Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Proč týmy vítězí

8. Proč týmy vítězí: chemie

„Nebudujeme tým, ale vítězný tým!“

 

 



Tým tvoří mix různých osobností a talentů. Dobrá chemie zajistí svou pozitivní energií vztahovou vyrovnanost mezi členy. Vzniká chemie ruku v ruce s úspěchem nebo úspěch spoluvytváří? Obojí je pravda.

Tři věci přispívají k dobré chemii: respekt, nesobecké jednání, důvěra.

Scott MellanbyScott Mellanby, 20 let hrál NHL, sumarizuje důležitost vzájemného respektu v budování vítězného týmu:“Respekt je zásadní. Vyzkoušel jsem si roli hvězdy týmu, hrál jsem i ve 4.pětce. Vím, co to znamená, když hvězdy z 1.pětky projeví respekt hráčům ve 4.pětce a ukáží jim, že jsou neoddělitelnou, nenahraditelnou a nepostradatelnou součástí týmu. Jestliže věří těmto hráčům hvězdy týmu, věří si i oni. A jsou to hráči 3. a 4. pětky, kteří mohou rozhodovat play-off.“

Jsou hvězdy, které při tréninku dají jasně najevo, že někdo není hoden s ním trénovat. To má jedině negativní dopad na tým.
Dave Jonson
Dave Jonson, převelice úspěšný manažer v baseballu, míní:“V týmu máš 25 kluků. Nevyhraješ s 10,14 nebo 17, vyhraješ jedině se všemi 25. Každý z nich musí přispět svým dílem. Každý musí cítit důležitost své role, mít svůj úkol, na který se připravuje. Když se každý cítí platným členem týmu, nemusíte ho přesvědčovat, aby se na svůj úkol pečlivě připravil. Když toto nastane, tým nemá žádnou skutečnou slabinu – vyhraješ.“

Vítězný tým, je jako bušící srdce, které nepřestává vypuzovat životadárné dávky krve do těla za žádné situace. Když se dostaneš do takového týmu, okamžitě to pocítíš a tvoje srdce začne bušit v rytmu týmu. Můžeme uvést uchopitelnější příklady, kdy se lidé vzájemně fyziologicky i psychologicky velmi ovlivňují. Takovým příkladem je menstruační cyklus žen, které žijí a pracují spolu, jenž má tendenci se synchronizovat.

Chemie nemusí znamenat vždy jen harmonii. Jako trochu koření může z obyčejného pokrmu udělat gurmánský zážitek, konfrontace může týmu též prospět. Ano, pokud je zachováno dostatečná míra respektu.

Žijeme ve společnosti, která většinou glorifikuje individuality. Fotbal, stejně jako ostatní týmové sporty, nás učí něčemu jinému. Zahleděnost do sebe, sobecký individualismus ničí šanci na úspěch týmu. Tato věta se stává v současné době „JÁ především“ stále aktuálnější.

 

Volný překlad díla Dr. Saul L. Millera připravil Ing. Radek Votípka, www.fotbal-trenink.cz

 

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz