Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Zajímavosti

Proč a jak analyzovat fotbalové zápasy?

O tom, jak velký význam má ve fotbale analýza sportovního výkonu, už nikdo v 21. století nepochybuje. Dnešní otázka nezní zda máme analyzovat. Jde o to, jak to udělat?



Trenéři-analytici mají nyní k dispozici nástroje, díky nimž je jejich práce přesnější a efektivnější. Samozřejmě, je stále možné se opírat o svůj poznámkový blok, ale proč  nevyskoušet video materiál. Progresivní metody založené na využítí výpočetní techniky se prosazují i do fotbalu. Čas potřebný pro vypracování analýzy zápasu nemůže být příliš dlouhý. Z toho důvodu (aby bylo možné maximálně využít čas a zajistit co nejvyšší přesnost) byly vyvinuty počítačové analytické programy, které mají usnadnit práci fotbalových specialistů.

Mezi takové programy patří software od společnosti:

  • Prozone Sports Ltd,
  • Amisco,
  • Opta
  • Dartfish
  • a jiné

Je důležité podotknout jedno. Většina takových programů se stává dobrým pomocníkem až v rukou odborníka, který program dobře ovládá a je schopen z něj „vycucat“ potřebné informace.  Tímto způsobem dělají analýzu živě nebo rychle po zakončení utkání. Častá ale mylná je představa, že všechno dělá počítač. Existuje několik vysoce sofistikovaných systemů vybavených speciálními čidly, které mají možnost omezit práci lidí. Analýza je pak ale přece jen zjednodušená.


 
Tento názorný graf naznačuje, jak by měla vypadat práce s počítačovou analýzou. (cit: „Handbook for Soccer Match Analysis“, Chris Carling, A. Mark Williams, Thomas Reilly).

Typická počítačová analýza je tvořena na základě video materiálu. Je možné použít jednu až osm kamer podle toho, jak podrobná má analýza být a jaký program používáme. Výstupy analýzy je pak třeba správně interpretovat a umět promítnout do tréninkového procesu. Zde už role počítače končí.

Především věda!


Je běžnou chybou klást nereálné požadavky na počítačové analýzy. Často se lidé, kteří v klubech rozhodují o koupi systému, ptají jak a kdy toto rozhodnutí přispěje k úspěchu týmu. Tak to nelze brát. Neplatí pravidlo – zaplatím a uspěji. Podobně jako když koupíme vůz nejlepší značky a modelu s nejmodernějším řídícím systémem, který stojí nemálo peněz – neznamená to, že si tím zajistíme nesmrtelnost a můžeme se prohánět po dálnicích bez dodržování pravidel, aniž bychom sundali nohu z plynu. Analogicky je to se systémem ESP(stabilizační protismykový systém), který nepomůže, pokud řidič neví, jak jej využít. Stejně tak počítačové analýzy budou na nic, pokud před obrazovkou počítače sedí neznalý uživatel. Takový program se stává mocným nástrojem fotbalového klubu až když jej používá důkladně vyškolený uživatel-analytik. Stále platí, že tím řekneme teprve „a“. Pak musí následovat „b“: vyvození závěrů a aplikace v tréninkovém procesu.
 

Analýza MATCHVIEWER v Polsku


 

Všechny zápasy Ekstraklasy v sezoně 2010/11 byly analyzovány pomocí systému MATCHVIEWER od společnosti Prozone Sports. Je to počítačová analýza, jež využívá jen materiál z jedné kamery (na rozdíl od systému Prozone 3, který potřebuje instalaci osmi digitálních kamer nebo přenosný systém čtyř kamer pro ukázání plné animace 3D a kompletních fyzických údajů).

Obecně se bere, že potřebný čas pro poskytnutí výstupních informací nemůže být delší než 24 hodiny. Většinou byl materiál pro polské kluby k dispozici dřívě.

Občas se setkáváme s otázkami, proč sahat po takových sofistikovaných nástrojích, když si trenér může prostě sednout s papírem a perem před video materiál a za kratší nebo delší dobu sestavit více či méně důkladnou analýzu. Jasně, že je to možné, ale ve větších fotbalových klubech, odkud koncepce počítačové analýzy vyšla, vědí, že pokud zaměstnavají velmi kvalitnícho trenéra, je třeba využít jeho čas co nejefektivněji. Stejně jako velmi drahý fotbalista by měl hrát a ne vysedávat na lavičce náhradníků.

Jak vypadá analýza MATCHVIEWER? Umožňuje připravit plnou technickou a taktickou analýzu, což znamená katalogizovat a měřit čas hráčů strávený danou činností, vykreslit pohyb po hřišti (2500 až 3000 událostí z jediného zápasu). Událostí je každý dotek s míčem, každý faul atd. Tyto události jsou analýzovány a uchovávány, takže můhou být porovnávány s údaji celého týmu, druhého fotbalisty, nebo soupeře. Údaje lze exportovat do běžných formátů i vytisknout. Níže uvádíme vybrané statistické údaje, týkající se Ekstraklasy.

 

průměrné výsledky pro mistra - Wisla Krakow
za zápas
průměrné výsledky pro   Ekstraklasu
 5,4 Rohy 5,2
 16,83 Fauly 14,94
 1,9
 Ofsajdy 2,16
 54,7% Držení míče 50 %
 45,7% Přihrávky do předu 48,9%

 



Jakub Myszkorowski – pracuje pro Prozone Sports v Centralní Evropě, trenér UEFA-B, absolvent LMA School of Football Management, bývalý analytik KSP Polonia Varšava a spolupracovník špičkových polských trenérů.

 

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
jose pete  - dotaz |12-11-2012 12:47:02
Kde lze získat tenot nebo podbný program a v jaké cenové relaci, děkuji

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz