadáváno.

Většina expertů navrhuje, aby byl poměr pozitivní a negativní zpětné vazby 3-4:1.

 

Volný výtah z originálu Why teams wins(Dr. Saul L. Miller) připravuje ing. Radek Votípka, www.fotbal-trenink.cz

 

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz