Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Fotbalový olymp

Bayern Mnichov a jeho presink

 Viktoria Plzeň brzy zavítá v rámci Ligy mistrů na Bayern Mnichov. V minulém kole se Bayern Mnichov utkal s Manchester City. Bude mít Viktorka šanci na úspěch ? Otevíráme novou rubriku Fotbalový olymp, kde se budeme snažit poučit od těch nejlepších týmů a hráčů současnosti. 

 

 

 

 

 

Manchester City neměl pražádnou šanci a ani na domácí půdě na Bayern Mnichov nestačil. V naší analýze tohoto zápasu se zaměříme na to, jak Bayern Mnichov získává míč. To byla činnost, ve které byl asi nejmarkantnější rozdíl. 

 

Právě jsme ztratili míč

Každý trenér má představu jak má jeho tým útočit(máme míč) a jak bránit(nemáme míč). Pokud ale nemá zpracovaný i ten velmi krátký moment, kdy dochází ke změně v držení míče, není jeho taktický plán úplný a tedy ani funkční. Podle chování týmů během tohoto prchavého okamžiku můžeme rozšifrovat jejich taktiku, náturu, postoj, náladu, sehranost.

Zde jsou typické scénáře, které jsou aplikovatelné na všechny situace, které na hřišti nastávají.

Zabránit protiútoku

První a nejběžnější strategií je snaha zabránit rychlému protiútoku soupeře, který může po ztrátě míče následovat. Hráč, který ztratil míč, nebo nejbližší hráč se snaží zamezit soupeři, který právě získal míč v založení rychlého protiútoku. 

Primárním cílem není znovuzískání míče, ale získání potřebného času pro spoluhráče, aby se stihli dostat do svých obranných pozic a zorganizovali obrannou činnost. Případné získání míče je jen vedlejší produkt, bonus. 

Tato strategie je používána velmi často asi také pro to, že je méně riskantní. Napadání se zúčastňuje minimu hráčů a ostatní se soustředí na vykrývání nebezpečných prostor a nabíhajících hráčů. Tým se soustředí na zpomalování protiútoku, získání míče je druhořadé. 

Získat míč zpět

Jak naznačuje název, alternativou je snaha získat míč zpět hned, jak je to jen možné. Jakmile tým přijde o míč v souboji nebo nepřesnou přihrávkou, je to impuls pro okamžité sestavení piraňího komanda, které se vydává za svou potravou – míčem. Komando tvoří maximální možný počet hráčů, kteří se vzájemně jistí, doplňují a podporují při získávání míče. Pokud se to nezdaří do určitého času "pravidlo 6 sekund", napadající tým ustoupí do obranného rozestavění chystá se k další fázi presinku. Toto pravidlo "objevila" FC Barcelona a ne každý tým si jej může vzít za své. Bayern Mnichov to zvládá mistrně. Skoro by se chtělo říci, že žák přerostl učitele. 6 sekund muže být někdy ve fotbalovém ději nekonečná věčnost a proto je toto pravidlo někdy převáděno do jiných "měrných jednotek" – přihrávek. Pak můžeme přeformulovat takto: udělej všechno proto, abys získal míč zpět do 6 sekund nebo 3 přihrávek soupeře, podle toho co nastane dříve. 

A co když jsme míč získali? Buď hned skórujme nebo si odpočiňme držením míče v bezpečných prostorách.  

Takové pojetí vyžaduje hodiny tréninku, protože vyžaduje jakési splynutí myslí a pocitů všech hráčů. Tým se musí chovat jako kompaktní celek při rychlých přesunech vpřed, vzad a do stran. Pak je možné přečíslovat soupeře v prostorech, kde se bojuje o míč. Jen když máš v daném prostoru více hráčů, kteří se snaží získat míč, než soupeř hráčů, kteří se snaží míč udržet, jen tehdy máš velkou šanci míč získat a po zisku míče využít početní převahy k útočné akci. 

Ústup

Poslední možností, jak reagovat na ztrátu míče, je velet kompletní ústup z pozic a vzdát se veškerého presinku. Zaujmout obranné postavení a čekat jak to dopadne. "Bráníme od půlky."

Na první pohled se to může zdát jako perfektní strategie. Útočícímu týmu však poskytujeme dostatek času a prostoru pro založení protiútoku, ke kterému často dojde dříve než zaujmeme obranné postavení. Pak soupeře honíme, naše obrana je nekompaktní, zranitelná. Pokud soupeř volí postupný útok, bude to taktika účinná? Z části ano. Do konsolidované zhuštěné obrany na vlastní polovině se bude soupeři těžko dostávat. Opouštíme však dobitý prostor na soupeřově polovině, přenecháváme mu držení míče i režii zápasu. Téměř všechny atributy, potřebné pro vedení atraktivní útočné hry plné výukových momentů, které vedou k výchově špičkových hráčů, jsou na straně soupeře. 

 

Tak co si vybereme ?

Naši volbu nejvíce ovlivní jaké typy hráčů máme k dispozici. Pokud máme k dispozici dostatek skvěle technicky a rychlostně vybavených hráčů, kteří mistrně zvládají souboje 1v1 a mají dost herní disciplíny a fotbalového citu či chcete-li inteligence pro zvládnutí týmové taktiky, to vše podloženo skvělou fotbalovou kondicí intermitentního charakteru(prostě opakované sprinty), můžeme se pustit do strategie "Získat zpět." S tím, jak našim hráčům tyto vlastnosti ubývají, budeme se přiklánět k taktice "Zabránit protiútoku". Taktika "Ústup" může někdy slavit úspěch a nezbývá než ji použít, když ve vašem týmu převažují defenzivní málo kreativní hráči a vašim cílem je hra na 0:0, když to dobře dopadne 1:0.  

 

Nyní se na to podívejme očima mládežnického trenéra. Jaký styl si vybereme? Trénink a fotbal mládeže není tréninkem a fotbalem dospělých. Jistě. Chceme ale vychovávat skvěle technicky a rychlostně vybavené hráče, kteří jsou předpokladem zvládání strategie "Získat zpět". Proč jako prostředek pro výchovu takových hráčů nepoužít snahu o herní styl špičkových světových dospělých týmů jako je Bayern Mnichov či FC Barcelona. Úplně to obraťme. Nečekejme jestli náhodou někde vyrostou hráči schopní hrát taktiku "Získat zpět", ale rovnou je takovým herním stylem vychovávejme. Spousta prvků tohoto špičkového dospělého fotbalu lze implantovat do mládežnického fotbalu. Vždyť už v přípravkovém věku vyžadujeme neustálý pohyb. Dobrým nástrojem jsou již zažité malé formy 4+1, 5+1 až 7+1. Samotná změna pravidel nám však poskytuje jen potřebné prostředí, ve kterém musíme udělat i druhý krok - vést kluky k takové hře. Není to žádná složitá dospělácká taktika, když po ztrátě míče chceme, aby kluci nezůstávali stát, ale okamžitě chtěli míč získat zpět. Zpočátku jenom sám za sebe, bez veškeré spolupráce s ostatními. Jen v sobě pěstovat ten automatický návyk "Získat zpět". Že to děláte? 

 

Na rozboru hry Bayern Mnichov a Manchester City si ukážeme, co znamená skutečně chtít získat míč zpět. I když je domácí Manchester City, píšeme jako první Bayern Mnichov, protože to je tým, od kterého se budeme chtít učit.

 

Bayern Mnichov - Manchester City: tak to začlo

Hned po výkopu Bayern Mnichov naznačil jak bude hrát – vysoký, perfektně organizovaný presink s vysokým stupněm agresivity. Popišme si jednotlivé video-zastávky:

  • 6 hráčů v okolí reaguje na přihrávku a rychle se přesouvá do těžiště hry
  • nastává přečíslení 4v2 v mini-prostoru kolem míče
  • další přečíslení již vede k zisku míče  

Zde najdete Flash Player, ktery je treba nainstalovat, aby jste meli moznost sledovat video.

 

 

Bayern Mnichov - Manchester City: je to Pelegriniho taktika? 

Lahm Navasovi elegantně odebírá míč a konstruktivně rozehrává. Navas nejeví vůbec žádnou snahu o znovu získání míče. Je tak blízko! Má to snad od Pelegriniho zakázané? Jaký kontrast s chováním hráčů Bayern Mnichov. K jednotlivým video-zastávkám:

  • sledujte chování Navase
  • presink se přímo nabízí, ve vyznačeném prostoru má Manchester City početní převahu, který vyplynula ze hry, ne že by se o ni Manchester City nějak zvlášť zasloužil, ale Manchester City ji stejně nevyužije. Mají to hráči zakázané? Neumí to? Kdo jiný než Manchester City a kde jinde než v domácím prostředí by si to měl dovolit? 

Zde najdete Flash Player, ktery je treba nainstalovat, aby jste meli moznost sledovat video.

 

Bayern Mnichov - Manchester City: totální nasazení

Od Manchester City se presinku či represinku nenaučíme, takže znovu ukázka presinku Bayern Mnichov, tentokráte se do něj zapojí celý tým. Co zdůrazňují video-zastávky:

  • presují všichni hráči kromě brankáře, možná i brankář, ale toho nezabrala kamera. Tomu se říká totální fotbal. Ještě si všimněte, na jak malém prostoru se objevili všichni hráči Bayern Mnichov.  
Zde najdete Flash Player, ktery je treba nainstalovat, aby jste meli moznost sledovat video.

 

 

Bayern Mnichov - Manchester City: 1:0

Ribéry dává první gól po centru přes celou šířku hřiště. Ten míč letěl opravdu dlouho a to je ten nejtypičtější signál pro spuštění presinku. Manchester City je úplně v klidu a nechává držitele Zlatého míče ve stejném klidu zpracovat míč, rozmyslet si co udělá a zakončit. Video-zastávky:

 

  • ti dva hráči Manchester City snad měli sprintovat ke dvěma hráčům Bayern Mnichov. Volný prostor měli vyplnit další hráči Manchester City, také raději sprintem. Zdá se však, že sprintovat při obranné činnosti mají hráči Manchester City zakázané. 

Zde najdete Flash Player, ktery je treba nainstalovat, aby jste meli moznost sledovat video.

 

 

Bayern Mnichov - Manchester: pojďte do nich

Guardiola povzbuzuje hráče k ještě důslednějšímu zahušťování prostoru kolem míče. Jeho borci vytláčejí Manchester City dál a dál a vyráží za nimi, to je téměř celoplošný presink, uf. Manchester City se snaží hrát po zemi, ale nemá na to a tak musí přijít dlouhý nákop. Hmmm. Na to Bayern Mnichov čeká a už má míč.  

Zde najdete Flash Player, ktery je treba nainstalovat, aby jste meli moznost sledovat video.

 

 

 

Bayern Mnichov - Manchester City: stíny nad City versus mnichovských 6 sekund

Opět dlouhý pas Bayernu Mnichov, na který Manchester City nereaguje presinkem, jen stínování, stínování, stínování. Druhé  video demonstruje "barcelonské pravidlo 6 sekund" v podání Bayern Mnichov. Ano povedlo se, míč byl zpět na kopačkách Bayernu Mnichov do 6 sekund. 

Zde najdete Flash Player, ktery je treba nainstalovat, aby jste meli moznost sledovat video.

 

 

Bayern Mnichov - Manchester City: opravdové útočné obranné pojetí

Bayern Mnichov skvěle čte hru, při napadání sprint střídá sprint až dostane hráče Manchester City do úzkých. Video-zastávka:

  • Bayern Mnichov i když ještě neměl míč, již řídil dění na hřišti, donutil Manchester City k přihrávce na hráče, které ho pak u lajny zavřeli 3 hráči. Může se z toho dostat? Už ani nákopem, už ani náhodou!

 

Zde najdete Flash Player, ktery je treba nainstalovat, aby jste meli moznost sledovat video.

 

 

 

 

Bayern Mnichov - Manchester City: presink není pro jednoho

A jak získává míč Manchester City. Spíše nezískává. Není pak divu, že držení míče je s velkým náskokem na straně Bayern Mnichov. Video-zastávky:

 

  • šipky naznačují kam by se posunuli hráči Bayern Mnichov, ti blíže míči sprintem, ti vzdálenější volněji.
  • pokus 4 hráčů Manchester City o represink, jeden opravdu sprintuje (ten u postranní čáry), ale to nebude stačit
  • šipky naznačují kam se měli hráči Manchester City dostat, aby měli šanci bojovat o míč. To je opravdu lepší stínovat než takhle plýtvat silami některých(právě že jen některých) hráčů. Totiž sprintovat měli i ostatní: zabránit přihrávce brankáři, vytvořit situaci 3na1 a získat míč.

Zde najdete Flash Player, ktery je treba nainstalovat, aby jste meli moznost sledovat video.

 

 

Bayern Mnichov - Manchester City: dej si góla 

Krásný druhý gól, zdánlivě neškodné bago u půlky a pak dlouhý centr a gól. Video-zastávka:

 

  • obránce navázal pohyb Mullera a zdá se, že by mohl centr odvrátit. Kam najednou běží? Proč s Mullerem nešel až dokonce ? Jakoby to charakterizovalo chování při presinku Manchester City v celém zápase. Nic neudělali nadoraz, nehráli společně.  Jakoby ho přenechával střednímu obránci, ale to bylo krajně nevhodné, v takové situaci přebírat hráče. 

 

Zde najdete Flash Player, ktery je treba nainstalovat, aby jste meli moznost sledovat video.

 

 

Bayern Mnichov - Manchester City: polapení vlastní zbraní?, vůbec ne

Po střídání a gólu na 1:3 Manchester City samozřejmě ožil a jeho napadání je svižnější, Bayern Mnichov však dokáže neuvěřitelně rychlou kombinací(lék na presink) zvládnout i toto. Takový presink jsme po celý zápas od Manchester City neviděli. Proč až teď, když je rozhodnuto. Asi je to opravdu jen poblouznění gólem, nic systémového.   

Zde najdete Flash Player, ktery je treba nainstalovat, aby jste meli moznost sledovat video.

 

Trochu teorie

Neobvykle až na závěr pár presinkových pouček.

Pojmy

  • nízký presink: všichni za míč
  • vysoký presink: ze všech stran
  • represink: vysoký okamžitý presink po ztrátě míče

Presink lze použít ve více herních situacích a může být použit ve všech prostorách hřiště, ale nejčastěji v útočném a středním pásmu. 

Cílem represinku je okamžitě po ztrátě míče vytvářet tlak na soupeře a znemožnit mu plynulé založení útoku a hlavně, získat míč zpět.

Při presinku zaujímá mužstvo nejprve „vyčkávací“ postavení a presink zahájí až ve středním pásmu s cílem donutit soupeře k přihrávkám k postranním čarám, nebo ke zpětné přihrávce a pohybu.

Pár zásad

  • v okamžiku ztráty míče je prvotním úkolem získat míč, bez pohybu zpět
  • když to umožňuje herní situace, nevracíme se na vlastní polovinu hřiště 
  • po ztrátě míče rychle obsadit soupeře se snahou získat míč konstruktivním způsobem
  • klíčoví jsou 2-3 nejbližší hráči
  • první napadající hráč se ptá sám sebe: Mohu se dostat až k soupeři než k němu doputuje míč? Jestliže ano presuj, když ne – vykrývej, zpomaluj a dělej hru soupeře předvídatelnou.
  • sleduj soupeřův první dotek, to tě pomůže s rozhodnutím  
  • komunikace, domlouvání se zda presovat či zpomalovat
  • směr náběhu a pozice těla a tedy to, kam vytlačujeme míč(dovnitř či ven) závisí na týmové taktice
  • první napadající jde nadoraz až do hráče, nezastavuje před ním, nemusí získat míč, ale připravuje situaci kolegům
  • předvídej a jestliže je možnost získat míč, udělej to

Spouštěče presinku

  • dlouhá přihrávka
  • přihrávka do šířky
  • špatně zpracovaný míč

Nesnažte se naučit tyto poučky vaše hráče. Jsou míněny jako poučky pro trenéry, jak vést hráče. Hráč se to musí naučit cítit, musí se to stát jejich přirozeností. 

Rizika

  • přečíslení obrany po neúspěšném zdvojení ( ztrojení ) a nebo po prohraném osobním souboji
  • přenesení těžiště hry diagonálním dlouhým pasem do volného prostoru 
  • využití volného prostoru za linií obrany 

 

Příště přineseme pár námětů na cvičení zaměřená na "dětský" presink.   


Připravil Radek Votípka, www.fotbal-trenink.cz
Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
Splinter  - Díky za rozbor |13-11-2013 21:19:23
Předně díky za zajímavý rozbor.

U toho druhého videa s Navasem nechápu
ten ironický popis. To vyvezení Navase vyplynulo z dlouhém tlaku Bayernu.
City celkem dlouho bránilo bez balonu, a to je namahávé nejen fyzicky, ale
hlavně psychicky. Tím pádem po takovém "prostorovém tlaku" už
neměli logicky síly na další represink, který by ani podle mého názoru
neměl smysl. Další věc je stav. Pokud vidím, tak Bayern vede 3:0. Takže v
68´za tohoto stavu žádné mužstvo z důvodu frustrace nevynaloží
dostatečné úsilí na respresink na polovině hřiště. Zkrátka zbytečný
ironický popis na hráče City. Sice je nemám rád, ale chce to objektivitu. V
zápasech jsou úseky hry, kdy je potřeba zvolnit a změnit tempo hry, nelze
hrát pořád do plných. To taky v tomto čase Bayern udělal a řekl bych, že
City jim za to bylo vděčné : )


A u toho posledního videa máte odpověď
na všechny otázky. Autor by si měl místo posměšných urážek na hráče
City uvědomit, že pokud by City praktikovalo stejný styl jako Bayern, tedy
represink, utržilo by ještě větší příděl, než to nakonec skončilo.
Ano, ve dvou případech by možná míč získalo, ale ve třetím by je už
Bayern vykombinoval a byla by z toho čistá gólovka. Navíc ani ten
nejtrénovanější hráč by nevydržel celých 90. minut napadat a represovat,
až nadpozemsky strojově přesné hráče Bayernu. A pokud by jim to autor
nařídil, tak v 70. minutě (možná i dřív) by byli hráči zcela
odvaření. Každopádně díky za rozbor. A ještě, co se týká Manuela, on
měl úspěchy všude, kde trénoval. Viz. co dokázal s Villarealem. Je to
výborný trenér a taktik. Na youtube poodhaluje v jednom videu taktiku, kterou
praktikoval, když trénoval ponorku. Je to velký odborník. Navíc City
nehrálo se stejně silnými soupeři častý represink ani pod Mancinim.
Podobný tým je Chelsea. U obou se všechno odvíjí od defenzivy. Až potom
následují skvěle propracované kontry nebo postupný útok. Nicméně zkuste
se podívat na zápasy, v níž hraje City doma se slabším soupeřem. Často
tam represink je. A hned od začátku! Všechno je to o tom, co vám soupeř
dovolí. Hrát proti Bayernu "jejich" hru by byla sebevražda. Troufnu
si říct, že by momentálně vykombinovali presink každého týmu na světě!
A proč? Protože mají neskutečně vyzrálé, inteligentní a technické
hráče, kteří potrestají každé otevření prostorů soupeře. Jo, a u toho
videa s Ribéryho gólem bylo před přihrávkou kolem míče pět hráčů City
na tři hráče Bayernu, přijde vám to snad málo? Myslím si, že to je
akorát. Jenomže zase jsme u toho. Zkusí vyplnit prostor s trochou presinku a
pak přijde nacvičená situace a šest hráčů City + Džeko na hrotu, jsou
mimo hru. A poslední věc. Tenhle gól byl Harta. Jednička Anglie by měla
tohle chytat o půlnoci.
DusilJosef  - Výborné ! Prosím pokračujte. |08-11-2013 22:49:51
Tento rozbor odpovídá tomu co jsme viděli na hřišti, nebo v tel.
přenosech. Přimlouvám se ještě za zařazení poznatků
ze současné hry
Liberce i z činnosti kouče p.Šilhavého. Myslím, že na všech
úrovních
nám chybí houževnatost a rvavost
Němců neboť opěvovaná technika a
chytrost
vč. přesnosti v přihrávce je bez velkého SRDÍČKA málo. Dusil

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz