Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Holandská vize očima Američana

5. TMK - Komunikace

Obsah
5. TMK
Technika
Myšlení
Komunikace
-všechny strany

Komunikace

„V tomto kontextu je komunikací míněno vzájemné se ovlivňování mezi hráči i všemi dalšími prvky zúčastňující se hry.“ Coaching Soccer

Komunikace je často interpretována jako „mluvení na hřišti“. Pokřiky jako „čas“, „za tebou“,“přihraj“ jsou brány jako důkazy toho, že tým dosáhl vysoké úrovně komunikace. Je to však pouze část problematiky, i když důležitá. Efektivní komunikace zahrnuje mnohem více. Co tedy ?

Samozřejmě je to komunikace se spoluhráči či protihráči ( verbální, neverbální ), dále pak kontakt s míčem ( rychlý, vysoký . . . ), hřiště ( rovné, hrbolaté, mokré, suché ), fanoušci ( jásající, nadávající ), funkcionáři, pořadatelé, trenér atd. V našem pojetí tedy komunikace zahrnuje vnímání celého okolí.

Z výše uvedeného je zřejmé, jak úzce souvisí myšlení s komunikací. Jaký vliv má povrch hřiště na hru ? Jak reagovat na vítr a slunce ? Jestliže soupeř hraje se třemi obránci, jak budou hrát naši útočníci ? Myšlení bez komunikace je jako hudební skupina, jejíž členové hrají každý podle jiných not. Každý hraje brilantně, ale každý je jinak naladěn.

Dobrá komunikace začíná tím, že každý je srozuměn s týmovým plánem a jedná podle něj. Každému musí být jasné jeho úkoly. Často tomu tak není a tak dochází k nedorozuměním.

Příklad

Při hře 4v4 stoper vyhrál souboj a vyváží míč. Co udělají 2 krajní záložníci ? Jestliže budou postupovat dopředu před stoperem, zahustí tak prostor a dostanou stopera do problémů. Jestliže stoper přijde o míč, kdo zastaví proti útok ? Je to okamžik, kdy se záložník ptá sám sebe co udělat ? Odpověď je částečně závislá na chování druhého záložníka. Jestliže je plán nechat stopera kombinovat s útočným hrotem, oba záložníci zůstanou za míčem. Jestliže má jeden ze záložníků doplňovat útok, ale není zrovna v pozici, aby to mohl splnit, co udělá druhý záložník ? Takové situace se stávají tak často, že je nejde příhlížet. Není však dostatek času, aby trenér či hráč zakřičel potřebné instrukce. Komunikace je založena na čtení a analyzování průběhu hry a chování se podle toho. Vše zarámováno plánem.

 

Další věc je použitý slovník. Hra do šířky může pro někoho znamenat 10 m od postranní čáry, pro jiného až k postranní čáře. Mít jasno ve významu termínů a instrukcí je důležité pro obě strany. Hráči nemusí neustále objevovat Ameriku.

Efektivní komunikace není jen „mluvení na hřišti“. Je to faktor, který může z týmu vytvořit skutečný tým, který bude více než jen skupina jednotlivců.

 

 


Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz