Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Inspirace, motivace

21 krát zabitá motivace

Dostat od života to, co chceme. Udělat co je potřeba, když je to potřeba. Problém spousty z nás spočívá v tom, že postupně ztrácíme motivaci dotáhnout věci do konce.

 

 


Setkáváme se s množstvím způsobů účinné motivace. Podívejme se na problematiku z druhé strany a zkusme identifikovat momenty, které naši motivaci destabilizují, podrážejí a zabíjí. Takovým pojetím můžeme odhalit příčiny poklesu našeho nasazení a chuti dosáhnout našich snů a cílů. Jakmile jsou příčiny odhaleny, můžeme podniknout kroky, které nás ochrání před ztrátou motivace.


Jestliže je podstatou úspěchu lidské konání a aktivita, pak nalezení důvodu našeho nic nedělání může být klíčem k nastartování obrody našeho aktivního způsobu života. Uvádíme 21 momentů, které mohou škodit naší motivaci. 

 

1. Neexistující cíl

Jestliže nemáš žádný cíl, lehce se dostaneš do nálady „nic nedělání“. Bez jasného směru se může stát život nudným. Věnuj pár minut zamyšlení se nad tím, co od života chceš. Co chceš prožít? Co chceš ovlivnit? Jaký chceš být? Jak chceš, aby na tebe lidé vzpomínali?


„Co bys dělal, kdybys věděl, že nemůžeš neuspět?”  Robert H. Schuller

 

 

 

 

2. Slabá touha

Vědět „proč“ je životně důležité pro dostatečnou motivaci. Můžeš mít cíl. Pokud je tvoje touha dosáhnout jej slabá, je tvoje motivace zranitelná nespočtem věcí. Je-li tomu tak, najdi silnější důvody pro naplnění tvého cíle nebo změň cíl na něco, co tě skutečně dostane do „varu“.

 

3. Absence okamžitých výsledků

To je jeden z nejčastějších důvodů proč tolik lidí po 2 měsících končí dietní program. Výsledky chceme příliš rychle a příliš výrazné. Každý cíl je dosažitelný, pokud máš dostatek času a děláš ty správné věci. Dej svému cíli dostatečný časový prostor.

 

4. Nedostatek podpory

Když cítíš, že ti nikdo nevěří, nikdo ti nefandí, nikdo se nezajímá, zda zvládáš naplňovat tvoje cíle, je těžké udržet svoji motivaci na dostatečné úrovni. Hledej lidi, kteří tě mohou být oporou a umí povzbudit. Rovněž ty podporuj snahu ostatních plnit si sny. Taková podpora může mít velký pozitivní dopad. 

 

5. Nedostatek sebevědomí

Můžeš mít dostatek motivace pro to, aby ses do toho pustil. Jestliže nemáš dostatek sebevědomí a víry v to, že to dokážeš, nakonec s tím praštíš se slovy: “Nemám na to, stejně to nezvládnu.“ Když necháš negativní myšlenky ovládnout svoji mysl, začneš o sobě pochybovat a tvoje motivace trpí. Zabývej se pozitivními věcmi, přečti si takovou literaturu a zahrň svoji mysl pozitivismem. Když je to možné, najdi si kouče či někoho, kdo tě může pomoci dosáhnout cíle.


“Když si myslíš, že to zvládneš nebo naopak, že na to nemáš, máš v obou případech pravdu.”  Henry Ford

 

 

 

6. Nedostatek energie

Je fuk jaké úrovně motivace dosahuje tvoje mysl, pokud tvoje tělo není v kondici. Starej se o své tělo. Vyvážená strava a pohyb. Uděláš mnohem víc, pokud máš dost energie, abys  ráno vyskočil z postele a pustil se do práce, než když musíš hledat všechny zbytky sil, aby ses vůbec zvednul z pelechu.

 

7. Rozptylování

Zdroje rozptýlení jsou všude kolem nás. Pokud se jimi necháme svést, naše soustředěnost na cíl polevuje. Jestliže tento stav trvá delší dobu, motivace chátrá. Jeden způsob jak se s tím vypořádat je, neustále se ptát sám sebe, zda mě to co dělám, přibližuje k cíli či naopak.

 

8. Nuda

Celkový obraz se skládá z detailů, kterých si hned nevšimneme. Abychom se posouvali dál, je třeba pracovat s detaily. Jestliže je tvým cílem zhubnout a běhání je pro tebe nudné, najdi si jiný způsob spalování kalorií. Pokud chod tvojí firmy vyžaduje spoustu nudných činností, někoho si na tyto věci najmi. 

 

9. Negativisté kolem

Negativisté vysají motivaci jako tasemnice. Jejich negativní přístup a zrazující poznámky berou spousta motivační energie. Vyhýbej se takovým lidem, jak je jen možné.


“Straň se lidí, kteří brzdí tvoje ambice. Malí lidé to dělají vždycky, ale skutečně velcí lidé tě dokáží přesvědčit, že i ty může být velkým.”  Mark Twain

 

 

10. Negativní zprávy

Zvláště sledováním medií můžeme nabýt pocit, že život je nekonečný řetězec politováníhodných událostí. Rozebírání těchto zpráv má negativní vliv na naši motivaci a účinek je docela rychlý. Média se soustředí hlavně na prodejnost, ty se zaměř i na dobré věci kolem nás a vybalancuj vliv médií. 


“Kvalita tvého života závisí na kvalitě tvých myšlenek.” Marcus Aurelius

 

 

 

 

11. Odkládání začátku

Mnoho lidí si nastaví cíl, vytvoří plán a pak čeká na vhodný okamžik spuštění „projektu“. Takovým okamžikem bývá nový rok, první den v měsíci, až skončí léto, … . Nejlepší čas kdy začít, je hned po té, co si nastavíš cíl. Využiješ hybnosti momentu nadšení a podpoříš svoji motivaci. S odkládáním nadšení i motivace klesá.

 

12. Absence plánu

Bez jasného plánu vyplýtváš spousty energie a času. Zkoušet se dostat z bodu A do bodu B bez mapy může být velmi frustrující a demotivující. Uvědomuješ si kolik energie a času si spotřeboval, aniž by ses přiblížil k cíli. Zjisti, co potřebuješ a sestav plán tvých aktivit.


“Ten kdo neplánuje, plánuje pád.”  Winston Churchill

 

 

 

13. Přespříliš cílů

Zvládnutí hlavního cíle je dostatečně těžký úkol sám o sobě a není třeba tříštit síly dalšími úkoly. Většinou pak nedosáhneme cílové pásky ani jednoho z cílů. Naše motivace dále uhasíná. Je lepší soustředit se plně na jeden cíl a dosáhnout jej.

 

14. Strach z neúspěchu

Jeden z úhlavních nepřátel motivace. Pro mnoho z nás platí, že pouhá myšlenka na neúspěch zničí veškeré zárodky motivace. Je nesnadné překonat tuto překážku. Věř a měj neustále na mysli, že většině největších úspěchů a událostí předcházela nekonečná řada chyb.


“Chyboval jsem a chyboval celý můj život. To je důvod proč jsem úspěšný.”  Michael Jordan

 

 

 

15. Pocit, že je toho moc

Zavzpomínej, když jsi dostal ve škole za úkol zpracovat nějaký projekt nebo napsat 10 stránkovou slohovou práci. Představa kolik práce a času to bude vyžadovat v tobě vyvolala silný odpor. Zcela demotivující odpor. Pohlížet na náš cíl jako na hromadu všech možných úkolů může skutečně tak působit. Klíčem je rozdělit si všechno na dílčí snadno zvládnutelné kroky.

 

16. Dělat něco, co nenávidím

Jestliže nenávidíš to, co děláš, je téměř nemožné najít dostatek motivace pro takovou činnost. Když těžko hledáš motivaci vůbec ráno vstát a dokopat se do práce, je dobrý nápad připravit si plán, jak si najít místo, kde budu dělat něco, co mě více baví.

 

17. Srovnávání s ostatními

Jsou lidé, kterým srovnávání s ostatními pomáhá navršovat motivační zásoby. Je mnoho těch, u kterých to funguje právě naopak.  Každý jsme jiný a srovnávání s ostatními nás může brzdit a odvádět od našich cílů. Srovnávej sám sebe před 5 lety a nyní. Nenech se úspěchem ostatních vyvést ze svojí cesty.

 

18. Moc času

Když máme na něco dostatek času, někteří z nás mají tendenci to odkládat. Jakmile se blíží termín, motivace stoupá strmě nahoru. Jak se říká: “Pokud chceš mít něco rychle, dej to udělat někomu, kdo je už tak dost zaměstnaný.“

 

19. Nedostatek informací

Mnoho z nás při nedostatku informací souvisejících s naším konáním ztrácí motivaci ve věci něco podniknout. I když si zjistí co a jak, cítí se při neustálém dohledávání detailů, jako když uvízli v bažině, která je pohlcuje a neodvratitelně stahuje ke dnu. Ačkoliv být připraven je jistě na místě, je někdy schůdnější nejdříve vystřelit a až po té mířit.

 

20. Porážky

Porážka může mít devastující dopad na naši motivaci. Život je někdy pěkně nefér. Uvědom si, že porážky jsou součástí života. Všichni je zažíváme. Dávají životu šťávu. Naše největší úspěchy jsou často vykoupeny odrazy ode dna.


“Životní výzvy nejsou určené k tomu, aby nás paralyzovaly, ale aby nám pomohly objevit, kdo jsme.” Bernice Johnson Reagon

 

 

 

21. Strach z kritiky

Většina z nás zvažuje „co tomu řeknou ostatní“. Takové obavy drtí naši motivaci na prach. Měj na paměti, že na celé planetě není nikdo, kdo by dosáhl svého cíle bez kritiky a nenávisti.  Na cestě k cíli i po jeho naplnění.


“Jak se vyhnout kritice? Neříkej nic, nedělej nic, buď nikým.”  Elbert Hubbard

 

 

 

Závěr

Výčtem toho, co zabíjí naši motivaci, jsme si umožnili uvědomit si takové situace, připravit se na ně a zvládnout je. Zvýšíme tak naše šance dosáhnout cíle a užít si úspěchu.


Našli jste se v některých z 21 uvedených bodů? Cool

 

 

 

Podle http://www.motivationalwellbeing.com/21-things-that-kill-motivation.html připravil Ing. Radek Votípka, www.fotbal-trenink.cz

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz