Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Rychlé míče

Připravili jsme novou rubriku, kterou jsme nazvali Rychlé míče. Proč jsme zvolili takový název ? Chtěli jsme aby působil poutavě, trochu záhadně, a zárověň vyjadřoval obsah rubriky. Co je vlastně obsahem ? Krátké a rychlé praktické rady, které si může trenér či hráč rychle přečíst a okamžitě použít v praxi.

Vytrvalost specificky

Čtvrtek, 16 Prosinec 2010 15:52

Moderní trendy nám často doporučují pracovat na kondičních schopnostech pomocí specifických cvičení, tedy pomocí cvičení, kde se vyskytují skutečné herní fotbalové činnosti.

 

Přihraj sem a běž tam

Sobota, 04 Prosinec 2010 12:21

Když vidím dvě dlouhé řady fotbalových elévů stojících proti sobě a přihrávajících si ve dvojicích, je mi smutno. Kluky to většinou dlouho nebaví(pokud vůbec alespoň chviličku) a za chvíli lítá míč všude možně.

 

Puštění míče

Když hráč překročí míč, vypadá to jako by chtěl přihrávat, střílet nebo jej převzít. Míč však pustí a ten pokračuje na spoluhráče, který se řítí do šance.

 

Takovou fintu můžete očekávat jen od jednoho, dvou či třech hráčů v týmu, kteří disponují dostatečnou dávkou přirozené kreativity a nápaditosti. Pokud zařadíme nácvik takové herní varianty do tréninku, jistě se objeví další hráči schopní zvládnout takovou fajnovost.


Bránící hráči se často koncentrují jen na protihráče kolem míče a právě této skutečnosti naznačená finta využívá. Všichni se soustředí na hráče na kterého míč směřuje a který jasně projevuje zájem o míč, když tu najednou nečekaně pouští míč na neobsazeného hráče za sebou.


Chce to velkou dávku kreativity, herního přehledu, periferního vidění, prostě citu pro hru. Jistě pomůže i to, pokud si takovou herní situaci nasimulujeme při tréninku. Hráčům se pak takový způsob řešení dostane do podvědomí a to je první krůček k tomu, aby tato finta našla použití i v reálném zápase.


Proto předkládáme jednoduché cvičení. Je vhodné jej provádět opravdu v prostoru, kde je finta použitelná – tedy před pokutovým územím. Orientace je zde jeden ze základních předpokladů úspěšného provedení a proto se snažíme o nácvik v podmínkách podobných zápasovým.

 

Situace

  • pokutové území
  • branka, brankář
  • 1x míč

 

 

První dotek rozhoduje

Sobota, 23 Říjen 2010 07:22

Prvním dotekem si připravit míč pro další činnost. To je optimální stav. Každým dalším dotekem ztrácím drahocenné setinky či desetinky pro úspěšné zakončení či přesnou přihrávku.

 

Dříve a pozdě příchozí

Pátek, 08 Říjen 2010 13:08

Téměř na každém tréninku mládežnických kategorií se stává, že někteří hoši či dívky jsou na hřišti brzy a někteří se zpozdí. Obě varianty mohou působit problémy, zvláště pokud je hřiště k dispozici pouze vymezený čas.

 

 

Využij stojné nohy soupeře

Čtvrtek, 02 Září 2010 11:19

Při výchově mladého fotbalisty je třeba dbát základních metodických postupů a postupně rozvíjet jeho repertoár dovedností taktických i technických. Jedna ze základních částí útočných individuálních herních činností je obcházení soupeře. Při nácviku této dovednosti se často zapomíná na taktickou stránku věci.

 

Jak řešit situace „sám na brankáře“

Úterý, 24 Srpen 2010 08:35

Když se hráč ocitne v takové situaci, je vystaven velkému tlaku neboť každý očekává, že to skončí gólem. Brankář je z psychického hlediska ve velké výhodě – může jen překvapit, vytasit se se zázračným zákrokem. Od hráče se očekává jediné - gól.

 

To pomůže od bezhlavého nakopávání

Sobota, 24 Červenec 2010 10:58

Dnes se zaměříme na rozvoj hráčova vnímání okolí. Fotbalista by měl vědět a vnímat v maximální možné míře co se děje na hřišti, kde jsou a co dělají spoluhráči či protihráči a podle toho reagovat.

 

Strana 2 z 3

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz