Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Inspirace, motivace

S páskou na očích

Co je vítězství ? Kde jsou hranice našich možností ? Proč dělám fotbal ? Sugestivní ukázky z filmu Facing the Giant(Vzepřít se obrům) vám pomohou odpovědět si na tyto a podobné otázky. Hledat další rozvoj svých svěřenců i sebe sama jinde než v počtu naběhaných kilometrů, nacvičených signálů, zvládnutých kliček . . . 

 


 

Naše videoukázky jsou vytrženy z kontextu. Většinou taková vytržení nejsou ku prospěchu věci. To není tento případ. Nebudeme vás zasvěcovat do děje filmu, vysvětlovat jeho záměr, hodnotit jeho kvalitu, posuzovat úroveň scénáře či hereckých výkonů. Nechte se unést jen uvedenými třemi ukázkami z filmu.

 

1. ukázka – V paměti zůstávají jen vítězové ?

Často slýcháváme: „vítěz je jenom jeden“, „vítěz bere všechno“, „lidé si pamatují jen vítěze“, „věčně druhý“, „jsou jen vítěz a ostatní“. Opravdu je to tak? Pamatujete si kdo vyhrál naši ligu třeba v roce 2001 ? Kdo se stal mistrem světa v roce 1998 ? Kdo vyhrál ligu mistrů v roce 2006 ? Kdo z vás znal správnou odpověď na všechny tři otázky !? 

Zde najdete Flash Player, ktery je treba nainstalovat, aby jste meli moznost sledovat video.
  

 

Položme si tedy otázku. Chci být fotbalistou nebo hrát fotbal ? Cítíte ten rozdíl ? Chci být fotbalistou: hrát jakousi roli jako ve filmu, pyšnit se tím, že nosím dres nějakého věhlasného klubu. Nebo chci hrát fotbal: miluji tu hru a je mi ve své podstatě jedno za koho hraju a kde hraju. Na mechovém trávníku největšího fotbalového stadionu nebo někde na plácku. Miluji ten pocit, když je míč mým sluhou a poslouchá mě na slovo, když si jej vyměním se spoluhráčem a nezadržitelně rozvlním síť, když čistým skluzem odeberu soupeři míč a založím rychlý protiútok, když nechtěně fauluji a podám si ruku se soupeřem, když cítím souznění jedenácti borců . . . . . když fotbal vyplní celou mou duši a já se stávám součástí této nádherné hry a jen tak mimochodem se stanu mistrem světa.

2. ukázka – Je to v hlavě !

Zde najdete Flash Player, ktery je treba nainstalovat, aby jste meli moznost sledovat video.


Jde tedy o postoj k fotbalu, k tréninku, k životu . . .

3. ukázka – Když nemůžeš, můžeš ještě sedmkrát !

Sami si určujeme hranice svých možností, lépe řečeno, neměli bychom si žádné hranice dávat a snažit se být celý život lepší a lepší a mít se lépe a lépe. Dřímou v nás netušené síly a energie a celý život je třeba se snažit je objevovat a rozvíjet. Tím jsme odpovědní jen a jen sami sobě.

Zde najdete Flash Player, ktery je treba nainstalovat, aby jste meli moznost sledovat video.

 

 

Připravil Radek Votípka, www.fotbal-trenink.cz

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz