Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Trénujeme s Coerverem®

Coerver® Coaching - 6 kroků k úspěchu ve fotbale: 5

Skórovat skórovat skórovat!
 

 

Cvičení můžete dělat rychleji! Jednou z největších chyb, které my trenéři často děláme je, že nevěnujeme dostatek času na rozvoj rychlosti. Možná, že když si uvědomíme, že ne každý je obdařen rychlostí jakou má Thierry Henry nebo Landon Donovan, cítíme, že je lepší náš čas využít na rozvoj dovedností.

 

1) nejprve dokonalá technika a ovládnutí míče
2) důraz na první dotyk s míčem a přesnou přihrávku
3) schopnost poradit si v situaci jeden na jednoho(dva na dva , tři na tři atd...)
4) rychlost na hřišti s míčem a bez něj
5) zakončení a střelba
6) týmová hra
 




S věkem někdy přichází moudrost. Když jsem hrál profesionálně, nikdy jsem se nezaměřil na skórování. Místo toho jsem se zaměřil na servírování míče ostatním a i když jsem v tom byl docela dobrý, byla to největší chyba mé kariéry. Nyní jako trenér jsem si uvědomil, jak důležité je rozvíjet dobré zakončení. Nejen pro útočníky, ale pro záložníky i obránce. Pokud neskórujete, nevyhrajete a naučit se, jak pro sebe využít gólové šance, je nejdůležitější fotbalová dovednost. 

Jo! Je to taky zábava!

Někteří hráči, zdá se, mají přirozený instinkt na dění kolem branky. Všechny vlastnosti smrtícího střelce, vždy na správném místě ve správný čas, soustředěný, jisté nohy, žádné chyby. U těchto hráčů to vypadá všechno tak jednoduše. To je jejich genialita. Ale tyto schopnosti nepocházejí z plechovky špenátu. Místo toho si můžeme být jisti, že hráči jako Messi, Ronaldo a Suarez strávili hodiny pilováním svého řemesla.

V Coerver programu se snažíme začlenit zakončení v mnoha našich cvičeních. Chceme co nejvíce podpořit naše hráče, aby si zvykli na skórování, přihrávání pod tlakem, dělat pohyby k uvolnění se ke střele a být vytrvalý ve snaze o dosažení svého cíle.

V 5. lekci našeho programu Šest kroků k úspěchu se zaměřujeme na nejdůležitější věc, kterou můžete udělat na fotbalovém hřišti, vstřelit branku. Ano, někdo musí hrát obranu, posunout míč dopředu, přihrát, ale bez někoho, kdo zakončí, by vše bylo k ničemu.

Každý by si měl věřit, že dokáže skórovat! Čím dříve se nám trenérům podaří do hlav dostat to, že to jsou hráči na hřišti, kteří budou muset posoudit své možnosti a rozhodnout se v desetinách sekundy, což nakonec rozhoduje zápasy a skóre, tím lepší to bude pro každého.

Příliš brzy a často více či méně nařizujeme hráčům jejich práci. Udělej toto. Udělej tamto. Roztáhni hru. Drž se zpátky. A další dva pokyny, které jsem musel slyšel tisíckrát v mládežnických zápasech. "Vrať se!" a "odkopni to!"

Zakončování je stejně umění a instinkt, jako technika. Je to něco, co je třeba pěstovat, ne objednávat a pokud se to týká útočníků, o kolik víc by se to mělo vztahovat na záložníky a obránce, kteří jen zřídka nemůžou skórovat. Myslím, že je to chyba. Toto trochu zhoršuje kvalitu hráčů. Trocha kvality, která je nutná k dobré obraně, k dobrým náběhům středových hráčů, využít centru ke vstřelení gólu nebo střelby z hranice pokutového území. Pokud nebudeme učit naše hráče přemýšlet útočně, myslet na to, že dostaneme gól, pak riskujeme, že budou čekat na hru, aby ona přišla za nimi.

Osobně si myslím, jedním z důvodů, proč máme tak velký úpadek účasti ve fotbale, je právě z tohoto důvodu. Hráči se cítí být pod kontrolou a tlakem, už nejsou schopni být svobodní, být kreativní, cítit se jako součást většího celku, přestanou se bavit a odejdou. Je správné, že se takto cítí? Obrana se samozřejmě musí také hrát, ne každý může útočit po celou dobu.

Pravdou je, že jsem přesvědčen, že není možné diktovat pocity hráčům nebo komukoliv jinému. Co můžete udělat, je pokusit se povzbudit hráče, aby se cítili jako součást útočné mašiny a občas nastavit okolnosti pro obránce tak, aby udělal delší běh s míčem a v kritický okamžik vystřelil a skóroval, není to často, ale stává se to.

V dnešním opakování pro Vás máme cvičení na zakončení, ve kterém se mohou zapojit všichni hráč, nejen útočníci a záložníci. Je to zábavné a velmi energické. Myslím, že se Vám to bude velmi líbit. Pečlivě sledujte video, abyste viděli správnou formu. 
 
Níže uvedený text by Vám měl pomoci s organizací cvičení uvedené na videu. Několikrát se na to podívejte, ujistěte se, že to chápete.


Cvičení 11

Organizace
  • Hřiště 25 x 35m.
  • Na každém konci jedna branka a brankář.
  • 4 týmy po 2 v různých rozlišovacích trikách.
  • Uprostřed hřiště trenér s míči.

Provedení
Trenér vhazuje míč do hry na začátku a poté, co je vstřelen gól nebo pokud míč skončí mimo hru. Týmy se snaží zakončovat do obou branek. Hráči mohou skórovat odkudkoliv na hřišti. Když tým vstřelí určený počet branek, odpočívá. Zbylé týmy pokračují, než se určí další dva vítězové. Poslední tým je vyřazen, 3 vítězné týmy začínají novou hru opět od nuly. Hra pokračuje až do vyřazení druhého týmu. Poslední 2 týmy hrají finále a první tým, který vstřelí stanovený počet gólů, vyhrává.

Tipy
Poraďte hráčům, aby dobíhali všechny střely, protože spousta gólů padá po doražení. Zakončovat správně… je to těžší i lehčí než to vypadá! Abyste byly dobrým střelcem, potřebujete také dobrý první dotek, změnu směru, zastavení a vyražení nebo klamavé pohyby k vytvoření času a prostoru ke střelbě. Musíte myslet, jednat a pohybovat se rychle a vše provádět ve správný čas…je to těžké… ale dá se to zvládnout…a cvičením se mohou také obránci i záložníci stát úspěšnými střelci.

V naší další lekci se posuneme k akcím her malých forem, které jsme ukazovali a zlepšovali jsme naše dovednosti zakončovat. Fotbal je často plný situačních her v rámci her 2 na 2, 3 na 3, 4 na 4. Hráči se musí naučit číst hru a reagovat instinktivně v těchto situacích. Hra malých forem je skvělá forma, jak učit hráče poznat kdy a jak podpořit jeden druhého a kdy jít sám. Zahrnují všechny základní dovednosti, které jsme Vás naučili v rámci naší pyramidy. Zbývá ještě jeden důležitý krok. 
 
Skupinové hry…zde používáme vše, co jsme se naučili v situacích simulovaných her. Hry malých forem jsou nejrychlejším způsobem, jak dostat dovednosti do hráčů ve hře. Sledujte to!

Alf Galustian a Charlie Cook 

                           Pro www.fotbal-trenink.cz www.coerver.cz 

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz