7. Proč tyto komunikační styly nemohou být efektivní

Další díl seriálu Respektovat a být respektován. V předchozí díle jsme probrali posledních 5 neefektivních způsobů komunikace. Dnes shrneme proč jsou neefektivní.

 

 



Většina z neefektivních způsobů komunikace, o kterých byla řeč, představuje psychické ohrožení. To nemusí být plně uvědomované na rozumové úrovni. Pocit ohrožení je spojen s negativními emocemi, jako je hněv, lítost, vzdor, strach, nenávist, pocit křivdy. A téměř vždy také s pocitem vlastní nízké hodnoty: jsem k ničemu, neschopný, nemají mě rádi. Když se cítíme ohroženi, soustředíme se na vlastní obranu (ať už směrem do sebe nebo ven, vůči někomu), nikoli na sdělovaný požadavek. Komunikační styly, které pro nás představují psychické ohrožení, obsahují čtyři složky:


1. Negativní hodnocení

Negativní hodnocení naší osoby je vždy ohrožující, vyvolá touhu bránit se nebo útočit., vrátit to.
Hodnocení (posuzování) patří k vysoce rizikovým komunikačním způsobům. Patří sem i srovnávání s druhými lidmi.

2. Zaměření na to, co není v pořádku

Mluví se především o tom, co druhý dělá špatně, chybně, co neudělal, nezvládl nebo co nemá dělat. Tyto věty neobsahují jedinou informaci o tom, v čem jsme konkrétně udělali chybu, a už vůbec ne, jak to udělat příště lépe.

3. Negativní zmínky o minulosti nebo budoucnosti

S minulostí už nemůžeme nic dělat. Připomínat staré věci je znakem neproduktivních hádek, cítíme to jako nefér.

4. Mocenský vztah, nadřazenost

Nadřazenost zaznívá nejen ve slovech, ale často pouze v tónu hlasu. Výchovné postupy založené na nerovných vztazích vedou buď k poslušnému vyhovění, nebo vyvolávají boj o moc.
 

Zdroj(se souhlasem autorů): Respektovat a být respektován: Pavel Kopřiva, Jana Nováčková, Dobromila Nevolová, Tatjana Kopřivová (Kroměříž, Spirála 2007)

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz