Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Fotbalový olymp

Krytí míče? Totti ví jak na to!

Když máme míč, nemůžeme dostat gól. Tato jednoduchá a přesto geniální myšlenka přivedla před lety bracelonský klub k jejich k jedinečnému hernímu stylu. Barcelona drží míč hlavně neuvěřitelným počtem kratších přihrávek, tedy hlavně až strojově vyladěnou spolupráci mezi hráči. 


 
 
 

  

My také dnes nikomu nepůjčíme míč. Nebudeme k tomu však potřebovat přihrávku.  Budeme si chránit míč před soupeřem. Průvodcem nám bude italský špičkový hráč Francesco Totti.  

 

Nejdříve si uvedeme klíčové momenty této individuální technicko-taktické dovednosti. Promyšleně si je přečtěte, zapamatujte. Pak sledujte video s ukázkovými situacemi krytí míče Tottiho a hledejte, uvědomujte si jak popsané klíčové momenty Totti naplňuje.

 

Boční postoj

Boční postoj ti zajistí lepší rovnováhu, v tomto postoji tě soupeř těžko vychýlí, jelikož se můžeš lépe zapřít. Dále umožní ovládat míč vzdálenější nohou od soupeře, který tak na něj nemůže došáhnout. Přirozeně tak zaujímám polohu mezi míčem a soupeřem. K ovládání míče vzdálenější nohou v každé situaci se hodí dostatečná úroveň obounohosti.

  • Stabilita
  • Ovládání míče vzdálenější nohou
  • Mezi míčem a soupeřem

Snížit těžiště

Ohnutím v kolenou snížím těžiště tvého těla, které se tak stává těžko porazitelným. Umocníme tak stabilitu bočního postoje.

  • Ohnutá kolena

 

Velké tělo

Roztáhni se jako páv, využívej paže a ruce na vytvoření "velkého" těla, které bude soupeři nepřekonatelnou překážkou v cestě k míči. Faulovat bude spíš soupeř.

  • Roztáhni se jako páv

 

Ramenem aktivně do soupeře

Nečekej až vrazí soupeř do tebe, buď první kdo vyvolá kontakt, měj situaci ve své moci, jdi kontaktu naproti.

  • Buď pánem situace

 

Otáčej se podle soupeře pryč od něj

Když už si uhlídáme míč před neodbytným soupeřem, nemělo by zůstat je u toho. Potřebuješ se dostat ze sevření soupeře. K tomu je potřeba vnímat chování protihráče a správně na něj reagovat. Je to jednoduché – otáčej se na opačnou stranu, než cítíš protivníka. 

  • Když cítíš, že jde zleva, otoč se doprava a naopak
  • Hlava nahoře

 

Míč v pohybu

Hráč v pohybu, míč v pohybu. Toto obecně platné fotbalové pravidlo platí i v této herní situaci. Snažíme se svým pohybem být neustále mezi míčem a soupeřem. Pokud udržíš i míč v neustálém pohybu, bude pro soupeře získání míče zase o něco těžší. 

  • Hráč v pohybu
  • Míč v pohybu

 

 

 

 

Totti hraje mnohem častěji pravou nohou. Z toho pak vyplývá, že se častěji dostává do pravého křídelního prostoru, kde vede míč pravačkou vpřed a kryje si míč před soupeřem, který ho napadá ze středu. Pokud se dostane Totti do levého křídelního prostoru, častěji zasekává zpět, protože při vedení pravou nohou v tomto prostoru není míč chráněn před soupeřem ze středu. Zpětným zaseknutím se tak Totti dostává do pozice, kdy zase vede míč vzhledem k soupeři přicházejícímu ze středu vzdálenější nohou a tak je míč zase v bezpečí. Totti tak nejde na branku, ale udrží míč a častěji přijde zpětná přihrávka, než obejití soupeře. 

 

Tak a teď vlastně víme jak Tottiho bránit. Vlastně ano. Ve špičkovém dospělém fotbale není neobvyklé, že hráči dostanou od svého trenéra ještě podrobnější charakteristiku soupeřových hráčů nebo alespoň klíčových hráčů. Přesto se tito hráči znovu a znovu opakovaně prosazují. Když se něco dělá správně a rychle, není to často bránitelné i když je to předvídatelné. 

 

A co poradíme Tottimu? Může ještě něco zlepšit? Samozřejmě směřujeme ke hře levou nohou. Jak vidíte na videu, není mu úplně cizí. Stal by se nebezpečnějším, kdyby uměl častěji zapojovat levou nohu ? Jistě nebo alespoň přímočarejší v levém křídelním prostoru a celkově méně čitelnější. Je však často nemožné přivést k dokonalosti obě končetiny. Dokonce pozor. V extrémních případech  se zaměření na slabší nohu tak přežene, že se stane silnější, ale nedosáhne kvalit původně silnější nohy. Takže musíme opět použít okřídlené "všeho s mírou". 


Připravil Radek Votípka, www.fotbal-trenink.cz

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz