Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Co je talent?

Zázračné děti . . .

Mýtus nebo skutečnost? Zázraky se dějí? V závěrečném článku na téma "Co je talent?" odpovíme i na tyto otázky.
 
 



Wolfgang Amadeus Mozart 

Wolfgang Amadeus MozartWolfgang Amadeus Mozart – senzace 18.století. V 6 letech válel na klavír, začal skládat v 5 letech. Jak vysvětlíme tento zázrak. 10 000 hodin cvičení ještě za sebou nemohl mít. Nabízí se tradiční vysvětlení – zázračné dítě s talentem od boha. Pojďme se podívat blíž na jeho životní příběh. 

Jeho otec Leopold byl známý skladatel a klavírista. Byl to také velmi dominantní rodič, který nasadil svůj výukový program na svého syna již ve 3 letech. Leopold nebyl nějaký výjimečný hudebník, byl však prvotřídní pedagog. Když se Wolfgang narodil, právě vydal knihu o houslích, která ovlivnila výuku hry na tento nástroj na desetiletí a nejen na tento nástroj. Leopold byl velmi zaujat učením dětí muzice a jako pedagog byl špička. Od 3 let byl Wolfgang intenzivně veden tátou odborníkem. 

I když Wolfgang skládal od 5 let, první skutečně uznávanou skladbu (koncert pro klavír č.9) napsal v 21 letech. To už měl za sebou 18 let náročné a kvalitní přípravy. 

V naznačeném kontextu se již jeví tento zázrak v jiném světle. Ztělesnění zázračného talentu se přeměnilo ve ztělesnění tvrdé dřiny. Malý Mozart cvičil s takovým zaujetím a nasazením, že měl za sebou 10 000 hodin tréninku již v pubertálním věku, 3 500 hodin stihnul před šestými narozeninami.

Zázračné děti jsou zázračné, protože je nesrovnáváme s jinými "desetitisícovkami", ale s dětmi, které nezasvětili svůj čas cvičení. 


Tiger Woods

Tiger WoodsKdyž se Tiger stal v roce 1997 nejmladším vítězem US Masters, byl pasován na nejtalentovanějšího hráče všech dob. Tušíte, kde budeme hledat kořeny jeho vítězství?

Earl Woods (bývalý baseballový hráč) byl přesvědčený, že trénink dělá hráče. Začal s tréninkem svého syna jak sám říká "v nevědomém raném věku", dříve než chodil nebo mluvil. Brzy po narození sledoval syn svého tátu jak trefuje míček baseballovou pálkou. Pět dnů před prvními narozeninami se stal členem golfového klubu. Ještě neuměl počítat do pěti, ale už uměl rozlišit par 5 a par 4. Ve 2 letech se zúčastnil prvního turnaje. Ve 4 letech otec najal profesionálního trenéra, který měl zajistit další růst jeho syna. Během, jak otec konstatoval, náctých let Tigerova života měl za sebou 10 000 hodin tréninku, podobně jako Mozart.


Sestry Williamsovy

sestry WilliamsovyNěkolika násobné vítězky Grand Slam turnajů jsou považovány za učebnicový příklad nezměrného talentu rozvinutého k dokonalosti. Skutečnost je jiná. Za vším stojí až fanatické odevzdání se jediné věci. Popišme si začátky jejich kariéry.

Dva roky před narozením první ze sester sledoval jejich otec Richard tenisový turnaj v televizi. Vítěz inkasoval 40 000 dolarů. To otce velmi zaujalo a spolu se svou ženou se rozhodli vychovat tenisové šampióny. Otec začal studovat videa světových hráčů, četl tenisové časopisy a knihy, mluvil s trenéry a psychology. Sám se spolu se svou ženou učil hrát tenis. Když bylo Venus 4,5 a Serene 3, začal jejich trénink. 

Venus vzpomíná:"Když nebyla škola, trénink začínal v 8:00 a končil v 15:00. Když jsi malý, tak jen pinkáš a pinkáš. Maminka doplňuje:"Byly na kurtu vždycky dříve, než dorazil otec nebo já. Nemohli se dočkat."

Když bylo holkám kolem 12 let, pozval otec světoznámého trenéra Riche Macciho, který trénoval největší hvězdy světového ženského tenisu Mary Pierce a Jennifer Capriati. Rich byl zkoprnělý úžasem nad jejich dovednostmi a atlecismem a hned je pozval do svojí akademie na Floridě.


David Beckham

David BeckhamI když se budeme pohybovat hlavně ve sportovních odvětvích individuálního charakteru, najdeme příklady i v ryze kolektivních sportech, i ve fotbale.

"Jeho zaujetí bylo nekonečné. Zdálo se, že snad žije jen v parku." Vzpomíná otec Davida na místo, kde trávil malý David hodiny a hodiny s míčem, zvláště pak kopáním na branku. "Mé tajemství je trénink," prozrazuje Beckham.


Pohádka o třech sestrách

19.4. 1967 se ženil Laszlo Polgar v maďarském městě Gyongyos. Nikdo ze svatebčanů si neuvědomoval, že sladkým "ano" byl odstartován jeden z nejpodivnějších "pokusů" naší doby.

sestry PolgarovyPolgar, psycholog se specializací na výchovu a vzdělání, se rozhodl nějakým zásadním způsobem přesvědčit ostatní o potřebě obrody vzdělávacího systému a podpořit svoji myšlenku na jeho změnu. Výchovný systém by měl být přetransformován a přehodnocen směrem k většímu důrazu na vlastní tvrdou práci na úkor spoléhání se na "talent". Napsal mnoho článků, podstoupil bezpočet diskuzí. Stále se mu nedařilo přesvědčit širokou odbornou obec. Rozhodl se tedy pro něco nevídaného. Příklad! Jediný způsob jak přesvědčit o své teorii, byl předvést to na vlastních dětech. „Děti mají výjimečný potenciál a je na naší společnosti ho odemknout. Problém je, že tomu nechtějí věřit. Jsou přesvědčeny, že talent byl dán jiným a na ně nezbylo.“  

Polgár začal hledat vhodnou manželku až našel ukrajinku Kláru. 19.4. 1969 se jim narodila dcera Suzan. Polgár strávil mnoho hodin při hledání oboru, ve kterém by svoji dceru dotáhl na vrchol. „Potřeboval jsem, aby její úspěchy byly výjimečné, aby nikdo nemohl polemizovat o jejich pravdivosti a průkaznosti. A pak mě to napadlo. Šachy!“ 

Proč šachy? Je to objektivní. Kdybych vybral herectví či tak něco, těžko by se dokazovala její prvotřídní kvalita. Šachy mají objektivní propracovaný žebříček, založený na prokázaných výkonech. Žádný prostor pro dohady!

Polgar byl pouze hobby hráč šachu. Začal studovat všechno co souvisí s šachem a vyučovat šachu i svou dceru Susan. Dříve než oslavila 4. narozeniny, měla za sebou spousty hodin „šachování“. O několik měsíců později se Suzan zúčastnila lokálního mistrovství. Byla tak malá, že sotva viděla figurky na stole. Všechny dívky v její kategorii byly dvakrát starší. „Nic z toho jsem si neuvědomovala a jen se těšila na hru.“ Vyhrávala zápas za zápasem s konečným skóre 10 – 0 !

Pak se narodily Sofia a Judit. Polgar s nimi nechtěl začít příliš brzy, počkal do 5 let. Celé dětství bylo prodchnuto šachem. Jenže ony to milovali. „Strávili jsme u šachovnice hodiny a hodiny, ale bylo to úžasné,“ vzpomíná Judit a Sofia doplňuje:“Nikdo nás nenutil, šachy nás fascinovali.“

Když sestry dosáhli dospělosti, měly za sebou přes 10 000 hodin specifického tréninku, mnohem více než všechny ostatní šachistky v historii šachu. Jejich úspěchy si můžete najít . . .


Pozor

"Začínat u tak malých dětí s tak náročným tréninkovým procesem je velice riskantní," míní Peter Keen, ikona sportovních věd a architekt úspěchu Velké Británie na Olympijských hrách v roce 2008. "Jedinou možností, kdy takto raný intenzivní trénink funguje, je stav, kdy má dítě tak velkou vnitřní motivaci tento proces podstoupit. Nedělá to kvůli rodičům, trenérovi, ale chce samo. Klíčem je tedy vycítit toto bezbřehé zaujetí a pak s ním citlivě pracovat." Tam kde toto zaujeté skutečně je, tam nejde o trénink, ale nekonečnou zábavu. Další zázračné dítě Monika Selešová:"Milovala jsem trénování, drilování a všechny ty věci." Serena Williamsová podobně:"Cítila jsem se jak opilá tréninkem. Bylo to tak zábavné." A Tiger Woods:"Můj otec mě nikdy neposílal hrát golf, bylo to přesně naopak, já žádal jeho. Byla to moje touha a ne touha mých rodičů."

Možná to je největší umění trenéra, kouče či sportovního psychologa, rodiče. Vést svoje svěřence tak, aby jsme v nich probudili vlastní zodpovědnost a vlastní chuť něco v životě dokázat. Nevěřte tomu, že to vznikne samo. Alespoň malá jiskérka na začátku být musí. Kde se vezme? Pokaždé někde jinde, ale velmi často přeskočí z blízkého dospělého.

Ne všichni špičkový "cokoliv" začínali v raném dětství a ne všichni takoví to dotáhli až na vrchol. Nebezpečí spojené s takovým režimem často převáží benefity. Jedna z nejtěžších věcí dobrého trenéra je ušít tréninkový program přesně na míru duševnímu rozpoložení daného svěřence. Z co nejširšího pohledu. 

Potvrzují zázračné děti existenci zázračného talentu? Podle mého názoru právě naopak. Zázračné děti nemají jiné geny, mají neobvyklou chuť učit se, trénovat, zlepšovat. Zvládnou tisíce hodin tréninku od narození do dospělosti. To je ten pravý důvod.

 
Připravil Radek Votípka, www.fotbal-trenink.cz, zdroj: Matthew Seyd - Bounce 
Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
matoll  - motivacna rec alebo hladanie pravdy? |21-07-2014 13:17:33
Tema tohto troj-clanku je velmi zaujimava,podla mojho nazoru sa ale autori na
vec pozeraju len z jedneho uhla pohladu.Z clanku som mal pocit akokeby chceli za
kazdu cenu motivovat citatelov,bezohladu na hladanie skutocnej pravdy.Je naivne
si mysliet ze k uspechu staci len dostatocny objem a kvalita treningoveho
procesu. Alebo snad z chlapca ktory ma nadanie na vytrvalost (prevaha pomalych
svalovych vlakien...atd)moze byt svetovy sprinter?

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz